петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1021 прочитания

  Пет идеи за по-добра работна среда във време на Covid-19

  Пандемията засилва нуждата от нов набор от лидерски умения, в които емоционалната интелигентност е новият златен стандарт
  22 октомври 2020, 13:06 a+ a- a

  Като следствие на пандемията от коронавирус, компаниите по света поеха нови роли и отговорности. Проучване на Adecco Group показва, че 80% от служителите се доверяват на работодателя си, че той ще им осигури по-добър работен свят след Covid-19, а 61% от тях са уверени, че компанията, за която са работили, ще ги подкрепя по време на всякакви бъдещи кризи. След като спечели това доверие, сега бизнесът трябва да покаже лидерство в активното водене на хората през този период на промяна.  

  Въпреки че в настоящата пандемична среда трябва да пазим физическа дистанция един от друг, сега повече от всякога компаниите насърчават социалното сближаване и свързаността между хората. От Adecco Group дават пет идеи за това какво могат да направят работодателите, за да подобрят благосъстоянието на своите служители и да се превърнат в най-добро място за работа.

  1. Позволяване на нови форми на работа

  Служителите се стремят да запазят по-голямата автономност и гъвкавост на работното време, от което се ползваха при работата от вкъщи, търсейки баланса между офис и дистанционна работа. Постоянната връзка с работата и жонглирането с много роли у дома обаче, крие много психосоциални рискове за служителите, включително тревожност, депресия и „прегаряне”. Затова при създаването на нови работни модели, изслушването на служителите трябва да бъде в основата им. Работодателят трябва да гарантира, че ще да бъде запазено уважението към личността, свободното време и психическото здраве на всеки.

  2. Нужни са нови лидерски качества

  Пандемията засилва нуждата от нов набор от лидерски умения, в които емоционалната интелигентност е новият златен стандарт. Новата порода лидер трябва да бъде съпричастен, ясен комуникатор, способен да насърчава работни взаимоотношения, основани на взаимно доверие, а не на йерархично управление отгоре надолу. Лидерите все още не са добре подготвени към изискванията на новата среда, затова компаниите трябва да инвестират в развитието на тези нови умения, за да са достатъчно адекватни и адаптивни.

  3. Преминаване към холистични програми за благосъстояние

  Служителите искат уверение, че тяхното благосъстояние и безопасност остават най-важният приоритет. Лидерите трябва да се грижат за цялостното благосъстояние на своите служители, защото в противен случай мотивацията и желанието за принадлежност към компанията намаляват драстично. Adecco Group разработи методология, която е публично достъпна и се основава на набора от  четири елемента на благосъстоянието (физическо, психическо, социално и целенасочено).

  4.  Фокусиране върху различията в уменията

  Адаптивността лежи в основата на устойчивото развитие на кариерата. Но изследванията на Adecco Group показват несъответствие между самооценката за нивото на риск от изпадане от трудовия пазар и готовността на хората да предприемат стъпки за справяне с тази ситуация. Поради това работодателите трябва да бъдат активната страна в развитието на хората си. Поемането на такъв ангажимент за инвестиране в умения е по-евтино за компанията в дългосрочен план, отколкото наемането на нови хора. Това повишава и ангажираността и лоялността на служителите.  

  5. Преосмисляне на схемите за защита

  Пандемията и „затварянето“ на света подложи на сериозен риск и показа уязвимостта на хората  със свободни професии, работещи като фрийлансъри или на временни договори. Нуждата от промени в трудовите законодателства, така че да бъде гарантирана и тяхната защита, е повече от необходима. Компаниите са тези, които трябва да застанат в подкрепа на тези служители в разговорите с институциите във всяка държава. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 49 минути
  ЕК призова България да представи стратегия за саниране на сградите
  Брюксел поиска от страната ни да ускори и прилагането на законодателството за опазване на природата
  преди 1 час
  Ваксината на Moderna създава имунитет за поне 3 месеца
  Това са първите данни за период от няколко месеца, рецензирани от научно издание
  преди 2 часа
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193