вторник, 19 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  498 прочитания

  Доклад: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда

  През 2019 делът на младите хора, които нито работят, нито учат, е бил 17,5%
  30 ноември 2020, 11:21 a+ a- a

  През 2020 80,7% от наскоро завършилите образованието си българи (между 20- и 34-годишна възраст) са заети на пазара на труда (при средно 80,9% за ЕС). През 2019 делът на младите хора (15–34 години), които нито работят, нито учат, е достигнал рекордно ниски нива – 17,5%. Това сочат данните от четвъртия доклад на сдружение Образование България 2030 за наблюдение и анализ на образователната система.

  Въпреки този напредък 85% от работодателите смятат, че намирането на служители с правилните умения и квалификация е станало по-трудно от преди, а България продължава да бъде сред групата на слабо представящите се страни в областта на изграждането на уменията на работната сила.

  През последните 5 години въвеждането на дуалното обучение се превърна в акцент на реформата в професионалното образование и обучение. По всичко личи, че дори и след края на проекта ДОМИНО, с който беше въведено дуалното обучение, са налице инфраструктура и воля от страна на заинтересуваните страни то да стане устойчива част от ПОО. По отношение на качеството на професионалното образование и обучение има още какво да се очаква, се отбелязва в доклада. Усилията следва да бъдат насочени към подобряване на качеството на обучение в професионалните училища. Това включва подобряване на взаимодействието с бизнеса, актуализиране на учебните програми, гарантиране на иновативна среда на учене и привличането на млади преподаватели, особено по предметите по професия.

  „Пандемията от коронавирус със сигурност забави започналите успешни реформи. Споделям мнението на експертите, че реакцията на българските институциите за налагане на дистанционно обучение беше успешна. Моделът с онлайн часове е по-подходящ от този в Западна Европа, където материалът за седмицата се изпраща наведнъж и ученикът сам решава кога да учи. Важно е тези мерки да не изместват фокуса на Министерството на образованието от системния подход към максимално широк достъп до качествено образование“, подчерта Ева Майдел, която е инициатор и съосновател на ОБ2030.

  "Кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19, промени изцяло обучителния процес, като открои някои работещи механизми, но и подчерта добре познати проблеми. За кратко време училищните екипи успяха да се адаптират и да продължат образователния процес. За по-голямата част от учениците обучението се провеждаше дистанционно. По данни на МОН 10% от учениците не бяха включени в дистанционно обучение. Все още не е ясно какъв е бил ефектът на затварянето на училищата върху резултатите на учениците, за които обучението е било дистанционно, и за тези, които не са имали възможност да се включат в такова. Все пак кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19, доведе до няколко позитивни последици: институциите припознаха необходимостта да се инвестират допълнително усилия и средства в достигането на всеки ученик в кризисни условия, създадоха се нови платформи за споделяне на материали и добри практики, училищните еки-пи имаха възможност да надградят дигиталните си умения, като използват нови за тях дигитални инструменти. Пред училищата обаче остават предизвикателствата, свързани с гарантирането на достъп до качествено образование за всички ученици, както и със „задържането“ на учениците, които са в риск от отпадане", се посочва в доклада.

  Основаното през 2015 сдружение Образование България 2030 обединява организации от гражданския, частния и публичния сектор за обща визия за качествено образование в България до 2030. Ежегодно публикуват доклад, проследяващ ключови аспекти на образователната система като достъпа на всички ученици до качествено образование, резултатите на учениците и реализацията им след училище.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 минути
  преди 29 минути
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си
  преди 46 минути
  Байдън ще продължи рестрикциите за пътуване на европейци до САЩ
  Негов говорител обясни, че новият кабинет ще възстанови отменените от Тръмп рестрикции за Европа и Бразилия
  преди 2 часа
  Готов е електронният сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19
  Всички български граждани вече имат достъп до своето електронно здравно досие, но само с електронен подпис
  преди 3 часа
  Борисов: Да се мисли за отваряне на ресторанти и молове
  Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде взето в четвъртък