понеделник, 10 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1287 прочитания

  Как се чувстваме на работното си място и промениха ли се заплатите във време на пандемия?

  Вижте какво установи проучване на Casus Futura
  14 декември 2020, 16:20 a+ a- a

  45% от работещите в България казват, че не се чувстват притеснени за здравето на работното си място. Останалите 55% изпитват от известна до много голяма степен на притеснение, като силно разтревожени са близо 9%.

  Това установи проучване на консултантската компания Casus Futura на нагласите на работещите у нас във време на коронавирус. Анкетата е проведена онлайн от 30 октомври до 5 декември сред работещи от различни сектори - IT (24%), производство (11%), търговия на дребно (10%), здравеопазване (7,3%), транспорт и логистика (7,2%) и др.

  Проучването разкрива, че голяма част от работодателите (67,1%) са взели мерки, за да предпазят здравето на служителите си на работното си място, а около една трета (19,1%) продължават да са притеснени въпреки въведените мерки. 

  От мерките, които работодателите са взели, най-голям процент са създаването на инструкции за препазване на здравето в условията на пандемия (20.7%) и осигуряването на дезинфектанти и маски (20,8%). На следващо място са организацията за работа в хоум офис (15,1%) и изолация на екипите, така че те да бъдат предпазени (14,3%).

  Сред практиките се нареждат и измерването на температура в офиса, осигуряване на предпазни ръкавици, заплащане на PCR тестове и осигуряване на допълнителна медицинска грижа.

  Въпреки обстоятелствата данните разкриват, че значителен процент от хората се чувстват спокойни и уверени на настоящото си работно място (63,3%), докато останалите имат колебания и липса на сигурност главно поради намаляване на възнагражденията и освобождаване на служители. 63,1% от анкетираните отговарят, че не е имало съкращения в компаниите, в които работят, а останалите са отговорили, че вече е имало такива или предстоят.

  Близо 52% от работещите не мислят за смяна на работните си места, 22% не са сигурни, а 26% обмислят да сменят работното си място. 17% от анкетираните смятат да сменят работодателя си още по време на пандемията и в момента си търсят нова работа.

  Има ли промяна във възнагражденията и продобивките?

  В ситуацията на криза едни от първите бюджети, които компаниите преразглеждат, са бюджетите за персонала. Оказва се, че работодателите на 69,3% от анкетираните не са правили промени в нивата на възнаграждения. За малко над една пета от участниците е имало промени, като на най-значителен процент от анкетираните възнагражденията са били намалени от 10 до 30%. А около 5% от анкетираните, казват, че е имало намаление на заплатите с над 50%.

  Въпреки ковидкризата, проучавнето разкрива, че има и компании, които са увеличили заплатите. 10% от участниците казват, че техните работодатели са увеличили възнагражденията.

  В пакетите социални придобивки също има промени. За около 20% от анкетираните е имало промени или придобивките са били спрени, за почти 47% са били запазени, а останалите 33% стподелят, че не са имали такива.

  Как пандемията промени начина, по който работим и живеем?

  41.2% от анкетираните посочват, че се е променил начинът им на общуване с другите. На една част се е наложило да балансират между работата в хоум офис и задълженията по отглеждане на децата. Други, които нямат партньор в живота, имат по-силно усещане за самота, а трети отчитат спад в обемите на работа. Близо четвърт посочват, че начинът, по който работят, се е променил значително.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  преди 44 минути
  Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции
  Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
  преди 1 час
  преди 2 часа
  Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав
  Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
  преди 2 часа
  От 1 юни България се включва към "зелния сертификат" на ЕС
  На 14 май предстои приемателно тестване
  преди 2 часа
  Проучване: Българите на възраст между 40 и 50 г. са по-склонни да се обучават за нова професия
  Почти 80 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година