петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6628 прочитания

    Ключовите качества на добрия програмист според Светлин Наков

    Светлин Наков е един от тримата основатели на СофтУни
    17 декември 2020, 18:00 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е голямо, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите. Кои са ключовите качества, за да си успешен в ИТ индустрията, попитахме Светлин Наков - един от тримата основатели на СофтУни.

    Всеки ли може да стане програмист?

    Програмирането вероятно не е за всеки, но всеки, който има желание – определено трябва да пробва. Често ми задават въпроса – „Необходима ли е математика, за да съм добър програмист?“. Отговорът е, че тя помага много, но по никакъв начин не е задължителна. Разбира се, тези от нас, които имат брилянтен математически ум, обикновено се реализират с лекота в тази област, но не е задължително да притежаваш определен набор от математически умения, защото много от ключовите такива могат да се научат с инвестиция на време и много практика.

    Кои са най-важните умения, които един човек трябва да притежава, за да се превърне в добър програмист?

    На първо място, това е огромно желание и мотивация да учиш и да се занимаваш с компютърни технологии. Много добър пример за потенциални софтуерни таланти са геймърите – те често стават добри програмисти, защото са свикнали да прекарват часове на ден пред компютъра и това им доставя удоволствие. Много е просто - това ги вдъхновява, правят го с желание и съответно им се получава.
    Едно от по-сериозните умения обаче е това да имаш инженерно и логическо мислене, което или притежаваш, или работиш в посока на това да изградиш. Това е умението да разбираш задачите и проблемите на стъпки, да навързваш тези стъпки заедно в последователен процес, който води до решение, на качествен резултат, т.е. problem solving skills.
    В резюме, необходимите умения са логическо/алгоритмично мислене и висока мотивация. Дори второто бих казал, че е по-важно, защото човек, ако има висока мотивация, би могъл да компенсира за липсата на съответните алгоритмични умения и да ги изгради в себе си чрез учене. Може да се наложи да отдели двойно повече време от един математик, но пак ще стане програмист. В практиката си съм виждал програмисти да стават и хора, които на пръв поглед въобще нямат необходимите заложби, но огромната им мотивация ги бута напред. Нашата професия в най-нисшата си дефиниция може да се определи просто като занаят – просто го правиш ужасно много пъти и накрая се научаваш да го правиш много добре. Необходимо е време, необходимо е и търпение, но с повечко последователност стигаш дотам, накъдето си се запътил, дори много често надминаваш собствените си очаквания.

    Какъв е потенциалът за развитие?

    ИТ индустрията в последните години се развива с изключително бързи темпове. Продължават да се правят редица инвестиции в посока дигитализация и изграждане на нови технологии, които да подобряват работата и предлаганите продукти и услуги. Продължава да се инвестира и в страната ни, като редица технологични гиганти предприемат нови и нови стъпки за развитие в България всяка година.
    Както и очаквахме, дори кризисната ситуация, случваща се в момента по цял свят, не оказва особено негативно отражение върху ИТ сферата. Бизнесът днес се налага да се адаптира бързо, предприемайки извънредни мерки, с които да дигитализира голяма част от процесите си, за да осигури дистанционна работа за служителите си и да предлага услугите и продуктите си онлайн. За голяма част от ИТ индустрията този модел на работа отдавна е ежедневие.
    Неслучайно и в подобна необичайна ситуация интересът към ИТ е по-засилен от всякога. В света продължава да се наблюдава значителен недостиг на добри ИТ специалисти и софтуерни инженери, кадри за дигиталната индустрия. Това, наред с добрите условия, които се предлагат в тези сфери, правят средите изключително привлекателни за младите хора и в бъдеще ще има все по-голям интерес от тяхна страна да изграждат кариера в ИТ областта.

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: Програмист
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: SEO специалист
    IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
    IT JOBS in BG: Python Developer
    IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: Java Developer
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 16 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство