събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2271 прочитания

    Защо се страхуваме от промяната и защо не бива?

    Колкото по-дълго отлагате промяната, толкова по-трудна става тя
    29 декември 2020, 16:14 a+ a- a

    Новогодишните решения обикновено се провалят, защото се опитваме да направим промяната въз основа на определена дата, а не защото наистина сме готови. А щом не сме готови да променим нещата, ние най-вероятно няма да  успеем да съхраним промененото. Дори промяната на един дребен навик, като например да почистваме зъбите си с конец всеки ден или да се откажем от хапването преди лягане, изисква определено ниво на ангажираност. А това ни плаши...

    В „13 неща, които психически силните хора не правят“ Ейми Морин, лицензиран клиничен социален работник и психотерапевт, предупреждава, че страхът от промяната може да има сериозни последици в различни аспекти от живота ни. Ето какви са те и защо не бива да се страхуваме от промяната. 

    - Да седиш на едно положение често означава да заседнеш в коловоз. Животът може да стане много отегчителен, ако правите всичко по един и същи начин. Ако човек просто реше да остави нещата колкото се може по-банални и сиви, е малко вероятно да има богат и пълноценен живот и може да изпадне в депресия.

    - Няма да научите нови неща. Светът ще се променя със или без вас. Не си мислете, че изборът ви да не се променяте ще попречи на всички останали да приветстват промяната. Ако продължавате да правите всичко по старому до края на живота си, рискувате другите да ви оставят да им дишате прахта. 

    - Животът може да не се подобри. Ако не се промените, не можете да подобрите живота си. Много проблеми, които чакат да бъдат решени, изискват от вас да направите нещо различно. Но ако нямате желание да опитате нещо ново, е много вероятно тези проблеми да останат неразрешени.

    - Не предизвиквате самите себе си да развиете по-здравословни навици. Лесно е да развиеш лоши привички. Но за да се избавиш от тях, е необходимо желание да опитваш да правиш нещата по различен начин. 

    - Другите ще ви задминат. „Съпругът ми не е същият човек, за когото се омъжих преди 30 години.“ Чувам това постоянно в кабинета си и отговорът ми обикновено е: „И слава богу.“ Надявам се, че в течение на 30 години всеки израства и се променя. Ако не искате да предизвикате себе си и да се усъвършенствате, на другите може да им доскучае от вас.

    - Колкото по-дълго чакате, толкова по-трудно става. Кога мислите, че е по-лесно да откажете пушенето – след първата цигара или след двайсет години пушене?  Колкото по-дълго запазвате едни и същи навици, толкова по-трудно е да се откажете от тях. Понякога  хората отлагате промяната, докато дойде точният момент. Казват си „Ще потърся нова работа, когато нещата се поускпокоят“ или „Нека да свърши ваканцията, тогава ще мисля за отслабване“. Често обаче подходящият момент да направите нещо никога не идва. Колкото по-дълго отлагате промяната, толкова по-трудна става тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство