петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2158 прочитания

    На какво ни научи 2020?

    Уроците на годината обобщава авторът на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“ Марк Менсън
    30 декември 2020, 14:28 a+ a- a

    На какво ни научи предизвикателната 2020, която премина под знака на коронавируса? В блога си популярният американски блогър и автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“ Марк Менсън обобщава най-важните уроци, които сме си извклекли през годината. Той се свързва с близо 1 300 души от цял свят по имейл, за да разбере какво са научили през годината и компилира отговорите в 10 ценни урока. Ето кои са те:

    Марк Менсън е известен американски блогър, чиито провокативни коментари по теми от живота – като личностното развитие, социалните отношения и връзките – изкушават два милиона души да следят блога му редовно. Живее със съпругата си в Ню Йорк, пише статии и води семинари.

    1. През 2020 открихме истинската си същност. Ти наистина разбираш кой си само когато всичко ти се отнема. През тази година много хора осъзнаха истинската си същност. Разбраха, че голяма част от това, което са, е плод на социалния натиск. Самооткриването донесе както много положителни и радостни моменти, така и неприятни и разстройващи. И продължава.

    2. Кризата не променя хората. Тя подсилва това, което са.  Менсън цитира читател: „Пандемията разкри „фабричните настройки“ на всички. Параноикът стана по-параноичен. Бедните станаха по-нуждаещи се. Тревожните станаха по-тревожни, а оптимистичо настроените - по-оптимистични.“

    3. Малките неща са най-важните. През 2020 осъзнахме последиците от малките и простите избори в живота. Как нещо дребно като късно лягане например, прекаляване с видеоигри или пък разходка на слънце могат да има огромно влияние върху нашите състояние, настроение и енергия. Рутината в ежедневието ни през последните 9 месеца ни помогна да забележим колко важни са тези неща и как ни се отразяват. Което е и възможност да изградим по-добри и по-здравословни навици.

    4. Големият социален филтър. Мерките за социално дистанциране отвориха възможност за премахване на безполезните връзки в живота. Много хора осъзнаха, че част от приятели им са просто далечни познати, много се разделиха с партньорите си в живота, други се опитаха да поправят развалени отношения. Но може би най-ценното е, че станахме по-признателни към близките и приятелите си. Пандемията сближи много семейства и възроди много стари приятелства. Показа кои хора имат значение за нас и кои - не.

    5. Повечето неща са едновременно и добри, и лоши. Ако виждаме само лошото, пропускаме доброто. Ако виждаме само доброто, пропускаме лошото (но и шанса да растем). През тази година много хора загубиха близки, приятели, работа, дом, бизнес... Но и имаха възможност да преосмислят живота си и какво искат да направят с него. 

    6. Забавяне на темпото. Тази година ни помогна да оценим „забавянето“ и „спирането“. Осъзнахме, че да правим по-малко, всъщност може да означава повече.

    7. Постоянно подценяваме нашата устойчивост и адаптивност. Трудностите ни показаха, че сме по-издръжливи, отколкото си мислим. И че можем да живеем без много от нещата, без които допреди година не сме си и представяли. Научихме, че сме напълно приспособими и като индивиди, и като общество. Видяхме и как в криза светът работи заедно. 

    8. Страхът е опасен. Страхът влияе върху способността ни да разсъждаваме и да виждаме цялата картина. Прави ни егости, пречи ни да мислим. Според Менсън можем да намалим емоционалната реакция на нашите страхове като си представим най-лошия сценарий, предизвикаме се психически да се подготвим за него и да се чувстваме комфортно с него.

    9. Да бъдем финансово подготвени. Знаем, че парите не носят щастие. Но липсата на пари със сигурност може да доведе до много нещастия. Ако винаги сме харчили неконтролируемо без финансова дисциплина, то тази година беше предупредителен сигнал.

    10. Нямаме извинение да не бъдем този, когото искаме да бъдем. Хората обичат да се оплакват, че нямат достатъчно време. В повечето случаи обаче това рядко се дължи на липса на време и обикновено е въпрос на приоритети. Хората прекарват часове в социалните мрежи или в гледане на Netflix и след това се оплакват, че нямат време за даден курс или да отидат на фитнес. Тази година много хора осъзнаха, че проблемът не е в липсата на време, а в тях самите. Няма значение с какви предизвикателства се сблъскваме. Съдбата ни в крайна сметка зависи от нас самите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк