четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2168 прочитания

    Шест прогнози за начина, по който ще работим през 2021

    Вижте предвижданията на експерти и аналазитори в областите човешки ресурси, офис дизайн, заетост и възнаграждения
    05 януари 2021, 09:11 a+ a- a

    След година, която преобърна изцяло концепцията за работа и работно място, и появата на ваксините, можем ли да говорим за завръщане към стария модел на работа? Ще се завърнем ли отново в офисите, как ще изглеждат те и как ще работим? 

    The Washington Post дава отговор на тези въпроси, като очертава шест прогнози за работното място през тази година. Изданието формулира прогнозите след допитване сред различни експерти и аналазитори в областите човешки ресурси, офис дизайн, заетост, възнаграждения и др.

    1. Местоположението, от което работим, ще бъде фактор при определяне на възнагражденията.

    Много служители, работещи от вкъщи, напуснаха скъпи градове и се преместиха на места, където животът е по-евтин. Редица американски компании, сред които Facebook и VmWare, обявиха, че ще коригират възнагражденията в съответствие с региона на месторабота. The Washington Post цитира проучване на консултантската компания Willis Towers Watson, според което 26% от компаниите ще вземат предвид местоположението на отдалечените служители при формиране на възнагражденията. Един от ефектите според някои анализатори, е, че заплатите за работни места, които могат да се извършват дистанционно, ще започна да се изравняват. Други експерти предупреждават, че тази политика може да бъде преосмислена, тай като намаляването на заплатите на служители, които са се преместили в по-евтин регион, може да доведе до загубата на таланти.

    2. Видео чатовете ще стават по-умни, благодарение на изкуствения интелект. 

    Ако 2020 беше годината, в която видеоконферентните връзки се превърнаха в масови, 2021 може да се превърне в годината, в която ще станат по-интелигентни. Някои от най-големите платформи ще започнат да използват изкуствен интелект, за да разпознават и проследяват определени жестове, които участниците правят, да автоматизират задачи и да помагат в управлението на предизвикателствата на служителите, разделени между работа и дом.

    3. Новото хибридно работно място ще има повече времеви ограничения, отколкото си мислим.

    Много компании се готвят да отворят повечето си офиси отново през 2021 и за т.нар. хибридно работно място, като позволят както работата от офиса, така и от вкъщи. Google например планира въвеждане на гъвкава работна седмица от септември 2021. Пилотният план предвижда служителите да прекарат три „дни за сътрудничество“ в офиса, а в останалото време да работят от дома си. Хибридните работни места обаче ще се нуждаят от сериозна координация, казват експертите. Например някой, който ходи в офиса във вторник и четвъртък, ще иска да се възползва максимално от времето си и да е сигурен, че и колегите му също ще бъдат там. Работодателите също ще трябва да управляват риска от прегарянето на служителите при по-дългите часове, които хората работят от вкъщи, и стреса, който изпитват по време на пандемията. Мениджърите трябва да съкращават срещите, да дадат ясни очаквания за използването на имейли и да създават насоки за това кога работният ден наистина трябва да започне и да приключи. 

    4. Социалният балон ще влезе в офиса.

    Сега, когато милиони хора са прекарали месеци в работа от вкъщи, архитекти и дизайнери казват, че оформлението на отворен офис може да не е в историята, но усилията ще са към осигуряване на по-голяма поверителност. Новият офис ще е нещо средно между частните кабини и напълно отворените пространства. Екипните пространства ще бъдат ключови за новия дизайн на офиса. Всичко ще бъде свързано с идентифицирането на чувство за принадлежност, фокусирано върху екип (от 6 до 30 души), които работят по проект заедно, прогнозират експерти в дизайна.

    5. Много работодатели ще искат да знаят дали служителите са ваксинирани, дори и да не се нуждаят от това.

    Един от най-належащите въпроси, пред които са изправени работодателите, докато планират завръщане в офиса, е дали могат и дали трябва да изискват от служителите си да се ваксинират срещу коронавирус. След като ваксините получат пълно одобрение от Администрацията за контрол по храните и лекарствата, адвокатите по трудово право очакват някои работодатели да изискват ваксинации. Но все пак очакванията са много компании само да ги насърчат чрез различни подходи и инструменти. Експертите очакват много топ мениджъри да дадат пример и да се ваксинират публично, за да насърчат служителите. 

    6. Ще се върви към утвърждаването на непълно работно време.

    Въпреки всички суперлативи за гъвкавото работно време и привилегиите за грижи за деца, които много компании предоставиха през последните месеци, много работещи родители все още се борят сериозно с тежестта на онлайн обучението. Това може да работи за някои хора, но няма да работи за мнозинството, предуперждават анализаторите. Все по-голям брой работодатели ще започнат да въвеждат непълно работно време за определени групи професионалисти, за които дори и не са помисляли, че това е възможно. Все повече работодатели въвеждат четиридневна работна седмица и прогнозите са, че тази концепция ще продължи да се прилага.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 4 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк