вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1594 прочитания

    Топ 3 приоритета пред HR лидерите през 2021

    Изграждането на критични умения и компетенции отвъд HR експертизата остава топ предизвикателство
    12 януари 2021, 09:16 a+ a- a

    Изграждането на критични умения и компетенции отвъд HR екпертизата продължава да оглавява списъка с топ приоритетите за лидерите по човешки ресурси през 2021, показва анализ на международната изследователска компания Gartner. Организационният дизайн и управлението на променяте също ще са сред ключовите цели за HR професионалистите. Нито една от тези отговорности не са нещо ново за HR лидерите, но всички са далеч по-неотложни и приоритетни  във време на COVID-19, се отбелязва в анализа.

    „Докато организациите преминават от първоначалната си реакция на пандемията към по-устойчиви операции, те се опитват да интегрират устойчивост във всичко - от стратегия до проектиране на работата, така че да позволят на организацията, нейните лидери и служители да усещат и реагират на промяната“, казва Марк Уитъл, консултант в Gartner.

    Ето и топ 3 на приоритетите пред HR лидерите, които Gartner очертават на база допитване сред професионалисти от сферата:

    Основен приоритет №1: Изграждане на критични умения и компетенции

    68% от ръководителите „Човешки ресурси“ виждат изграждането на критични умения като жизненоважно за управлението на много от приоритетите в тяхната организация - от разрастването на бизнеса и неговата трансформация до подобряване на оперативните резултати.

    Изследванията на Gartner показват, че лидерите по човешки ресурси трябва да възприемат динамичен подход за преквалификация и преразпределение на таланти, при който всички засегнати заинтересовани страни работят заедно, за да усетят променящите се нужди от умения и да намерят начини за развиване на нови умения, ако възникне необходимост от такива. В момента само 21% от специалистите по човешки ресурси казват, че колегите им дават отчети или си партнират с HR-а, за да определят бъдещите нужди от умения.

    Данните на Gartner показват, че когато използват този тип динамичен подход за преквалификация, служителите прилагат 75% от новите умения, които усвояват - много повече, отколкото при други подходи. Наред с това ученето започва по-рано, тъй като нуждите се идентифицират по-бързо.

    Ръководителите „Човешки ресурси“ също така се нуждаят от по-модерен и нестандартен подход към подбора на персонал, който отговаря на променящите се желания и нужди на кандидатите.

    Основен приоритет №2: Организационен дизайн и управление на промените

    Тази цел е основен приоритет за 46% от лидерите по човешки ресурси. И тя е от ключово значение за постигането на много бизнес цели на организацията, включително оптимизиране на разходите.

    В стремежа си да реагират бързо на ефектите от пандемията, много организации осъзнаха, че дългогодишният им фокус върху ефективността всъщност ги е оставил с неподвижни структури, работни процеси, роли и мрежи от контакти, които не отговарят на съвременните нужди.

     Изследванията на Gartner показват, че само според 19% от лидерите по човешки ресурси служителите могат да променят посоката си на работа въз основа на променящите се нужди или приоритети. По-малко от 40% смятат, че служителите могат да разберат кога работят по правилните неща за клиентите.

    Какво пречи на служителите да се адаптират към промяната? Изследванията показват, че остарелият работен дизайн е причина за многобройни форми на неефективност в работата. Проектирането на бъдещата работа е необходимо, за да се гарантира, че служителите могат да реагират в синхрон с нуждите на клиентите. Както и че са в състояние да предвидят промените в тези нужди и способни да адаптират собствен подход и действия съответно.

    Стратегиите включват адаптиране на работния процес към начина, по който действително се случва работата и нулиране на изрични разрешени, процеси за подписване и препятствия, които пречат излишно на иновациите и действията. Според 52% от ръководителите по човешки ресурси преминаването от „проектиране за ефективност“ към „проектиране за гъвкавост“ ще има значително въздействие върху техните организации през 2021. 

    Основен приоритет № 3: Настоящо и бъдещо лидерство

    Силното лидерство е особено важно по време на големи промени. Изследванията на Gartner показат, че само 44% от служителите се доверяват на лидерите и мениджърите в тяхната организация, че се ориентират добре в криза.

    Липсата на многообразие на работното място (по пол, раса, възраст...) също остава сред водещите предизвикателства пред лидерите по човешки ресурси и през 2021.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    преди 17 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 17 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 18 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса
    преди 18 часа
    Инфлацията у нас падна до 3%
    НСИ отчита годишна инфлация от 3% за март, и месечна от - 0.2%
    преди 18 часа
    Salesforce преговаря за придобиването на Informatica
    Акциите на Informatica отбелязват над 40% ръст от началото на годината