четвъртък, 04 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  923 прочитания

  Така ли изглежда офисът на бъдещето?

  Новият кампус на Microsoft в Израел е пример за това как можем да работим във време на пандемия
  15 януари 2021, 12:51 a+ a- a

  Когато преди четири години технологичният гигант Microsoft започва да проектира новия си модерен кампус от 46 000 кв.м в Израел, едва ли би могъл да си представи до каква степен глобалната пандемия може да постави под съмнение самата идея за работа от офис. Сега новият кампус отваря врати, а архитектите на сграда твърдят, че тя е готова да отговори на новите изисквания за работа в офис, които наложи пандемията. 

  Докато компаниите планират хибриден модел на работа и как да спестят разходи за наем на офис пространства, кампусът в Херцлия е един добър пример, по който офисите могат да се преоткрият и да намерят нов смисъл, пише в блога си Световния икономически форум.

  Ето трите основни принципа на проектиране на сградата.

  1. Гъвкава мрежа. Големите аудитории се заменят с многофункционални пространства на „гъвкава мрежа“. През 2020 работодателите по целия свят работиха усилено, за да прекроят офис сградите, така че да осигурят социално дистанциране между бюрата. За разлика от това, новият кампус в Херцлия залага на гъвкавост, като предлага т.нар. „гъвкава мрежа“. Това ще рече осигуряване на допълнително пространство, което може да се организира и персонализира, съобразно нуждите. Като например разполагане на бюра едно срещу друго, едно зад друго, далеч едно от друго или каквото е подходящо според нуждите за социалното дистанциране. 

  В случая с кампуса в Херцлия, това означава акустични прегради и рафтове, които могат да бъдат добавени или премахнати, съобразно нуждите на екипите да работят заедно или поотделно. Бюрата са снабдени с колелца и дълги кабели, което позволява лесното им преместване. Междувременно аудиториите - любими на технологичните гиганти, липсват и са заменени от многофункционални помещения, които могат да бъдат реорганизирани, разделени или обединени според изискванията.

  2. Дългосрочна устойчивост. Офисът на бъдещето е проектиран с грижа за околната среда. 

  Microsoft казва, че намаляването на дългосрочното въздействие на кампуса върху околната среда е приоритет. Резултатът е сграда, която е една от най-устойчивите в Израел. 

  3. Динамична творческа среда в стил „градска визия“. Тенденциите в проектирането на офисите са към отпадане на традиционните мрежи или отворени пространства за творчество с цел стимулиране на случайни срещи и спонтанно сътрудничество. По аналог на динамиката на живота в града.

  Разбира се, във време на Covid-19 този механизъм може да остане на заден план с оглед на сигурността и грижата за здравето. В дългосрочен план обаче Microsoft има за цел да рестартира целта на офиса.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 32 минути
  Натиск върху болниците не се отчита, системата е подготвена за повишението на Covid случаите
  Повишаването на инфекциите се дължи на британския вариант, стана ясно на работно съвещание при премиера Борисов
  преди 1 час
  1154 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 253 183
  преди 2 дни
  ЕК ще предложи дигитален зелен паспорт още този месец
  Целта е улесняване на движението в рамките на ЕС и по света за работа или туризъм
  преди 2 дни
  В ЕС вече е приложима нова версия на енергийния етикет
  Производителите ще са задължени да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара
  преди 2 дни
  Revolut открива банка в България и вече предлага на клиентите си защитени депозитни сметки
  Компанията отваря европейската си банка за български клиенти
  преди 2 дни
  През септември се пуска движението в двете посоки в новия тунел „Железница“
  Движението по АМ „Струма“ от Благоевград до Симитли също ще бъде пуснато тогава