събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12605 прочитания

    Какво е да работиш в Melexis България?

    Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, пред Economy.bg разказва Виктор Трифонов, HR мениджър в Melexis България
    10 февруари 2021, 09:31 a+ a- a

    Виктор Трифонов, HR мениджър в Melexis България

    Melexis е създадена преди повече от 30 години в Белгия. Българското представителство е основано през 2000 г., като постепенно се превръща в един от най-бързоразвиващите се центрове за развойна дейност и производство на компанията.

    Melexis България стартира дейността си в София с екип от 50 професионалисти, като за 20 години работа тук броят на служителите поетапно се увеличава почти десетократно. Понастоящем България е най-голямото представителство в структурата на компанията. 

    Melexis България отбеляза 20 години от създаването си през 2020 г.

    „Вярвам, че културата и ценностите на компанията са свързващият елемент между успешните екипи и отличните резултати, постигнати през тези години.“, казва Виктор Трифонов, HR мениджър в Melexis България.

    Пред Economy.bg Виктор разказва какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодатели и какви професионалисти стоят зад нейния успех.

    Име: Melexis България
    Сфера на дейност: инженерство, микроелектроника
    В България е от: 2000 г.
    Брой служители глобално: 1500 служители на 3 континента
    Брой служители в България: над 450
    Офиси в България: гр. София, бул. „Самоковско шосе“ 2
    Основни продукти/марки: Melexis предлага широка гама от полупроводникови интегрални схеми, обхващащи различни сензорни технологии, драйвери и трансивъри.

    С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
    Melexis е международна инженерна компания и световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на иновативни решения в сферата на микроелектрониката за клиенти от автомобилния, индустриалния, потребителския и медицинския сектор. Нашето портфолио обхваща широк спектър от приложения - от позиционен сензор за оптимизиране работата на двигателя на автомобила до чип, управляващ вентилатора на дрона, или инфрачервен температурен сензор, използван в електронните безконтактни термометри. Фокусът ни в България е насочен в няколко продуктови направления, като най-голяма експертиза развихме при магнитните сензори, температурните датчици и токовите датчици.

    Компанията в цифри
    • 65 нови продукта, разработени в София;
    • За 20 години от българското производство са доставени над 5 млрд. чипа за клиенти по целия свят;
    • Във всеки нов автомобил има средно по 13 чипа на Melexis.

    Melexis България измина дълъг път. За тези 20 години сме разработили над 65 продукта, а от българското производство сме доставили над 5 милиарда чипа за клиенти по целия свят. 

    С гордост мога да кажа, че българският офис дава своя сериозен принос в позиционирането на компанията като един от световните лидери в производството на автомобилни полупроводникови сензори. Доказателство за успехите на екипа в София са златното отличие за „Най-добър работодател - Инженерство“ и сребърното отличие за „Най-добър работодател - Производство“ в Career Show Awards 2020.

    Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
    Melexis има богато портфолио от полупроводникови интегрални схеми, обхващащи различни сензорни технологии, драйвери и трансивъри. Основни наши пазари са страните от Азиатско-тихоокеанския регион, EMEA и NALA региони. 

    Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
    Днес Melexis има над 1 500 служители, работещи в 19 локации по света, на 3 континента. 

    В България имаме представителство в град София, където тази година сме на финалната права на мащабен инвестиционен проект на стойност около 75 млн. евро. Целта му е допълнително да разшири производствената база, научноизследователския и развойния център.

    Новата сграда на Melexis в столичния квартал Горубляне, която предстои да бъде открита

    Пространствата в новата ни сграда ще бъдат просторни и светли, със зелени корнери и комфортни зони както за самостоятелна, така и за екипна работа, за неформални срещи, предвидени са изнесени извън офиса работни места. В дизайна на сградата включихме и нашите служители, за да може тя да се доближи максимално до очакванията и нуждите им. 

    Колко и какви специалисти работят в компанията?
    Melexis България е най-голямото представителство на компанията по света, като понастоящем тук работят над 450 души, което представлява 30% от всички служители на компанията. 50% от хората ни в България са с инженерна и техническа насоченост. В производството ни също са заети значителен брой хора, имаме и специалисти IT, финанси, фасилити и др.

    Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
    Вярваме, че Melexis е интересно място за работа и че нашите служители са любознателни, амбициозни, обичат да споделят опита си, да учат и да се развиват. Даваме шанс на кандидати, които още по време на интервюто за работа демонстрират, че споделят нашите ценности, че са ангажирани, мотивирани и притежават интерес и потенциал за развитие в сферата на инженерните науки.

    Най-честите профили, които търсим, са оператори и техници за нашето производство, както и инженери за развойната ни дейност. Имаме позиции както за кандидати с предишен опит, така и за кандидати с малък или никакъв опит.

    Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
    В Melexis България отделяме голямо внимание на програмите за набиране, развитие и задържане на служителите ни. Компанията си сътрудничи с техническите университети в страната и след дългогодишен опит в работата със студенти през 2013 г. екипът ни разработи и стартира за първи път програмите Melexis Summer Practice и Melexis Fresh Graduate. Те са насочени към студенти и наскоро завършили специалисти, като им дават шанс да придобият практически опит, осигурявайки им плавен преход от теорията в университета към практиката. Двете програми са така създадени, за да се допълват взаимно и практиката в много от случаите показва, че студентите, преминали през Melexis Summer Practice впоследствие надграждат подготовката си с Melexis Fresh Graduate и се присъединяват към екипа като служители на постоянен трудов договор. 

    Melexis Summer Practice представлява двумесечна платена лятна практика на пълно работно време за студенти трети курс и нагоре с техническа насоченост. Програмата им дава възможност да приложат в реална работна среда натрупаните в университета теоретични знания, показвайки им какво представлява работата и каква е атмосферата вътре в компанията. 

    За присъединяване към Melexis Fresh Graduate не се изисква практически опит или трудов стаж. Програмата е платена и включва преминаване през 6-месечна вътрешна академия за инженери, в която са включени обучения с техническа и бизнес насоченост. Тренингите са разработени и се водят от опитни експерти в Melexis България, целят да въведат участниците в спецификите на индустрията и да повишат автономността в работния процес. Тази синергия между обучение и работа им позволява да участват като пълноправни членове на екипа и при успешно завършване да останат в компанията. Предимство е, че програмата дава възможност на постъпилите в нея да се ориентират в различните отдели на компанията и да променят позицията си.

    От 2013 г. насам повече от 95 студенти и току-що завършили млади специалисти са преминали през нашите програми. Някои от тях вече са изградени експерти и заемат позиции като ръководители на екипи, старши инженери и т.н. 

    Тази година кандидатстването за програмите ще стартира през месец март. Може да следите за отворените позиции на уебсайта на компанията, както и в Jobs.bg.

    Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
    Фокусирани сме върху автоматизацията в много направления. Разполагаме с множество взаимосвързани инструменти. Примери за такива са управлението на нашите финансови потоци (част от ERP системата ни), проследяването на качеството (например електронно картографиране на пластините с чипове), намаляването на ненужните операции (чрез директна връзка между машините) и инструменти за прогнозиране (AI алгоритми) и т.н.

    Как се въвеждат новите служители в компанията?
    За всеки нов служител предварително се изготвя план за обучение, който се изпълнява през първите 6 месеца до 1 година в зависимост от позицията и предишния опит на кандидата. През 2020 г., за да бъдат интегрирани успешно новите служители към културата и ценностите на Melexis България, обучението за въвеждане беше адаптирано и за виртуална среда.

    Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
    Като разрастваща се компания, възможностите за кариерно развитие са големи не само в конкретен отдел, но и между различни отдели.

    Имаме изготвени специални програми за придобиване и развитие, както на технически, така и на бизнес компетенции. Гордеем се с факта, че 85% от нашите мениджъри и 75% от нашите експерти са израснали вътрешно в компанията.

    Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
    Пакетът, който е достъпен за нашите служители, включва финансови и нефинансови стимули, като всяка година той се разширява с нови придобивки. Сред тях са допълнителен платен годишен отпуск, гъвкаво работно време и възможност за дистанционна работа, програма за гъвкаво възнаграждение под формата на бонуси, ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване и други.

    Нещо, което смятам, че ни откроява като компания през годините, са клубовете по интереси. Идеята се заражда от разнообразието на служителите и техните интереси в комбинация със стремежа да бъдем свързани, да споделяме, да спортуваме, да сме здрави и да се забавляваме заедно. 

    Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    В Melexis постоянно търсим иновативни решения, които да задоволят и надминат очакванията на нашите клиенти, затова ценим различните идеи, култури, мнения и произход. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Melexis България в JOBS.bg тук


    ВИЖТЕ ОЩЕ: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство