вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12387 прочитания

    Какво е да работиш в Melexis България?

    Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, пред Economy.bg разказва Виктор Трифонов, HR мениджър в Melexis България
    10 февруари 2021, 09:31 a+ a- a

    Виктор Трифонов, HR мениджър в Melexis България

    Melexis е създадена преди повече от 30 години в Белгия. Българското представителство е основано през 2000 г., като постепенно се превръща в един от най-бързоразвиващите се центрове за развойна дейност и производство на компанията.

    Melexis България стартира дейността си в София с екип от 50 професионалисти, като за 20 години работа тук броят на служителите поетапно се увеличава почти десетократно. Понастоящем България е най-голямото представителство в структурата на компанията. 

    Melexis България отбеляза 20 години от създаването си през 2020 г.

    „Вярвам, че културата и ценностите на компанията са свързващият елемент между успешните екипи и отличните резултати, постигнати през тези години.“, казва Виктор Трифонов, HR мениджър в Melexis България.

    Пред Economy.bg Виктор разказва какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодатели и какви професионалисти стоят зад нейния успех.

    Име: Melexis България
    Сфера на дейност: инженерство, микроелектроника
    В България е от: 2000 г.
    Брой служители глобално: 1500 служители на 3 континента
    Брой служители в България: над 450
    Офиси в България: гр. София, бул. „Самоковско шосе“ 2
    Основни продукти/марки: Melexis предлага широка гама от полупроводникови интегрални схеми, обхващащи различни сензорни технологии, драйвери и трансивъри.

    С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
    Melexis е международна инженерна компания и световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на иновативни решения в сферата на микроелектрониката за клиенти от автомобилния, индустриалния, потребителския и медицинския сектор. Нашето портфолио обхваща широк спектър от приложения - от позиционен сензор за оптимизиране работата на двигателя на автомобила до чип, управляващ вентилатора на дрона, или инфрачервен температурен сензор, използван в електронните безконтактни термометри. Фокусът ни в България е насочен в няколко продуктови направления, като най-голяма експертиза развихме при магнитните сензори, температурните датчици и токовите датчици.

    Компанията в цифри
    • 65 нови продукта, разработени в София;
    • За 20 години от българското производство са доставени над 5 млрд. чипа за клиенти по целия свят;
    • Във всеки нов автомобил има средно по 13 чипа на Melexis.

    Melexis България измина дълъг път. За тези 20 години сме разработили над 65 продукта, а от българското производство сме доставили над 5 милиарда чипа за клиенти по целия свят. 

    С гордост мога да кажа, че българският офис дава своя сериозен принос в позиционирането на компанията като един от световните лидери в производството на автомобилни полупроводникови сензори. Доказателство за успехите на екипа в София са златното отличие за „Най-добър работодател - Инженерство“ и сребърното отличие за „Най-добър работодател - Производство“ в Career Show Awards 2020.

    Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
    Melexis има богато портфолио от полупроводникови интегрални схеми, обхващащи различни сензорни технологии, драйвери и трансивъри. Основни наши пазари са страните от Азиатско-тихоокеанския регион, EMEA и NALA региони. 

    Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
    Днес Melexis има над 1 500 служители, работещи в 19 локации по света, на 3 континента. 

    В България имаме представителство в град София, където тази година сме на финалната права на мащабен инвестиционен проект на стойност около 75 млн. евро. Целта му е допълнително да разшири производствената база, научноизследователския и развойния център.

    Новата сграда на Melexis в столичния квартал Горубляне, която предстои да бъде открита

    Пространствата в новата ни сграда ще бъдат просторни и светли, със зелени корнери и комфортни зони както за самостоятелна, така и за екипна работа, за неформални срещи, предвидени са изнесени извън офиса работни места. В дизайна на сградата включихме и нашите служители, за да може тя да се доближи максимално до очакванията и нуждите им. 

    Колко и какви специалисти работят в компанията?
    Melexis България е най-голямото представителство на компанията по света, като понастоящем тук работят над 450 души, което представлява 30% от всички служители на компанията. 50% от хората ни в България са с инженерна и техническа насоченост. В производството ни също са заети значителен брой хора, имаме и специалисти IT, финанси, фасилити и др.

    Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
    Вярваме, че Melexis е интересно място за работа и че нашите служители са любознателни, амбициозни, обичат да споделят опита си, да учат и да се развиват. Даваме шанс на кандидати, които още по време на интервюто за работа демонстрират, че споделят нашите ценности, че са ангажирани, мотивирани и притежават интерес и потенциал за развитие в сферата на инженерните науки.

    Най-честите профили, които търсим, са оператори и техници за нашето производство, както и инженери за развойната ни дейност. Имаме позиции както за кандидати с предишен опит, така и за кандидати с малък или никакъв опит.

    Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
    В Melexis България отделяме голямо внимание на програмите за набиране, развитие и задържане на служителите ни. Компанията си сътрудничи с техническите университети в страната и след дългогодишен опит в работата със студенти през 2013 г. екипът ни разработи и стартира за първи път програмите Melexis Summer Practice и Melexis Fresh Graduate. Те са насочени към студенти и наскоро завършили специалисти, като им дават шанс да придобият практически опит, осигурявайки им плавен преход от теорията в университета към практиката. Двете програми са така създадени, за да се допълват взаимно и практиката в много от случаите показва, че студентите, преминали през Melexis Summer Practice впоследствие надграждат подготовката си с Melexis Fresh Graduate и се присъединяват към екипа като служители на постоянен трудов договор. 

    Melexis Summer Practice представлява двумесечна платена лятна практика на пълно работно време за студенти трети курс и нагоре с техническа насоченост. Програмата им дава възможност да приложат в реална работна среда натрупаните в университета теоретични знания, показвайки им какво представлява работата и каква е атмосферата вътре в компанията. 

    За присъединяване към Melexis Fresh Graduate не се изисква практически опит или трудов стаж. Програмата е платена и включва преминаване през 6-месечна вътрешна академия за инженери, в която са включени обучения с техническа и бизнес насоченост. Тренингите са разработени и се водят от опитни експерти в Melexis България, целят да въведат участниците в спецификите на индустрията и да повишат автономността в работния процес. Тази синергия между обучение и работа им позволява да участват като пълноправни членове на екипа и при успешно завършване да останат в компанията. Предимство е, че програмата дава възможност на постъпилите в нея да се ориентират в различните отдели на компанията и да променят позицията си.

    От 2013 г. насам повече от 95 студенти и току-що завършили млади специалисти са преминали през нашите програми. Някои от тях вече са изградени експерти и заемат позиции като ръководители на екипи, старши инженери и т.н. 

    Тази година кандидатстването за програмите ще стартира през месец март. Може да следите за отворените позиции на уебсайта на компанията, както и в Jobs.bg.

    Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
    Фокусирани сме върху автоматизацията в много направления. Разполагаме с множество взаимосвързани инструменти. Примери за такива са управлението на нашите финансови потоци (част от ERP системата ни), проследяването на качеството (например електронно картографиране на пластините с чипове), намаляването на ненужните операции (чрез директна връзка между машините) и инструменти за прогнозиране (AI алгоритми) и т.н.

    Как се въвеждат новите служители в компанията?
    За всеки нов служител предварително се изготвя план за обучение, който се изпълнява през първите 6 месеца до 1 година в зависимост от позицията и предишния опит на кандидата. През 2020 г., за да бъдат интегрирани успешно новите служители към културата и ценностите на Melexis България, обучението за въвеждане беше адаптирано и за виртуална среда.

    Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
    Като разрастваща се компания, възможностите за кариерно развитие са големи не само в конкретен отдел, но и между различни отдели.

    Имаме изготвени специални програми за придобиване и развитие, както на технически, така и на бизнес компетенции. Гордеем се с факта, че 85% от нашите мениджъри и 75% от нашите експерти са израснали вътрешно в компанията.

    Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
    Пакетът, който е достъпен за нашите служители, включва финансови и нефинансови стимули, като всяка година той се разширява с нови придобивки. Сред тях са допълнителен платен годишен отпуск, гъвкаво работно време и възможност за дистанционна работа, програма за гъвкаво възнаграждение под формата на бонуси, ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване и други.

    Нещо, което смятам, че ни откроява като компания през годините, са клубовете по интереси. Идеята се заражда от разнообразието на служителите и техните интереси в комбинация със стремежа да бъдем свързани, да споделяме, да спортуваме, да сме здрави и да се забавляваме заедно. 

    Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    В Melexis постоянно търсим иновативни решения, които да задоволят и надминат очакванията на нашите клиенти, затова ценим различните идеи, култури, мнения и произход. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Melexis България в JOBS.bg тук


    ВИЖТЕ ОЩЕ: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев