неделя, 07 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  815 прочитания

  „Светът не се върти около вас“ и още правила по-пълноценен живот в днешните трудни времена

  В България излезе нова книга от поредицата на Ричард Темплар
  16 февруари 2021, 16:14 a+ a- a

  Този февруари в България излезе нова книга от поредицата на Ричард Темплар с правила, с които да живеем по-пълноценно, особено в сегашните трудни времена.

  „Правила за добър живот“ („Обсидиан“) ни „подсказва“ как да се чувстваме по-позитивни и по-подготвени да дадем най-доброто от себе си, каквото и да ни поднесе съдбата.

  Правилата покриват всички аспекти на живота – от физическо и психическо здраве, енергия и хранене до професионална кариера и пенсиониране. Те ни учат как да се отнасяме към истински важните неща и как да реализираме потенциала си. 

  Книгата съдържа и личните житейски наблюдения на Темплар как можем да се поучим и какво можем да заимстваме от емоционално стабилните хора. „Виждал съм как онези сред нас, които са осъзнали психическите и емоционалните си нужди, изпитват удовлетворение от всички аспекти на живота си – в професията, в училището, като родители и дори като пенсионери. Те са открили начин да се грижат за себе си въпреки напрегнатото си ежедневие, така че за­що не се опитаме да приложим онова, което те вече са научили, в собствения си живот?“, казва авторът.

  Темплар споделя, че винаги е изпитвал удоволствие да наблюдава хората и да се учи от онова, което вижда. „Така разбрах как да постигна баланс в живота си, как да бъда достатъчно гъвкав, как да се чувствам уверен и да се справям с трудностите – все уроци, които ме преобразиха. Мога откровено да заявя, че нямаше да постигна подобно удов­ле­тво­рение, ако не следвах въпросните Правила.“

  А ето какво гласи първото правило, включено в книгата: 

  Правило №1

  Светът не се върти около вас

  Е, добре, време е да бъда напълно откровен с вас. Знам, всичко изложено в тази книга, е предназначено за вас, но последното, от което се нуждаете, е да се фокусирате върху себе си. Това е моя работа, а пред вас е първото от стоте Правила, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Но не бива да мислите прекалено много за себе си.

  Не ви укорявам, че поставяте себе си на първо място и не ви критикувам, че си имате его. Опитвам се да ви помогна. Хората, които непрекъснато мислят за себе си, рядко са щастливи. Това не е само мое мнение: доказват го различни проучвания. Когато се съсредоточите върху себе си, бързо започвате да забелязвате разни работи, които не ви харесват. Иска ви се да постигнете нещо повече по отношение на личните си качества, парите, връзките си с околните. Животът на никого не е идеален и винаги ще се намират неща, които не може да промените, по­не не и в конкретния момент. Колкото повече време прекарвате в мисли за подобни несъвършенства, толкова по-голямо значение придобиват те в съзнанието ви и толкова по-рязко ще реагирате, когато сметнете, че са ви обидили или са ви пренебрегнали.

  Всички познаваме такива хора. Непрекъснато говорят за себе си и ако се опитате да насочите разговора в друга посока, те просто не ви слушат. Възприемат всяко раз­очарование като лична обида – шефът им пренаредил списъка с дежурства само за да ги накаже, да се заяде или (незнайно защо!) да им вгорчи живота. Шефът не го е направил, защото така работата ще върви по-добре. Или защото всъщност не мисли за тях, а се опитва да намери баланс между служители и приоритети. Такива хора не осъзнават, че с промените шефът им изобщо не е целял да засегне конкретно тях. Тъй като обаче те мислят единствено за себе си (и то през цялото време), не могат да си представят, че светът не се върти около тях.

  Разберете, искам да вземете най-хубавото от живота, а това няма как да стане, ако не помислите за собствените си нужди и желания. За да постигнете баланс обаче, трябва да се уверите, че не се взирате непрекъснато в себе си. Открийте собственото си място в цялостната картина, в света около вас, погледнете отвъд себе си.  

  Следва една фраза, която ненавиждам: „лично време“ или „време само за мен“. Цялото време, с което разполагате, е лично време, 24 часа в денонощието. Защо не го прекарвате изцяло, като правите нещата, които искате? Не обичам да чистя, но не искам да живея в кочина. Побърквам се, когато децата плачат истерично, но обичам да съм родител, а плачът е нещо обичайно за децата. Работил съм неща, които мразя, но парите ми трябваха. Можех да си сменя работата или пък да живея на улицата, но реших, че няма да го направя. Времето си е мое, изборът си е мой. Идеята, че под „лично време“ се разбира време за „вашата“ почивка, сама по себе си е добра. Но така излиза, че останалото време не е толкова хубаво, че то не е ваш избор. А това е проблем, понеже така е много по-­трудно да приемете другите неща, които вършите, и е по-­трудно да признаете, че сами сте ги избрали.

  Освен това изразът „лично време“ предполага, че вие сте по-важни от всеки друг в живота ви и най-хубавото време трябва да бъде отредено, за да поглезите себе си. Звучи ми доста опасно: балансът се изплъзва и вие отново се промъквате на голямата сцена. Може и да ви се струва примамливо, но няма да ви направи щастливи.

  За да запазите баланса, трябва да се уверите, че не мислите единствено за себе си.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Предлагат нова мярка в подкрепа на туроператорите
  Изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК одобри инвестиция от над 63 млн. евро за област Бургас
  Проектът ще подобри качеството на питейната вода в региона
  преди 2 дни
  Италия блокира доставката на 250 000 дози AstraZeneca за Австралия
  Възражението на Рим е одобрено от Европейската комисия