четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1111 прочитания

    6 сертификата за напредък в кариерата в областта на Data Science

    23 февруари 2021, 15:43 a+ a- a

    Развитието на кариера в областта на Data Science не изисква висше образование в областта, споделя помощник-редакторът на Towards Data Science Сара Метуали. Според нея голяма част от специалистите в областта вече имат опит и образование в други области и правят прехода в Data Science  чрез допълнително обучение и програми за професионална квалификация.

    Ето и кои са най-широко признатите сертификати:

    Сертификат от Microsoft: Сътрудник в областта на Data Scienceс с Azure
    Microsoft е една от водещите компании в технологичните среди. Програмата им за сертификация предлага безплатен курс и изпит, който оценява възможностите на учащия да провежда експерименти, да обучава модели за машинно обучение, подобрява работата на моделите, както и да ги пуска в експлоатация. Всичко това с помощта на обучителното пространство Azure Machine Learning.

    За получаването на сертификат се полага изпит, за който се заплаща такса. Подготовката става както чрез безплатните материали от Microsoft, така и чрез курс с инструктор или частни уроци, за които се заплаща такса.

    Сертификат на IBM за професионалист в областта на Data Science
    Сертификатът на IBM може да бъде получен след приключване на курс, който покрива всичко от основите на Data Science до получаването на професионални умения. Курсът е достъпен през Coursera и edX. В Coursera курсът е достъпен без заплащането на такса, но платформата изисква закупуването на абонамент за достъп до всички програми. В edX курсът е достъпен след заплащането на еднократна такса, която предоставя достъп само до тази програма.

    И в двете платформи, напредъкът и уменията се оценяват със серия от онлайн изпити.

    Сертификат на Google за професионалисти в областта на  Data Science
    Курсът на Google цели да предостави умения за работа в областта на Data Science. Освен това програмата цели да провери и докаже, че кандидатът е придобил нужните умения, за да бъде квалифициран като специалист. Според описанието на курса един специалист в областта трябва да може да взема решения според анализа на данни, да изгражда надеждни модели, да ги обучава, да ги изпробва и подобрява.

    Получаването на сертификата става директно през Google, но компанията предлага сертификата си и през Coursera.

    Курсът предоставя всички нужни познания за работа в областта на машинното обучение и изкуствения интелект.

    Сертифициран инженер и професионалист в областта на Data Science от Cloudera
    Cloudera цели да привлече разработчици на софтуер с отворен код. Курсът им е предназначен за придобиване на допълнителните нужни умения за работа в областта на Data Science. Завършилите успешно курса ще придобият уменията да събират, обработват и анализират данни в средата Cloudera CDH.

    Изпитът включва приключването на между 5 и 10 задачи в областта на Data Science. Всяка задача има собствена база данни и CDH клъстър. Целта по време на изпита ще е да бъде открит отговор с голяма прецизност и имплементацията на модела.

    Успешното завършване на курса изисква поне 70% от отговорите да са верни. Изпитът протича в рамките на 4 часа и струва около 400 долара.

    Сертификат от SAS за професионалисти в областта на изкуствения интелект и машинното обучение 
    За разлика от други програми за сертификация, тази на SAS изисква полагането не на един, а на три изпита. Те проверяват различни умения.

    Първият проверява уменията в областта на машинното обучение, като изграждането, обучението, проверката на работата и оптимизацията на модели за машинно обучение.

    Вторият изпит е за прогнози и оптимизация. Той проверява способностите за работа с данни, визуализацията на данни, изграждането на потоци от данни и разрешаването на проблеми с оптимизацията.

    Третият изпит е за невролингвистично програмиране и компютърно зрение.

    SAS предлага безплатни 30 дни за достъп до обучителните материали, които са достатъчни и покриват всичко за полагане на изпита. 

    Сертификат за разработчици TensorFlow
    TensorFlow е един от широко използваните пакети за машинно обучение, изкуствен интелект и анализ на данни. Сертификатът на компанията цели да удостовери, че софтуерни разработчици могат да използват TensorFlow за създаването на продукти за машинно обучение.

    Подготовката за изпита става чрез завършване на обучение в Coursera. След приключване на програмата, сертификатът и данните на завършилия биват публикувани в страницата Google Developers.

    Сертификатът е валиден 3 години. След това изпитът трябва да бъде положен отново.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 9 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 15 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам