петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6056 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel

    За професията и възможностите разказва Силвия Трифонова, специалист „Обучения и развитие“ в софийския офис на компанията
    25 февруари 2021, 11:14 a+ a- a

    Силвия Трифонова, специалист „Обучения и развитие“ в Sitel Sofia

    Силвия Трифонова е специалист „Обучения и развитие“ (Learning Specialist) в Sitel Sofia. Завършила е ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров” в гр. Шумен с немски и английски език, а след това продължава обучението си в ТУ- София, специалност „Инженерен дизайн“ с направление „Интериорен дизай.

    Подобно на всички мениджмънт позиции в Sitel, Силвия получава и допълнителна работна квалификация, като преминава лидерски курс на обучение за тренер, на който натрупва нужните знания, а уменията си развива чрез практически задачи. 

    Свързахме се със Силвия, за да ни разкаже повече за работата си. За какво отговаря, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Началото на кариерата
    Преди повече от 3 години и аз започнах на агентска позиция също като 90% от мениджмънта в компанията. Работата ми беше свързана с това да предоставям техническа поддръжка на медицинска техника за чуждестранни клиенти. Възхищавах се от атмосферата, комуникацията и условията за работа в компанията, бях вдъхновена от начина, по който се водят обученията и колко по-различен е той от часовете в училище или в университета. Това ме накара да направя своя избор: да остана и да се развивам в Sitel дългосрочно. Скоро след това се освободи позиция във вътрешния Learning department (отдел „Обучения“) и след успешен за мен подбор, вече 2 години съм част от екипа в качеството си на Learning Specialist. 

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Заедно с всеки един наш клиент разработваме и водим продуктови обучения, съобразени с нуждите и стандартите им за качество. За да са ефективни, фокусът е върху няколко основни аспекта: процеси, продуктови познания, работа със системи и комуникативни умения.

    Нашата задача е да подпомагаме, консултираме и развиваме всеки един наш екип - от агентите до ръководните позиции (Team manager, Learning specialist, Quality analyst). Докато водим лидерски и продуктови обучения за тях, както и включвайки се в оперативните задачи, се запознаваме още по-добре със спецификите на всеки проект. На база на богатия си опит с останалите, можем да вземем вече работещо решение или добри практики, за да ги напаснем и използваме в разнообразните ситуации, които за нас са ежедневие. Освен това, глобалните оперативни стандарти на Sitel създават необходимата рамка от процеси – моя отговорност е да гарантирам правилното им разбиране и функциониране. Придържайки се към тях, но адаптирайки ги към обстоятелствата, подсигуряваме, че всеки един проект в Sitel София работи по най-добрия възможен начин.

    Как типично протича един работен ден?
    Преди започването на работния ден с моите колеги имаме традиция да пием по кафе, да се посмеем на някой виц и да се стиковаме за задачите. Както стана ясно, работата ми е динамична и изисква комуникация с различни нива в организацията и извън нея. Освен разнообразните обучения, които водя, участвам и в: екипни срещи, ежедневна комуникация с клиентите ни и съблюдаването на цялостната работа, коучинг и консултиране както на агентите, така и на мениджмънта. Това за мен означава, че трябва да бъда изключително дисциплинирана, както и винаги калибрирана с моите четирима колеги от отдела, за да можем максимално добре да покрием оперативните нужди.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Всъщност ефектът от нашите обучения се измерва в много кратък срок след приключването им и има пряко значение за това как агентът ще комуникира и подхожда към клиентите или как мениджърът ще ръководи екипа си. Това налага не само фокусът да е върху практическите знания и умения, но и обучаващият да е изключително гъвкав, напасвайки се към конкретната група, изискванията на клиента, стандартите на Sitel и дори неочаквана ситуация по време на обучението. Затова един успешен тренер трябва да може да обясни с лекота дори най-сложните процедури, да е организиран и да предразполага хората към свободна комуникация и критично мислене, независимо от позицията им. Затова смятам, че необходимите умения и качества са: гъвкавост, самодисциплина, презентационни и комуникативни умения, както и такива за ефективно решаване на проблеми. 

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Разполагаме с вътрешни платформи за комуникация и присъствие на уебинари със Sitel служители от цял свят, а по-конкретно с Learning departments от Източна Европа имаме регулярни срещи, в които обменяме опит, споделяме примери за най-добри практики и заедно намираме решения. Освен това, всеки от нас има различни интереси и области, където е по-добър или опитен от останалите. Едно от най- полезните за мен неща е, че културата на компанията ме предразполага да се уча от експертизата и идеите на моите колеги и същевременно да имам възможност да споделям своите. Понякога новодошли служители, споделяйки опита си, също могат да те накарат да погледнеш нещата и от друг ъгъл.

    Какви са възможностите за развитие?
    Тъй като позицията е изключително динамична и разнообразна дори след дълъг период от време има още и още знания и умения, които разбирам, че мога да усвоя. Припомняйки си дори само последната изминала година, мога ясно да видя предизвикателствата, които ми помогнаха да се развия: водене на преговори с клиенти, динамични проекти, в които процедурите се сменят ежечасово, организиране на смесени или онлайн обучения, поддържане на резултати и мотивиране на екип, който работи изцяло виртуално от вкъщи. Бизнесът на нашите клиенти е изключително разнообразен: техническа поддръжка на уреди, медицински и козметични услуги и продукти, хотели и туристически агенции, финансов сектор. Само по себе си това означава, че имам възможност да се докосна до много световноизвестни брандове и да работя в интернационална среда, а това разкрива прекрасни възможности.  

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    На първо място, че работата на тренера е еднотипна и водим само определен набор от обучения. Помежду си обичаме да се шегуваме: моят мениджър всяка година ни обещава, че и тази ще е интересна и динамична и все се оказва прав! Всички служители в компанията идват с различен опит- ученици/студенти, лекари, адвокати, инженери, дипломати, учители, а дори и дизайнери като мен. Имам и щастието да работя с хора от различни култури и националности, говорещи над 32 езика. Това само по себе си налага персонализиран подход към всеки един- винаги се опитвам да свържа това, което преподавам с примери от предишния опит на хората, за да ме разберат по-добре. Трябва да опознаеш лично всеки човек, за да видиш как той мисли и съответно как учи по-добре. Работата с хора никога не може да бъде еднотипна.

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
    Харесва ми да се запознавам с различни култури и езици. Например, в момента съм се захванала с това да доразвия уменията си по корейски и турски. Спортни танци, експериментиране с екзотични кухни, компютърни игри и Формула 1 са част от нещата, които ми помагат да се заредя с енергия за новата динамична седмица, която предстои. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Sitel в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове