петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6487 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel

  За професията и възможностите разказва Силвия Трифонова, специалист „Обучения и развитие“ в софийския офис на компанията
  25 февруари 2021, 11:14 a+ a- a

  Силвия Трифонова, специалист „Обучения и развитие“ в Sitel Sofia

  Силвия Трифонова е специалист „Обучения и развитие“ (Learning Specialist) в Sitel Sofia. Завършила е ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров” в гр. Шумен с немски и английски език, а след това продължава обучението си в ТУ- София, специалност „Инженерен дизайн“ с направление „Интериорен дизай.

  Подобно на всички мениджмънт позиции в Sitel, Силвия получава и допълнителна работна квалификация, като преминава лидерски курс на обучение за тренер, на който натрупва нужните знания, а уменията си развива чрез практически задачи. 

  Свързахме се със Силвия, за да ни разкаже повече за работата си. За какво отговаря, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Началото на кариерата
  Преди повече от 3 години и аз започнах на агентска позиция също като 90% от мениджмънта в компанията. Работата ми беше свързана с това да предоставям техническа поддръжка на медицинска техника за чуждестранни клиенти. Възхищавах се от атмосферата, комуникацията и условията за работа в компанията, бях вдъхновена от начина, по който се водят обученията и колко по-различен е той от часовете в училище или в университета. Това ме накара да направя своя избор: да остана и да се развивам в Sitel дългосрочно. Скоро след това се освободи позиция във вътрешния Learning department (отдел „Обучения“) и след успешен за мен подбор, вече 2 години съм част от екипа в качеството си на Learning Specialist. 

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Заедно с всеки един наш клиент разработваме и водим продуктови обучения, съобразени с нуждите и стандартите им за качество. За да са ефективни, фокусът е върху няколко основни аспекта: процеси, продуктови познания, работа със системи и комуникативни умения.

  Нашата задача е да подпомагаме, консултираме и развиваме всеки един наш екип - от агентите до ръководните позиции (Team manager, Learning specialist, Quality analyst). Докато водим лидерски и продуктови обучения за тях, както и включвайки се в оперативните задачи, се запознаваме още по-добре със спецификите на всеки проект. На база на богатия си опит с останалите, можем да вземем вече работещо решение или добри практики, за да ги напаснем и използваме в разнообразните ситуации, които за нас са ежедневие. Освен това, глобалните оперативни стандарти на Sitel създават необходимата рамка от процеси – моя отговорност е да гарантирам правилното им разбиране и функциониране. Придържайки се към тях, но адаптирайки ги към обстоятелствата, подсигуряваме, че всеки един проект в Sitel София работи по най-добрия възможен начин.

  Как типично протича един работен ден?
  Преди започването на работния ден с моите колеги имаме традиция да пием по кафе, да се посмеем на някой виц и да се стиковаме за задачите. Както стана ясно, работата ми е динамична и изисква комуникация с различни нива в организацията и извън нея. Освен разнообразните обучения, които водя, участвам и в: екипни срещи, ежедневна комуникация с клиентите ни и съблюдаването на цялостната работа, коучинг и консултиране както на агентите, така и на мениджмънта. Това за мен означава, че трябва да бъда изключително дисциплинирана, както и винаги калибрирана с моите четирима колеги от отдела, за да можем максимално добре да покрием оперативните нужди.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Всъщност ефектът от нашите обучения се измерва в много кратък срок след приключването им и има пряко значение за това как агентът ще комуникира и подхожда към клиентите или как мениджърът ще ръководи екипа си. Това налага не само фокусът да е върху практическите знания и умения, но и обучаващият да е изключително гъвкав, напасвайки се към конкретната група, изискванията на клиента, стандартите на Sitel и дори неочаквана ситуация по време на обучението. Затова един успешен тренер трябва да може да обясни с лекота дори най-сложните процедури, да е организиран и да предразполага хората към свободна комуникация и критично мислене, независимо от позицията им. Затова смятам, че необходимите умения и качества са: гъвкавост, самодисциплина, презентационни и комуникативни умения, както и такива за ефективно решаване на проблеми. 

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Разполагаме с вътрешни платформи за комуникация и присъствие на уебинари със Sitel служители от цял свят, а по-конкретно с Learning departments от Източна Европа имаме регулярни срещи, в които обменяме опит, споделяме примери за най-добри практики и заедно намираме решения. Освен това, всеки от нас има различни интереси и области, където е по-добър или опитен от останалите. Едно от най- полезните за мен неща е, че културата на компанията ме предразполага да се уча от експертизата и идеите на моите колеги и същевременно да имам възможност да споделям своите. Понякога новодошли служители, споделяйки опита си, също могат да те накарат да погледнеш нещата и от друг ъгъл.

  Какви са възможностите за развитие?
  Тъй като позицията е изключително динамична и разнообразна дори след дълъг период от време има още и още знания и умения, които разбирам, че мога да усвоя. Припомняйки си дори само последната изминала година, мога ясно да видя предизвикателствата, които ми помогнаха да се развия: водене на преговори с клиенти, динамични проекти, в които процедурите се сменят ежечасово, организиране на смесени или онлайн обучения, поддържане на резултати и мотивиране на екип, който работи изцяло виртуално от вкъщи. Бизнесът на нашите клиенти е изключително разнообразен: техническа поддръжка на уреди, медицински и козметични услуги и продукти, хотели и туристически агенции, финансов сектор. Само по себе си това означава, че имам възможност да се докосна до много световноизвестни брандове и да работя в интернационална среда, а това разкрива прекрасни възможности.  

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  На първо място, че работата на тренера е еднотипна и водим само определен набор от обучения. Помежду си обичаме да се шегуваме: моят мениджър всяка година ни обещава, че и тази ще е интересна и динамична и все се оказва прав! Всички служители в компанията идват с различен опит- ученици/студенти, лекари, адвокати, инженери, дипломати, учители, а дори и дизайнери като мен. Имам и щастието да работя с хора от различни култури и националности, говорещи над 32 езика. Това само по себе си налага персонализиран подход към всеки един- винаги се опитвам да свържа това, което преподавам с примери от предишния опит на хората, за да ме разберат по-добре. Трябва да опознаеш лично всеки човек, за да видиш как той мисли и съответно как учи по-добре. Работата с хора никога не може да бъде еднотипна.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Харесва ми да се запознавам с различни култури и езици. Например, в момента съм се захванала с това да доразвия уменията си по корейски и турски. Спортни танци, експериментиране с екзотични кухни, компютърни игри и Формула 1 са част от нещата, които ми помагат да се заредя с енергия за новата динамична седмица, която предстои. 

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Sitel в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 минути
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 51 минути
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 2 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 5 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 6 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство