четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    651 прочитания

    Младшите специалисти, желаещи да развиват ИТ кариера са се увеличили с близо 50%

    Причините са комплексни, посочват от Career Show
    01 март 2021, 13:44 a+ a- a

    Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020 без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019. 46,94% от младшите специалисти са се насочили към кариера в ИТ сектора. Това сочат данни от кариерното събитие за квалифицирани кадри - Career Show.

    Причините за засиления интерес към кариерно развитие в сферата на информационните технологии са комплексни, но ясно обусловени от стабилния растеж в ИТ индустрията и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската икономика. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании за състоянието на софтуерния сектор в България към 2020 година, ИТ индустрията е най-бързо растящата, с 10% ръст на приходите през 2020 на фона на 5,5% спад на БВП на страната. 

    В допълнение ИТ секторът държи първенство по размер на възнаграждения и предлагани възможности. Според информация на Националния статистически институт, средната месечна заплата в сектора е достигнала 3500 лв през последното тримесечие на 2020 година - почти 3 пъти над средното за страната. От своя страна, отворените позиции за технически специалисти варират между 2-3 хиляди като прогнозите са да се увеличат двойно в следващите няколко години, а нуждата от ИТ специалисти нараства осезаемо.

    Според класацията на HackerRank, България се нарежда на 12 място сред 50-те държави с най-добри разработчици на софтуер и на 2 място сред Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено предпочитание към Java се забелязва и при анализ на уменията както на младшите, така и на опитните ИТ специалисти, като HTML/CSS и SQL са следващите по популярност.

    Засиленият интерес към кариерно развитие в ИТ сектора и „гладът“ за технически специалисти не означават безпроблемен процес по подбор на персонала. Нарастващото количество кариерни възможности в сектора и високите изисквания както от страна на работодателите, така и от страна на кандидатите, създават предпоставки за множество предизвикателства пред търсещите и предлагащите работа. 

    „Пазарът на труда в ИТ сектора е може би най-динамичният в момента. Повишеното търсене на тех таланти и осъзнатостта, че намирането на правилния кандидат е двустранен процес, поставя на преден план необходимостта да се мисли извън кутията и в центъра на вниманието да се постави работодателската марка. Career Show Tech e възможност да докажем, че процесът по подбор на правилния кандидат или работодател може да бъде ефикасен, бърз и приятен“, споделя Симона Харизанова, съосновател на Career Show.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава