понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3859 прочитания

  Как пандемията се отрази на възнагражденията в ИТ сектора?

  И какви са очакванията за бизнес средата през 2021 - пред Economy.bg коментира Галя Маринова, IT Recruitment Team Lead в HRS Bulgaria
  02 март 2021, 12:03 a+ a- a

  Галя Маринова, IT Recruitment Team Lead в HRS

  Как пандемията се отрази на възнагражденията в IT сектора, промениха ли се изискванията на кандидатите и кои са най-търсените специалисти? Изминалата година и очакванията за бизнес средата през 2021 пред Economy.bg коментира Галя Маринова, IT Recruitment Team Lead в HR агенцията HRS Bulgaria.

  ИТ индустрията е като барометър за икономическия растеж и международната конкурентоспособност в цял свят, а секторът в България е една от движещите сили зад стабилния подем на икономиката през последните няколко години. Всички показатели сочат за стабилна перспектива на ИТ сектора и положителна тенденция за развитие в икономически план. В началото на пандемията имаше несигурност относно бъдещето на всеки сектор в индустрията и много компании замразиха назначаването на нови служители. Много скоро обаче се стабилизираха психически и възобновиха подбора като не само запазиха нивото на заплатите, но и дори го повишиха поради голямата необходимост от специалисти.

  Въпреки пандемичната обстановка в ИТ индустрията, много от компаниите отчетоха значително увеличение на търсенето на ИТ специалисти и съответно финансовите възнаграждения на някои от ролите дори продължават да се покачват. Позиция като DevOps специалист например отчита ръст на средна заплата с 13% в световен мащаб. Търсенето на специалисти за позиции, свързани с аналитични модели и научни проучвания като Quantitative Researcher, BI или Data Scientist също бележат увеличение.

  Днешното поколение ИТ специалисти определено изисква нов модел на работа. Забелязваме, че те все повече държат на баланса между професионалния и личния живот. По тази причина гъвкавото работно време и възможността за дистанционна работа са сред най-желаните придобивки от страна на служителите. Политиката за „хибриден модел“ позволи на работодателите да достигат до кандидати в цялата страна, а на служителите – да постигнат желания work-life баланс.

  Няма как да не отбележим, че за всеки софтуерен инженер представлява силен интерес да работи с най-новите технологии, за да учи и да се развива. Забелязали сме, че фирмите, които залагат на миграция към новите версии на технологичния стак, са много по-конкурентни.

  Ясният кариерен план също е един от най-вълнуващите въпроси за ИТ специалистите, наред с дните платен отпуск и здравните пакети, които компанията предлага. Не на последно място, можем да посочим удобната локация на офиса като желана от страна на кандидатите. 

  Предизвикателството да намерим подходящ специалист за една компания със сигурност е в тясна връзка с нейната атрактивност. Технологичният стaк и придобивките, които предлага, са от ключово значение за конкурентоспособността й сред ИТ сферата. Така например броят дни отпуск или липсата на хоум офис може да са фатални за привличането на ИТ специалист. 

  Поради динамиката на сектора, нуждата от дигитализация и автоматизация и стартирането на нови компании ИТ талантите продължават да проявяват интерес към кариерно развитие и нови атрактивни предложения. 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 8 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 8 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 9 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 10 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 10 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина