вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14172 прочитания

    Какво е да работиш в Cargotec?

    Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията и какво я прави предпочитан работодател, пред Economy.bg разказва Деяна Михайлова, директор „Закупуване”, Cargotec Business Services
    09 март 2021, 09:05 a+ a- a

    Деяна Михайлова, директор „Закупуване”, Cargotec Business Services

    Cargotec има дълга история, която започва преди повече от 100 години във Финландия. И днес централата на компанията се намира в Хелзинки, Финландия. В България присъства от 2017 г., когато Cargotec открива своя център за споделени бизнес услуги в София - Cargotec Business Services. Компанията е лидер в предоставянето на интелигентни услуги и решения за обработка на товари. Бизнес направленията на Cargotec - Kalmar, Hiab и MacGregor са пионери в своите области. 

    Какви възможности за кариерно развитие предлага компанията, какво я прави предпочитан работодатели и какви професионалисти стоят зад нейния успех, пред Economy.bg разказва Деяна Михайлова, директор „Закупуване”, Cargotec Business Services.

    Име: Cargotec
    В България е от: 2017 г.
    Брой служители глобално: 11500 в 45 държави по света
    Брой служители в България: почти 400
    Офиси в България: София, бул. „Витоша“ 89 Б, сграда Милениум Център
    Основни продукти/марки: Tехника, интелигентни услуги и решения за обработка на товари. Продуктите са под марките Kalmar, Hiab и MacGregor
    Клиенти/Пазари: Корабостроителници, пристанища, компании за сухопътен превоз на товари и др.
    Компанията в цифри: 3.3 милиарда евро продажби за 2020

    С какво се занимава компанията – кои са основните продукти, услуги?
    Cargotec е един от основните световни доставчици на автоматизирани решения по отношение на пренасяне на товарни контейнери по вода, в пристанищата и на пътя. Ние виждаме възможности в това, че автоматизацията ще увеличи ефективността и по този начин световната търговия се движи към роботизация. Вече има няколко пристанища в света, които използват изцяло електрическо и автоматизирано оборудване, произведено от нас. Представете си един кораб, който пътува към дадено пристанище и трябва да бъде разтоварен - в момента на пристанището има кранове, които се управляват от хора и разтоварват контейнерите на брега. След това контейнерите трябва да се натоварят на камиони като този процес отново се управлява от хора. В Cargotec вече имаме решението да направим този процес изцяло автоматизиран и роботизиран. Вече има пристанища, където човешкият фактор е сведен до минимум, тъй като цялата логистика на пристанището се извършва от компютри.

    Кои са основните пазари и клиенти на компанията?
    Компанията предоставя своите продукти и услуги на клиенти по целия свят. Сред основните клиенти на фирмата са корабостроителници, пристанища, фирми за наземен транспорт и други. Някои от най-големите пристанища в света са оборудвани с продукти, произведени от Cargotec. 

    В центъра за споделени бизнес услуги на Cargotec, който бе основан в България през 2017 г., обслужваме всички бизнес подразделения на компанията по света като предоставяме услуги в областта на HR, финанси и индиректно закупуване. 

    Кадър от офиса на „Карготек България“

    Къде има офиси компанията по света? Колко офиса има в България?
    Компанията има служители в 45 държави по света. В България имаме един офис - тук се намира главният офис на центъра за споделени бизнес услуги на компанията - Cargotec Business Services. Освен главния офис в София центърът за споделени услуги на Cargotec има офиси и в Сингапур, САЩ и Полша.

    Колко и какви специалисти работят в компанията?
    В Cargotec Business Services работят специалисти в областта на финансите, човешките ресурси и индиректното закупуване. Работим в международна среда и имаме колеги както от България, така и от много други държави, които работят по международни проекти, свързани с глобалните бизнес подразделения на фирмата. В глобален мащаб в компанията работят специалисти в много разнообразни области, сред които инженерство, продажби, ИТ, администрация и много други. 

    Какви хора най-често търси компанията - с какъв опит, познания, умения, технологии?
    Като глобална компания търсим хора с много разнообразни умения в различни области. Що се отнася специално за Cargotec Business Services, основният ни фокус е, както споменах, върху специалисти в областта на финансите, човешките ресурси и индиректното закупуване. Но много по-важни и от професионалните умения са така наречените меки умения (soft skills). За нас е важно да наемаме хора, които имат желание да учат и да се развиват, които споделят нашите ценности на открита комуникация, уважение към колегите, отговорност към поставените задачи и инициативност. 

    В Cargotec основните принципи, които следваме, са стимулирането на иновациите, експериментирането, поемането на лична отговорност и създаването на стойност. Създаването на отворена култура, даване на обратна връзка, сътрудничество на всички нива на организацията са факторите, които имат силата да движат бизнеса напред. Това е истински магнит за привличане на топ таланти, особено във време, когато физическото присъствие в офиса става все по-маловажно. Ние не виждаме Cargotec само като място за работа, а за място за растеж, развитие, да бъдеш себе си, да поемаш нови предизвикателства и допринасяш за една по-висша цел.

    Кадър от посещението в „Карготек България“ на новоназначения посланик на Финландия в България Кристина Кувая

    Компанията отворена ли е за хора с малък опит и старт на кариерата? Има ли стажантски програми?
    Разбира се. Както споменах, ние търсим освен професионалните умения и опита, така и отношение. В този смисъл младите специалисти, хора без опит и с желание за учене са добре дошли при нас. В „Карготек България” стартирахме успешно стажантска програма през 2019 година. Вече втора година посрещаме стажанти в отделите “Човешки ресурси”,  “Финанси” и “Индиректно закупуване”, като някои от тях са вече наши колеги. Всеки стажант има ментор, който го въвежда в особеностите на съответния работен процес. Програмата е от три до шест месеца и стажантите имат възможност не само да научат повече за бизнеса на Cargotec, но и да работят с различни SAP базирани системи, ServiceNow, Zone, Successfactors, Basware, Evalua, Qlikview и други. 

    Компанията предоставя възможности на младите хора да работят значима работа и да се развиват в тяхната професионална кариера. Както и да учат и да използват най-съвременните технология и системи, за разлика от други центрове в областта, както и да участват в сложни международни проекти, където могат да се развиват и учат. 

    Заедно със стажантите от Стажантската програма на „Карготек“ през 2020 

    Кои са основните технологии, които се използват в компанията?
    В компанията работим с различни системи и технологии. Както споменах, работим с различни SAP базирани системи, със ServiceNow, Evalua, Zone и други. Непрекъснато се опитваме да правим вътрешните процеси в компанията по-ефективни, за да подпомагаме бизнеса, работим много по роботизацията и автоматизацията на процесите, което пести времето на нашите специалисти, които могат да се занимават с по-сложни проекти. Един интересен пример е роботът Бети, който успешно ни партнира като пълноправн член на екипа в отдел “Финанси”. Бети разпределя плащания и е от огромна полза за колегите. 

    Как се въвеждат новите служители в компанията?
    Всеки нов служител преминава през така наречената онбординг програма - 60 дневен индивидуален план за въвеждане в работата, част от който е глобална програма за всеки новопостъпил служител, която в последните месеци се провежда изцяло в онлайн среда чрез сесии на живо и дигитални обучения. Развитието на нашите служители е един непрестанен процес.

    Отбелязване на Международния ден на жената 2020 г с мотото #EachForEqual 

    Какви са възможностите за кариерно развитие и какви обучения предлага компанията?
    Създадохме отлично служителско изживяване чрез цялостни програми за обучение и развитие, за което спомагат няколко инструмента, които използваме. „Карготек България“ имплементира изцяло нова програма за развитие на своите служители въз основа на техните нужди и изисквания. Програмата предлага широка гама от обучения по различни теми, които са на разположение през цялата година, като управление на проекти, управление на промени, бизнес комуникация и много други. Програмата за развитие има за цел да гарантира, че разполагаме с правилните възможности и умения, които също са от полза за нашите служители. Направена е така, че да удовлетвори всички нужди за допълнително обучение на служителите, като им предоставя необходимите умения, знания и отношение за подпомагане постигането на организационни цели, както и личностното развитие на всеки служител. Програмата за развитие е разработена, за да обхване всички екипи и нива в компанията (финанси, човешки ресурси, индиректно закупуване и управление на информация), като предлага повишаване на квалификацията в своята област, различни квалификации и сертификати. Целевата група са всички служители на „Карготек България“, целящи да предоставят равни възможности за развитие на всички. Освен вътрешно обучение Cargotec предлага специфични за работата квалификации, които са на разположение за дискусии с мениджъри (например ACCA квалификации за финанси).

    Като част от програмата за развитие на служителите е и  нашата глобална вътрешна платформа за обучения LEARN, където всички служители в компанията могат да учат и да развиват допълнително своите знания и компетенции в различни области. „Карготек България” провежда последователна политика, ориентирана към развитието на своите служители и ефективното управление на хора. В предизвикателните времена, в които живеем, комбинираме различни подходи по отношение на комуникацията към служителите, за да осигурим тяхната ангажираност и принадлежност. GROW е глобална програма за допълнително обучение на мениджърите в компанията, въведена през 2018 г. Програмата цели създаване на правилния начин на управление на хора с правилните умения и компетенции, за създаване на една по-добра работна среда за служителите. Благодарение на програмата мениджърите имат възможност да споделят и представят най-добрите практики и собствен опит, но и да споделят за проблеми, свързани с управлението на техните екипи, които да бъдат дискутирани. По този начин успяхме да осигурим обучение по лидерство на екипа, както  и развитие на служителите. 

    В допълнение към глобалната програма локалният екип по човешки ресурси създаде и организира Мениджърска академия в България с цел повишаване както на знанията на мениджърите за административно управление на хора (трудово право, системи, процеси), така и на меките уменията за развитие и ангажиране на служителите. 

    Друга програма за развитие е насочена към нашите лидери. LEAD е глобално проектирана програма за висшия мениджмънт и ръководители, която се фокусира единствено върху ефективното лидерство на хората. По този начин ние сме двигател на промяната и добавяме стойност към процесите в компанията с цел подобряване на ефективността, рационализиране на процесите и увеличаване на прозрачността.

    Участие в благотворителен маратон за рака на гърдата Race for the Cure

    Какви придобивки предоставя компанията и какво я прави предпочитан работодател?
    Социалният пакет, който предлагаме за всички служители, се отличава с голямото си разнообразие от предимства за един по-добър баланс работа-личен живот. В този пакет са включени по-големият брой платен годишен отпуск за служителите - 25 дни, пълен пакет допълнително здравно осигуряване, бонусна система, възможността за гъвкава работа от вкъщи, дори и след като се върнем към нормалния начин на живот след епидемията от коронавирус и други. 

    Какво не знаят хората за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    Може би една от най-отличителните черти на компанията е корпоративната култура и нашите ценности, основите на нашия бизнес. 

    Ние сме финландска компания, която носи в себе си културата на северните държави на отвореност, уважение, справедливост, свобода, гъвкавост. Нашите цели се простират далеч отвъд финансовата печалба и ние сме тук, за да останем и да осигурим по-интелигентен поток на товари всеки ден, както и да допринесем за едно по-добро бъдеще на планетата ни. 

    Активно работим в насока за борба с климатичните промени и нашите служители са част от тази цел. Cargotec пое ангажимента да намали вредните емисиите, свързани с дейността на компанията, с повече от 50%  до 2030 г., което се равнява на премахването на повече от 1 000 000 коли от пътищата в рамките на една година. Имаме за цел и да постигнем въглеродна неутралност в собствените ни операции чрез подобряване на енергийната ефективност и използване на енергия от възобновяеми енергийни източници. Вече използваме електричество, генерирано от възобновяеми източници, във Финландия, Италия, Испания, Ирландия, Холандия, Великобритания и САЩ.

    Центърът за споделени бизнес услуги на Cargotec в София допринася за тази цел.  Офисът се намира в бизнес сграда клас А енергийна ефективност, находяща се в центъра на града, което позволява на служителите да ползват градския транспорт. Насърчаваме служителите да използват алтернативен транспорт, например имаме паркинг за велосипеди, предназначен изцяло за служителите на Cargotec. Не използваме пластмаса в офиса и чрез цялостно рационализиране на процесите Cargotec Business Services помага на бизнеса да бъде по-ефективен.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на CARGOTEC BULGARIA EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ: 
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 15 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 18 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 21 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев