четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8396 прочитания

    Как протича интервю за работа в Immedis?

    Повече за процеса и как да се подготвите, разказва Ивелин Георгиев - Technical Solution Architect в екипа на Immedis
    12 март 2021, 14:31 a+ a- a

    Ивелин Георгиев е Technical Solution Architect в екипа на Immedis. Само за две години, откакто работи в компанията, той преминава през позицията на Senior Developer и Tech Lead. В момента като Solution Architect ръководи два екипа и се грижи за имплементацията на всички структурни и архитектурните решения на софтуерния продукт, който Immedis създава. Ивелин Георгиев е едно от лицата, които най-често може да срещнете на интервю за технически позиции. В интервюто по-долу той разказва повече за процеса по подбор, стажантските програми на компанията и качествата, които той и колегите му търсят в кандидатите

    Іmmеdіѕ e ocнoвaнa пpeз 2016 г. ĸaтo чacт oт иpлaндcĸaтa финaнcoво тexнoлoгичнa гpyпa Clune Technology Group и доскоро позната на пазара като Taxback Group. Иpлaндcĸaтa фиpмa paзpaбoтвa и oбcлyжвa cпeциaлизиpaн coфтyep зa aдминиcтpиpaнe нa възнaгpaждeниятa нa cлyжитeлитe нa мyлтинaциoнaлни ĸoмпaнии, cpeд ĸoитo Ubеr, Wауfаіr, Fіrѕt Dеrіvаtіvеѕ, NYІТ, DСС и Аbbvіе. В офиса си в град Варна компанията дава работа на близо 200 души. Във Варна се намира и продуктовият и софтуерен иновационен център на Immedis. 

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Ивелин Георгиев, Technical Solution Architect в екипа на Immedis.

    Сектор: Финтех
    Създадена: 2016
    Брой служители глобално: 300
    Брой служители в България: 200
    Офиси в България: Варна, ул. „Марко Балабанов“ 32А и ул. „Генуа“ 7

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В Българския офис на Immedis работят близо 200 души. Част от тях са ангажирани с оперативни дейности свързани с данъчни консултации и администриране на заплати за клиентите ни, останалите са в техническия ни отдел, който създава и поддържа технологичния продукт и базата данни. В софтуерния ни екип работят над 50 специалисти: Database инженери,  UX/UI дизайнери, Big Data анализатори, Frontend програмисти, Quality Assurance специалисти, .NET / Full Stack програмисти. Кадрите ни са с различно ниво на квалификация -  от стажанти до senior инженери. 

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Най-често търсим Frontend & Backend .NET програмисти, както и manual QA специалисти. Те са гръбнакът на цялата ни платформа. От известно време насам разрастваме технологичния си стак и търсим хора с опит и познания в Node.Js и Python.

    Преценяваме кандидатите спрямо техните възможности и потенциал и всеки един, който има знания и мотивация е добре дошъл в екипа ни. Държим на честните и открити взаимоотношения, раздаваме се в работата си, подкрепяме се един друг,  обичаме да се шегуваме и търсим хора подобни на нас. 

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? Имате ли тестове и ако да - какви?
    След като сме подбрали достатъчно подходящи кандидати на база техните документи, заедно с лидерите на други екипи обсъждаме кандидатурите. За нас е важно да видим добре подготвени резюмета, в които е синтезирано всичко, в което кандидата е наистина добър. Оценяваме положително, когато кандидатите пишат целия си професионален стаж, дори и той да е като сервитьор или барман през студентските им години. Има много блестящи програмисти в компанията, които в даден момент в живота си са работили в други сфера. Това е знак, че хората не се притесняват да работят и показва тяхното желание за развитие. 

    На интервюто обръщаме внимание на две неща – индивидуалността и ценностната система на човека и техническите му познания.

    На първо място е опознаването на кандидата като човек. Това за нас е най- важната част от интервюто. Търсим хора, които да се впишат в екипа и с които да гледаме в една посока. Търсим хора със сходна на нашата ценностна система - които са мотивирани и искат да оставят следа с това, което правят. 

    Втората част от интервюто е техническа. Интересуваме се от технолигиите, с които кандидатът се е сблъсквал, какви проблеми е разрешавал и как.  Възможно е интервюто да завърши с базов тест, с който да преценим знанията ви относно технологията, за която сте на интервю. След интервюто изпращаме задача, която да изпълните вкъщи. 

    Важно е да отбележим, че правим цялостна оценка на човека. Макар, че звучи като клише, ние не наемаме заради уменията, а заради отношението. Винаги можем да ви научим на уменията, но не и на отношение. Имаме немалко случаи, в които сме предпочитали да вземем хора, които не са най-добре представилите се на теста или задачата, но са ни впечатлили с лични качества и отношение. 

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    Провеждаме едно интервю. На него винаги присъстват представител на отдел „Човешки ресурси“ и ръководителите на тех екипите ни, а много често и Vice President of Engineering – Осман Осман. Самият аз също присъствам на срещите с кандидати. 

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Продължителността на подбора варира много от позицията, за която кандидатствате. За оперативните ни длъжности нещата може да се случат буквално за няколко дни. При техническите позиции времето е по-дълго – средно по две седмици, като тук включваме и изпълнението на техническата задача, която даваме на кандидатите. Самите интервюта продължават не повече от час, но има ситуации, в които самите кандидати ни предразполагат и интервютата ни надвишават определеното време. 

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
    Винаги ни прави добро впечатление, когато хората са усмихнати, приветливи и се отнасят сериозно към интервюто – когато идват навреме, чисти и спретнати са, когато се държат открито и възпитано. Страхотно е, когато срещнем кандидати, които са проучили фирмата и основната ни дейност и знаят какво точно искат в кариерно отношение – както от себе си, така и от бъдещия си работодател. 

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Арогантното или несериозно отношение, надменности и неуважени към присъстващите. Лоши думи по адрес на бивши ли настоящи работодатели или колеги. 

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Винаги даваме шанс на интервюираните да споделят очакванията си. За нас е важно да имаме допирни точки в това отношение и да можем да отговорим на исканията на кандидата. На нас лично въпросът за заплащането ни помага да преценим, дали кандидатът се подценява или надценява, а това е важен фактор в съвместната ни работа по-нататък. 

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Правили сме няколко стажантски програми до момента. Те се случват най-често през пролетта или лятото и продължават няколко седмици, в които стажантите работят по реален проект заедно с ментор от фирмата. В края на всяка стажантка програма на най-добре представилите се даваме шанс да започнат работа във фирмата. 

    Винаги оставаме доволни от стажантските ни програми и от хората които взимаме на работа в компанията ни след тях. Това са много мотивирани хора, независимо че голяма част от тях не са имали никакъв по-сериозен професионален опит в сферата на технологиите и софтуерното разработване до момента. 

    За да бъдат част от нашите стажантски програми, кандидатите е достатъчно да имат базови познания по езиците и технологиите, които използваме, минимален любителски опит и желание за развитие в технологичния стак, по който работим. Всичко останало изграждаме заедно. 

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
    Най-много са кандидатите за позиции на junior и mid ниво – както в сферата на технологиите, така и за тези във финансите, администрирането на заплати и данъчните консултации. 

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    В търсенето на кадри важи правилото, че колкото по-висока е една позиция, колкото по-тесни и задълбочени познания и опит изисква, толкова по-трудно се намират попълнения за нея. Едва ли ще изненадаме някого, но специално в сферата на софтуерното разработване и технологиите senior позициите са тези, за които намираме кандидати най-трудно. На пазара на труда във Варна, там където ние сме позиционирани, броят на опитните специалисти в тази сфера е сравнително малък. Обикновено те работят за проект и компания от дълго време, чувстват се комфортно на мястото, на което са и рядко предприемат кариерни промени. 

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    При нас никога няма да получите „не“ за отговор, особено що се касае въпросите, свързани с работата ви, подкрепа от колегите и възможностите за учене и развитие.  

    В началото винаги започваме с дребни задачи, така че колегите ни да опознаят системата ни и да навлязат в различните ѝ части постепенно. Подходът ни обаче е изцяло индивидуален и всеки има шанса да се движи със собствено темпо. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    Поставяме хората на първо място. Те са най-важната част за успеха на цялата компанията и това не е поредното клише. Винаги търсим дългосрочно сътрудничество. Ценим и подкрепяме служителите си. Постоянно предлагаме възможности за допълнителна квалификация – имаме акаунти в редица обучителни платформи, посещаваме много конференции и обучения и всеки, който има желание да напредва в професията, има шанса да го направи и да бъде подкрепен в начинанието си. Изключително сплотен екип сме и се гордеем с това. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Immedis в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 
    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 7 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 14 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 15 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава