петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3573 прочитания

  Как дистанционната работа се отрази на екипите и как се справят лидерите с управлението им?

  Повлия ли пандемията на отборния дух и кои мотивационни подходи дават резултат - пред Economy.bg коменитра Ели Стойнева, съосновател и управляващ партньор на Top Skills Recruitment
  17 март 2021, 10:51 a+ a- a

  Ели Стойнева, съосновател и управляващ партньор на българската HR агенция Top Skills Recruitment

  През последната година много екипи преминаха в дистанционен режим на работа, който изправи както служителите, така и ръководителите пред много нови предизвикателства. Попречи ли пандемията за запазването на отборния дух и как се справят лидерите на екипи с мотивацията и ангажирането на хората? Пред Economy.bg коментира Ели Стойнева, съосновател и управляващ партньор на българската HR агенция Top Skills Recruitment.

  Независимо дали работят от офиса или дистанционно, много екипи се сплотиха, благодарение на общата „заплаха“– а именно пандемията, която остави много други хора без работа.

  Липсата на конфликти няма как да изчезне напълно, а не е и нужно. Добрият колектив не избягва трудностите, а задружно се справя, обсъждайки ги и намирайки решение. За съжаление, няма как всеки път да се стига до пълно съгласие , но тук се намесва ръководителят на екипа, който преценява ситуацията и избира най-доброто за хората си. Идеята е не да се избегнат противоречията, а да се излезе градивно от тях.

  През изминалите месеци се забелязваше тенденция сред големите екипи на наши клиенти, която ясно показваше, че богатството на гледни точки в един екип помага ситуацията да се разгледа от всички страни, за да се избере най-подходящата стратегия за действие.

  Колективният дух означава да мислите асертивно и да умеете да оценявате всяка гледна точна. Ръководителите на екипи са хората, които следва да въздействат и улеснят този процес на сплотяване, но това никак не е лесна задача и се постига с много търпение и усилия.

  Успяват ли ръководителите да мотивират екипите си при дистанционна работа?

  Мотивирането и запазването на екипите, които работят дистанционно, е често обсъждана тема напоследък. За съжаление мотивирането е временно и доста динамично явление, при повечето ръководители на екипи липсва дългосрочна стратегия, а както знаете – полагането на основи е от изключително значение. Важни са не само лидерът и членовете на екипа, но и времето на прилагане на мотивиращите действия, които трябва да се поддържат с постоянство и единна стратегия.

  През изминалата година много лидери бяха принудени в кратък период от време да измислят как разстоянието и липсата на жив контакт между членовете на техните екипи да не съсипе изграденото доверие и задружна работа. Към днешна дата тези техники са обиграни и всички свикнаха с новата бизнес реалност, а именно хибридният начин на работа. Въпреки че не работят заедно от офиса, хората остават сплотени, а компаниите правят всичко възможно тази тенденция да се запази и надгради. Съществуват много и най-разнообразни начини това да се случи, като например ежедневните кратки оперативки на екипа, обединението му около обща кауза или редовните онлайн тиймбилдинги, свързани с въпроси за всеки от екипа или фирмата.

  Кои тенденции в мотивирането на екипи дават резултат?

  Осигурявайте малки победи на екипа, за да се чувстват членовете му част от успешен колектив. Имайки предварително зададени цели, екипът ще изгради самочувствие и вяра, че се стреми към задружното постигане на успех. Веднъж изградили екипна култура и стандрти за работа, те ще се стремят да поддържат този начин на сътрудничество. Лидерът следва да подсигури възможно най-много успехи на своя колектив, за да изгради по-силна и по-ефективна екипна култура, започвайки с по-лесни цели, но повече на брой, за да се подхрани увереността в способностите. Общите успехи със сигурност ще подпомогнат сплотяването на екипа. 

  Ако в една компания не съществува система за мотивиране на служителите или пък има, но не е ефективна, трябва да се помисли какви принципи да бъдат въведени и най-добре те да бъдат описани в писмен вариант. Не забравяйте обаче, че трябва да я накарате да заработи ефективно и да бъде правилно прилагана от ръководителите на екипите.

  Различните гледни точки, справянето с конфликтни ситуации и партньорството са много важни за доброто функциониране на екипа!

  От Top Skills Recruitment обявиха, че на 21 април орагнизират безплатен уебинар във фейсбук страницата си, който ще обхване различни теми, свързани с мотивацията - индивидуално и екипно развитие, изграждане на личностни и лидерски умения, откриване на решения и постигане на цели, лична и екипна мотивация и др.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  преди 1 час
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 6 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева