четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2026 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?

  За професията и възможностите разказва Тома Бусаров, главен софтуерен архитект в софийския офис на компанията
  25 март 2021, 17:00 a+ a- a

  Тома Бусаров, главен софтуерен архитект във Форт България

  Тома Бусаров е главен софтуерен архитект в технологичната компания Fourth България, специализирана в разработката на интегрирани софтуерни решения за управление в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Завършил е Технически университет – София, магистър „Компютърни системи“.

  Професионалният си път стартира още по време на следването като програмист на embedded софтуер в малка фирма. Оттогава разработва софтуер, като преминава през няколко компании и най-различни роли в индустрията – програмист, лидер на екип, началник по сигурността, проектант на решения, продуктов мениджър и архитект. Във Форт започва работа през 2016 г. като софтуерен архитект, а от края на 2018 г. поема ролята на главен архитект на компанията.

  Свързахме се с Тома, за да ни разкаже повече за работата си. За какво отговаря, какви умения и качества са нужни, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Като главен архитект съм отговорен за общата архитектурна стратегия на продуктите на компанията и ръководя малък екип от изключително способни архитекти. Всеки от екипа има за фокус определена област от продуктовото портфолио - проектира нови решения в тази област и работи с екипите, които ги реализират. Цялостният процес е доста комплексен и включва запознаване с нови технологии, търсене на най-подходящото решение, уточняване на бизнес изисквания, помощ и съвет при специфични проблеми, водене на вътрешни обучения и други. По отношение на архитектурната стратегия, като екип водим няколко инициативи, създаваме общи принципи и рамка, в която екипите да могат да създават нови функционалности без наше директно участие. Общо взето, не щадим усилията си, като имаме една цел: да направим продуктите на компанията по-добри във всяко едно отношение.

  Как типично протича един работен ден?
  Основната част от деня е винаги различна и с много динамика. Задължително си отделям време да прегледам електронната поща и отговоря на писмата, които го изискват. От началото на пандемията с екипа имаме кратка среща почти всяка сутрин, която използваме за споделяне на проблеми, решения, следващи стъпки или просто обсъждане на новости в нашата област. Това ни помага да запазим добра връзка при налагащата се продължителна работа от вкъщи. Останалата част от деня преминава в срещи и дискусии с хора от екипите, от продуктовата ни организация, мениджъри на различни нива. Между срещите си отделям периоди, в които се съсредоточавам и върша техническа работа – изпитване на нови технологии, създаване на диаграми и документация.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Софтуерните архитекти трябва да притежават уникална комбинация от умения – технически, комуникативни, организационни, и не на последно място, разбиране на бизнес нуждите. Поради това такива хора трудно се намират и трябва време, за да станат наистина успешни в работата. Много често архитектите са свързващо звено между бизнес хората (продажби, клиенти, поддръжка, продуктови мениджъри) и техническите екипи. От голяма важност е архитектът да умее да комуникира по начин, разбираем за всеки от тях, без да губи представа за цялостния проект или стратегия. Броят на хората, с които се налага да комуникираме, е много голям, като трябва да се отчитат и културните различия, тъй като имаме офиси на няколко континента.

  За главен архитект към всичко това се прибавя и нуждата от малко повече организационни и ръководни умения, тъй като в екипа работят професионалисти с много голям опит и познания.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Аз винаги съм се възхищавал на хората, които казват че всеки ден си отделят по малко време в което се образоват, но при мен не е така. Практически, аз уча постоянно - от колегите, докато разучавам нещо ново или търсейки решение на специфичен проблем. Ако обаче нещо ме заинтригува много, тогава най-често прекарвам голяма част от свободното си време, за да го усвоя или поне да разбера за какви проблеми е подходящо решение. От друга страна, темпът на развитие на технологиите е изключително висок и има безкрайно количество информация, но с колегите от екипа заедно следим новите тенденции – четем книги, публикации, посещаваме конференции и т.н. Разбира се, всеки професионалист трябва да избере област, в която да поддържа актуални знания, защото покриването на широк спектър е почти невъзможно.

  Какви са възможностите за развитие?
  За моята позиция възможностите за развитие в йерархично отношение не са големи – директният ми мениджър е нашият CTO. И това е нормално, защото позицията архитект по принцип е най-високата стъпка в техническите роли. От друга страна, в хоризонтална посока възможностите са практически неограничени: във всяка компания може да се намери нещо, което може да бъде подобрено и чака някой да се заеме с това. Добрите идеи могат да се разраснат и да се превърнат в големи инициативи, засягайки цялата компания. Например, аз лично съм непримирим по отношение на ефективността и вече имаме няколко инициативи в това отношение: за унифициране на инженерните инструменти, подобрение на процесите по доставка на софтуер, по-голяма автоматизация.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Много хора си представят, че за да бъдеш софтуерен архитект е достатъчно да имаш само отлични технически умения. И в действителност има фирми, в които ролята е дефинирана точно като старши програмист или старши системен администратор. Но техническите умения са само една част от това да бъдеш архитект, за останалото е нужна комбинация от множество умения и то приложени така, че да се внесе яснота във всяка една ситуация.

  Работата ни често включва даване на съвети в различни ситуации и това често се смята за лесна работа (особено в България). Истинско предизвикателство е да дадеш съвет по такъв начин, че хората отсреща да се вслушат – за да си по-успешен в това помагат опитът, търпението и уважението.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Чета книги и те много често са свързани с областта на моята работа, но също така продължавам да се интересувам от автомобили, следя активно шампионата във Формула 1. Времето след края на работния ден посвещавам на семейството си – стремя се да прекарвам повече време със синa ми като се разхождаме или посещаваме исторически места. Срещите с познати и приятели много ме зареждат, но за съжаление в условията на пандемия са доста ограничени.  

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Fourth Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ:

  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 15 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 16 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително