понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1271 прочитания

    Как да развиете кариерата си на софтуерен разработчик?

    Част 2: Пригответе се за интервю за софтуерен разработчик
    29 март 2021, 14:07 a+ a- a

    Създателят на CS Dojo и бивш софтуерен разработчик в Google и Microsoft Юк Суги споделя, че все повече компании търсят да наемат софтуерни инженери. Според него всеки софтуерен разработчик трябва да отделя по малко време всяка седмица, за да се подготвя за интервю, дори и да не търси работа в момента. Суги разкрива кои са най-подходящите концепти, които трябва да бъдат разгледани, с цел подобряването на уменията като програмист и подготовката за интервю.

    Структура на интервю за софтуерен инженер
    Суги разкрива, че голяма част от интервютата споделят сходна структура. Те включват задаването на задача, която трябва да бъде разрешена в рамките на 10 до 20 минути. Понякога тази стъпка от интервюто протича по телефона или през платформи за видеоконферентни разговори, а в други случаи в офиса на компанията. Без значение от местоположението изискването е задачата да бъде разрешена максимално бързо.

    Видът на задачата ще зависи от типа на работата, за която се кандидатства. Според Суги по-малки компании задават въпроси, които са директно свързани с работното място и проектите, върху които ще работи новият служител. За пример Суги посочва, че ако постът е за софтуерен разработчик в сферата на iOS, то задачата може да е създаването на определен вид приложение за iPhone. По-големи компании задават по-обширни въпроси, свързани с уменията за писане на код. Очакванията на работодателите са не само да потвърдят, че кандидатът има умения, но и да видят как ги е приложил по време на предходна заетост или работата по проекти. Според Суги по-големи компании задават три основни вида въпроси: такива, свързани с алгоритми и разрешаването на прости проблеми, въпроси, свързани с предложената работна позиция, и въпроси, свързани с предишен опит.

    Как да се подготвите за интервюто?
    Суги описва процеса в две стъпки. Първата е доброто запознаване с технологиите и програмните езици. Всеки отличен софтуерен разработчик трябва да владее поне един популярен програмен език като Java, Python, C++ или JavaScript. По този начин те ще владеят поне един разпространен език, който да обсъждат с интервюиращия. Работата по лични проекти е най-добрият метод за натрупване на опит, според Суги. Той съветва, че всеки програмист е добре да работи по самостоятелен проект в сфера, която го интересува. Друг метод е участие в проекти с отворен код или доброволчески труд. Стажантски програми и упражняване на свободна професия са други алтернативи за натрупване на познания и опит.

    Втората стъпка е подобряването на уменията за разрешаване на проблеми. За целта програмистите трябва да насочат вниманието си в разрешаване на колкото се може повече проблеми. По време на упражнения Суги съветва софтуерните програмисти да записват решението си на лист хартия и след това да го прилагат на практика. Причината за това е, че по време на интервю кандидатите ще трябва да демонстрират решението си или на лист хартия, или на бяла дъска пред интервюиращите. Суги съветва още провеждането на пробни интервюта с приятели. Упражнения за разрешаване на проблеми могат да бъдат намерени както в leetcode.com, така и в книгата Cracking the Coding Interview, която може да помогне за подготовка за интервю в големи компании като Amazon и Microsoft.

    Сред темите за подготовка са Jupyter Notebook и Python, връзки в Python, масиви, двуизмерни масиви, времева сложност и Big-O, hash таблици и речници за Python.

    Друг метод за подготовка за интервю, който Суги съветва, е кандидатстването за позиции и провеждането на интервюта с потенциални работодатели. Така кандидатите ще натрупат най-голям опит за процеса. След интервю Суги съветва софтуерните разработчици да потърсят обратна връзка от интервюиращия за това какво биха могли да подобрят, за да станат по-подходящ кандидат за поста.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години