четвъртък, 08 декември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3977 прочитания

  Географските граници започнаха да губят своята сила както за компаниите, така и за кандидатите

  Инвестицията в развитието на уменията остава най-успешния отговор на променящата се среда, казва Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия
  08 април 2021, 14:52 a+ a- a

  Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия

  Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“ HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас. Вижте какво коментира Александра Мечкова, главен изпълнителен директор на Телерик Академия.

  Навлизането на високите технологии, отдалечената работа, автоматизацията, електронната търговия и появата на изцяло нови професии. Това само част от факторите, които постепенно променяха пазара на труда - процеси, които трябваше да отнемат години.

  COVID-19 разби статуквото. Според доклад на McKinsey пандемията е ускорила многократно тези процеси, а до 25% повече служители спрямо преди COVID-19 трябва да сменят професията си.

  В резултат на преден план излизат две основни тенденции, които променят пазара на труда и ще продължат да го правят и занапред. От една страна е надграждането от уменията на служителите в ключови ресори, а от друга - преквалифицирането на кадри и изместването им от засегнатите сектори към по-устойчиви индустрии.

  Пандемията доказа, че в някои сектори отдалечената работа е напълно възможна, което откри изцяло нови възможности пред бизнеса и кандидатите. И за двете страни географските граници започнаха да губят своята сила, а качествата и подготовката на таланта увеличиха неимоверно своята. Но не само опитът, а и личностните и комуникационните умения, както и способността на хората да се адаптират и да решават проблеми. Емоционалната интелигентност и умението да се работи в екип стават все по-ключови.

  Като естествен резултат конкуренцията на пазара на труда се засили. Затова и днес е по-важно отвсякога служителите да инвестират в развитието и надграждането на уменията си, което да ги отличи или да ги направи още по-ключови за работодателите им. Развитието на уменията е от огромна важност и за бизнеса.

  Това е тенденция, която наблюдаваме и при нашите Upskill програми, особено в сфери като продуктов мениджмънт, дигитален маркетинг, UX/UI дизайн, които са в основата на растежа и развитието на компаниите и предопределят способността им да реагират по-бързо на променящата се среда и да иновират.

  ИТ индустрията е един от най-добрите примери за това. Освен устойчива на промените и най-слабо засегната от пандемията, тя беше и най-добре пригодена за преминаване към 100% режим на дистанционна работа. Това е огромно предимство днес, в ситуация на пандемия, но ще бъде и ключово предимство за кандидатите в бъдеще. Новите формати на работа от всякъде, които служителите биха искали да се запазят, са абсолютно приложими за ИТ сектора.

  В потвърждение интересът към нашите програми за ИТ кариерен старт Telerik Academy Alpha остава висок и виждаме кандидати, които имат дългогодишен опит в други сфери, да се насочват към софтуерната индустрия. Например впечатление прави увеличаването на кандидатите при нас от авиоиндустрията - пилоти, техници, служители на летища, авиооператори. Ние, в частност, отчитаме голям интерес към курсистите ни и от изцяло нови за нас международни компании, които проактивно осъществяват контакт с екипа ни. Още един знак за заличените граници.

  Интересно следствие от това е изместването на екипи и функции към нови локации, които не са толкова засегнати, мерките не са толкова ограничаващи или имат други конкурентни предимства. Наблюденията ни са, че това вече се случва в полза на България и вярваме, че ще има много позитивен ефект за страната ни в дългосрочен план.

  Бъдещето на пазара на труда се случва днес и сега и ние сме част от него. Затова независимо какво ще се случи утре, инвестицията в развитието на уменията остава най-успешния отговор на променящата се среда - както за кадрите, така и за бизнеса.

  ВИЖТЕ ОЩЕ:  Предстои преквалификацията на много кадри на пазара на труда

  Не това, което знаеш, а онова, което ще научиш утре, ще определи възможностите за работа в дългосрочен план

  Вече можем да работим дистанционно за мултинационална компания със западна заплата

  Острият недостиг на ИТ специалисти намаля, изискванията към работодателите започнаха да се нормализират

   

  Основната промяна в пазара на труда ще бъде в посока на работодателските политики

  Коронавирусът ще повиши мотивацията и лоялността към компаниите на вече заетите

  От компаниите ще се очаква все повече гъвкавост

  Преди пандемията пазарът на труда показваше признаци на прегряване, сега се връща към по-здравословни нива

  На пазара остават стабилни компании, които могат да предложат сигурна и дългосрочна работа

  Ще има все повече възможности за работа от вкъщи и роботизирани предприятия

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  За първи път: Търговията ни със Северна Македония достигна 1 млрд. евро през 2022
  Бизнес форум с над 150 представители на бизнеса и търговските камари от двете страни се проведе в Скопие
  преди 9 часа
  преди 10 часа
  Финтех компанията ITF набра 2 млн. лв. от борсата
  Това е 5-то успешно IPO на beam пазара за тази година
  преди 11 часа
  ЕК одобри 5.6 млрд. евро за българското земеделие до 2027
  Планът ще подкрепи създаването на близо 9500 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони
  преди 11 часа
  Авиационният сектор ще излезе на печалба през 2023 г.
  Според прогнозите на IATA това ще се случи за първи път от настъпването на пандемията през 2019 г.
  преди 16 часа
  Какво предстои за банките през 2023?
  Банките ще трябва да търсят нови източници на стойност в дългосрочен план, сочи анализ на Делойт