петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    877 прочитания

    Как да разберем дали е време за кариерна промяна?

    И как да се подготвим?
    14 април 2021, 17:15 a+ a- a

    Смяната на работата може да ни плаши, но понякога това е най-доброто нещо, което можем да направим за кариерата си, казва предприемачът Чи Хуанг. В кратко видео за TED поредицата „Начинът, по който работим“ той съветва как да разберем, че време за генерална промяна в кариерата и какво можем да направим, за да се подготвим.

    Хуанг уточнява, че неговите препоръки не са насочени към хора, които не харесват шефа си или работата си. А към професионалисти, които обмислят следваща стъпка в своето кариерно развитие, включително в напълно различна област.

    Той съветва да помислим за три неща, преди да вземем подобно решение:

    1. Професионалният живот е свързан с учене. Ако не сте готови за учене, значи не сте готови и за подобна крачка и нямате бъдеще в набелязаната сфера.

    2. Промените в кариерата често рефлектират в тялото. Ако постоянно имате безсънни нощи, мислейки си: „Никога няма да си простя, ако не направя тази промяна“, доверете са на тялото си. Може би е време за голяма крачка. 

    3. Ако нещо временно ви измъчва, не е добра причина за кариерна промяна. Като например да не харесвате шефа си или да ви дразнят колегите. Навлизането в нова област няма да облекчи нещастието, а напротив - по-ниската стартова позиция и по-малката първоначална заплата също може да са причина да не се чувствате добре. Болката при всяка работа е неизбежна. 

     Ако обаче сте убедени, че е време за кариерна промяна, може да направите следните три неща: 
     
    1. Изградете мрежа от контакти. Срещнете се с колкото се може повече хора. Никой никога не изгражда добра кариера без добър ментор или добра мрежа за подкрепа. Не се страхувайте да потърсите съвет. Питайте, бъдете проактивни. Свържете се с ментори, които са готови да отделят от времето си, за да ви дадат съвет.
     
    2. Финансова подплатеност. Промяната на кариерата или стартирането на бизнес в началото може да са свързани със спад в доходите или дори с липсата на доходи за известно време. Добре е да помислите имате ли достатъчно спестявания, за да преминете през този период.
     
    3. Ако не сте готови за голямата промяна в момента, може да започнете с нещо малко, като например почасова работа в сферата през уикенда или доброволчество. Това е безплатен начин да разберете дали наистина искате да се занимавате с това.
     
    Когато направите голямата крачка: 
     
    1. Не изгаряйте мостовете назад. Светът е малък, не знаете кога ще срещнете отново някои хора.
     
    2. Помислете какво може да ползвате от опита си до момента от предишната си работа. Има универсално приложими принципи във всяка сфера.
     
    3. Когато започнете нова работа ще сте напрегнати, но не се притеснявайте, поемете дълбоко въздух и вярвяйте в успеха си.
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 4 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години