петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3260 прочитания

    Какво трябва да знае и умее един софтуерен инженер в post-covid ерата?

    Тенденциите в софтуерното инженерство пред Economy.bg коментира Велимир Полянов, софтуерен архитект с над 20 години опит в ИТ индустрията
    15 април 2021, 11:24 a+ a- a

    Велимир Полянов

    Велимир Полянов има над 20 години опит в ИТ индустрията като софтуерен архитект, ръководител на екип и разработчик на софтуер. Той е е част от екипа на Endava в София от 2018 г., където започва веднага след като се завръща в България след 7 години в Норвегия. Запален е по изграждането на перфектния софтуер и различни подходящи техники като Unit Testing, Clean Code, Code Quality, Quality Gates, Test Driven Development, Continuous Integration, Continuous Delivery, Test Automation и много други. През последните години изследва и техники за софтуерна архитектура и системен дизайн.

    Велимир е сред лекторите на онлайн конференциата Tech Flow Europe - Software Engineering for a Digital Age (15-16 април 2021), организирана от Endava.

    Пред Economy.bg Велимир Полянов коментира промените и тенденциите в софутерното инженерство и какво трябва да знае и умее един софтуерен инженер в post-covid ерата.

    Как софтуерното инженерство се промени през последните 10 години?
    Вече сме в ерата на отворения код (open source software). По света има все повече програмисти и те се сблъскват с еднакви проблеми. Все повече от тях споделят опита си в open source проекти, които могат да се използват безплатно, и те в много случаи са по-добри от платените. Вече има готов модул или библиотека за всичко. Така работата, за която преди трябваше цял екип, сега често може да се свърши от един-двама души.

    Друга тенденция, която забелязвам, е, че все повече млади (и неопитни) хора се насочват към IT сектора. Или пък хора, които сменят попрището, и от друга професия се пренасочват към IT. Заради недостига на кадри университетите и софтуерните академии не могат да подготвят достатъчно хора и фирмите като Еndava организират собствени програми за обучения, след които дават шанс на представилите се добре да започнат работа.

    Какво трябва да знае и умее един софтуерен инженер в post-covid ерата?
    По време на ковид епидемията индустрията не се промени особено, само търсенето се повиши значително. Уменията, необходими на софтуерните инженери остават същите, но комуникационните умения имат още по-голямо значение, тъй като ще работим повече онлайн (отдалечено) и по-рядко ще се виждаме в офиса. Вече сме свидетели на проекти, които започват (и дори завършват) изцяло онлайн без никога да сме се срещали на живо с клиентите и дори с някои от колегите. А знаем колко по-трудно е да се разберем с човек, който не е на живо пред нас.

    Какви са тенденциите при програмните езици и какво е бъдещето на програмирането?
    Все повече готови библиотеки, все повече отворен код и все по-голяма насока към облака. Бих казал че езиците, на които най-бързо и лесно се разработват cloud приложения, ще станат най-разпространени в бъдеще.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 17 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 36 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 51 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research