четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3115 прочитания

    Как да стартираме ИТ кариера след 4 месеца обучение?

    Програмата Jump2 IT дава възможност на хора без опит да се преквалифицират в младши Software Quality Assurance
    20 април 2021, 11:22 a+ a- a

    Димитър Георгиев, съосновател в SkillsAssembly, Training Manager и старши консултант в ITCE (вдясно) и Петър Торнев, директор на Технологичния център на Accenture в България (вляво)

    За трета поредна година, през април, стартира обучителната програма Jump2 IT 2021. Тя дава дава възможност на хора без опит в ИТ сферата да се преквалифицират успешно и само след четири месеца обучение да стартират кариера като младши Software Quality Assurance специалисти. Зад програмата Jump2 IT стоят американската технологична компания Accenture и специалисти от ITCE и SkillsAssembly.

    Потърсихме Петър Торнев, директор на Технологичния център на Accenture в България, и Димитър Георгиев, съосновател в SkillsAssembly, Training Manager и старши консултант в ITCE, за да ни разкажат за третото издание на съвместния проект Jump2IT, което стартира на 12 април.

    Разкажете ни за обучителна програма Jump2IT. Към кого е насочена - изискват ли се опит и познания в сферата, или само желание за развитие в ИТ е достатъчно, за да се кандидатства?
    Петър Торнев: Обучителната програма Jump2IT е съвместен проект на Accenture и опитните специалисти от ITCE и SkillsAssembly. Щастливи сме, че от 2018 заедно обединяваме международния опит и локалната експертиза, за да предоставим възможност на повече хора с разнообразен предходен опит да преминат успешно през преквалификация и старт на кариера в ИТ сектора.
    Димитър Георгиев: В тазгодишното издание на програмата 20 души без професионален опит, но с изявен интерес и мотивация за развитие в IT сферата и добри познания по английски език ще получат необходимите знания, умения и компетенции за успешен старт на технологичната си кариера в сферата на Software Quality Assurance. Времето, което ще инвестират, за да го постигнат, е само четири месеца. Програмата вече стартира и ние се вълнуваме не по-малко от курсистите за всичко, което ни предстои.

    Каква ще бъде формата на обучението и как ще протече - колко често ще бъдат занятията?
    Димитър Георгиев: С оглед настоящата ситуация и засилените мерки за безопасност, продиктувани от борбата с Covid-19, обучението стартира в онлайн формат, с вероятност да продължи в този вид до своя край. Ще следим обстановката и при възможност, спазвайки всички мерки за безопасност, ще организираме присъствени сесии и в офиса на ITCE, тъй като вярваме, че контактът на живо сплотява и още по-силно мотивира участниците да вървят напред към мечтаната нова професионална реализация.

    Колко дълга е цялата програма?
    Петър Торнев: Обучението ще тече активно в периода април-юли месец. Вече имаме предходен опит от изданията през 2018 и 2020 и той ни вдъхва увереност, че това време е напълно достатъчно за придобиване на всички необходими ключови технологични и меки умения за старт на кариера в сектора на позиция младши специалисти. Основната причина за това е експертизата на лекторите и обучителите, които се срещат с курсистите, както и насищането на групови сесии всеки месец.

    Какви теми и модули са заложени в програмата?
    Димитър Георгиев: Програмата включва серия от обучителни и кариерни сесии, с обща продължителност над 300 обучителни часа. Обучителните сесии са посветени на придобиването на специфични технологични умения, но програмата се фокусира и върху т. нар. soft skills. Участниците ще се запознаят с целия процес по създаване на едно приложение и методите, които осигуряват качеството на финалния продукт. Сред темите са разработване на софтуерни модели, статично тестване, инструменти за тестване, въведение в SQL, XML, HTML и много други ключови знания за старт на професионална кариера. Заедно с това те ще придобият и компетенции в областта на общуване и адаптиране към работната среда, работа в екип, организация на времето и приоритизиране.
    Петър Торнев: Кариерните сесии имат за цел да срещнат курсистите с мениджъри от големи международни ИТ компании, представени в България. Тяхната задача е да предадат добри практики и ценни съвети от своя опит, както и да споделят за актуални отворени позиции за кандидатстване, подходящи за участниците в Jump2IT. В края на програмата участниците преминават и през сесии с квалифицирани HR специалисти, които ще им предоставят допълнително съдействие в намирането на подходяща възможност за реализация.

    Какво реално ще знаят и могат обучаващите се в края ѝ?
    Петър Торнев: Това, което отличава Jump2IT от други академии, програми и обучения, е, че завършилите програмата са job-ready – напълно готови да започнат работа като младши специалисти. Броят на селектираните участници позволява прилагането на индивидуален подход на обучение от страна на лекторите – опитни професионалисти с кариера в ИТ индустрията. По този начин сме сигурни, че всеки от курсистите ще получи необходимото внимание и съдействие, за да усвои успешно както технологичните познания, така и меките комуникационни умения, които са не по-малко важни за по-лесната и бърза адаптация към работата в ИТ сферата. Това е третото издание на програмата.

    Миналата година колко души се включиха? Какъв беше профилът им – като години, образование?
    Димитър Георгиев: В миналогодишното издание на Jump2IT от 2020 г. взеха участие общо 30 души от различни сфери, включително кино, телевизия и туризъм. От тях, 13 мъже и 17 жени, сред които и две майки. От гледна точка на възраст, профилът на курсистите също беше разнообразен. Най-младият член на групата беше на 23 години, а най-възрастният – на 41 години. Нито един не притежаваше предходен опит в ИТ компания към началото на проекта. 

    Вследствие на ситуацията от коронакризата много хора от сектор туризъм, ресторанти, търговия, останаха без работа, а много други работят от вкъщи. Усещате ли засилен интерес към възможностите за обучение и развитие в ИТ сферата?Димитър Георгиев: Тази година можем да се похвалим с не по-малко разнообразие на профили на участниците. Сред тях има филолози, счетоводители, представители от сектора на търговията и туристическия бранш.
    Петър Торнев: В последните години, още преди началото на пандемията, наблюдавахме засилен интерес към развитие в ИТ сферата – както от хора, на които им предстои да направят своите първи стъпки в професионалната си кариера, така и от други, търсещи сигурност в преквалификация. В настоящата ситуация този интерес се увеличава най-вече поради бързата адаптивност на технологичните компании и утвърждаването на дистанционната работа. Радваме се, че чрез своя съвместен проект с ITCE и SkillsAssembly предоставяме възможност и за хората без предходен опит да придобият необходимите познания и умения, за да трансформират своята квалификация напълно и да се реализират успешно в сферата в кратък срок, след края на програмата.

    Имате ли статистика как се развива кариерата на хората, които се включиха в програмата миналата година? Колко от тях започнаха работа?
    Димитър Георгиев: Резултатите след края на предишното издание на програмата са изключително убедителни, като за това допринася и сертификатът, удостоверяващ придобитите знания и умения, който всеки участник в Jump2IT получава след края на 3-месечното обучение. Още в края на програмата през месец юли 2020 г. част от завършилите специалисти успешно стартираха своята кариера в международни ИТ компании. Непосредствено след нейния край броят им достигна 11 от общо 30 от – 7 от тях в направлението Software Quality Assurance. Сигурни сме, че тази година заедно ще успеем да постигнем още по-добри резултати!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС