понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    702 прочитания

    Как да развиете кариерата си на софтуерен разработчик?

    Част 6: Ефективно изслушване
    26 април 2021, 10:35 a+ a- a

    Уменията за отлична комуникация са от съществено значение за развитието на успешна кариера като софтуерен разработчик. Ефективната комуникация изисква отлични умения за изслушване и разбиране, споделят Татяна Коловоу и Бренда Бейли-Хюс, старши преподаватели в университета в Индиана, САЩ. Според тях добрите умения за изслушване са в основата на ефективното лидерство.

    Бейли-Хюс разкрива, че ефективното изслушване може да бъде разделено на пет основни аспекта: фокусиране върху събеседника и възможността за запомняне на детайли, възможността за изграждане на цялостна картина, анализ на съдържанието, подобаващ отговор на леки намеци и изразяване на съпричастие към говорителя.

    Запомняне на детайли
    Бейли-Хюс разкрива, че възможностите за запомняне на детайли включват умението за изслушване и разбиране на изводите, направени от събеседника. Този тип слушане е важен в ситуации, в които по-висш член на екипа предоставя инструкции за изпълнението на сложна задача. Според Бейли-Хюс един софтуерен разработчик трябва да може да се вслуша за детайли като крайни срокове и очаквания.

    Подобряването на уменията за запомняне на детайли започва с преценката дали вниманието на слушателя е нужно в конкретния момент на разговора. Ако от софтуерния разработчик се изисква изпълнението на задача веднага след разговора или на по-късен етап, то Бейли-Хюс смята, че воденето на бележки е от значение.

    Възможност за изграждане на цялостна картина
    Запомнянето на детайли от разговора без възможността за съставянето на цялостна картина прави комуникацията неефективна, съветва Бейли-Хюс. Тя дава за пример среща, в която се дискутира стратегията за реализация на един проект. Ако един софтуерен инженер се фокусира единствено върху малки детайли като краен срок за изпълнение, графични елементи или текст за отделните елементи от приложението, без да обърне внимание на това каква ще е цялостната стратегия за разработка на проекта, то той рискува да бъде видян като недостатъчно опитен.

    За подобряването на умението за изграждане на цялостна картина, Бейли-Хюс съветва всеки софтуерен разработчик да се замисли върху разглежданите детайли и стратегии и да прецени как решенията, взети по време на срещата или изпълнението на проекта, ще се отразят на ситуацията след пет години. Също така тя съветва анализа на това как един софтуерен разработчик би могъл да обясни ситуацията на някой, който не е част от екипа или компанията. Ако те са способни да преразкажат основните цели на проекта, то уменията им за изграждане на цялостна картина са отлични.

    Анализ на съдържанието
    Уменията за този тип изслушване са полезни, когато софтуерният разработчик трябва да сподели мнението си по въпроса, дискутиран със събеседника, разкрива Коловоу. Това е често срещана ситуация в работната среда. Софтуерни разработчици, които не могат да осмислят и анализират чутото, са изправени пред опасността да вземат неправилни решения в отговор на разговора. Ето и някои въпроси, които според Коловоу всеки слушател трябва да си зададе по време на разговор:

    • има ли говорителят основателен аргумент;
    • дали предложените доказателства, данни и примери са скорошни, достоверни и съотносими към темата на дискусия;
    • дали говорителят представя преимуществата и недостатъците;
    • дали информацията не е подвеждаща;
    • ако презентацията е за продукт, бихте ли го закупили предвид изложените факти.

    Коловоу смята, че всеки софтуерен разработчик трябва да задели време да сравни твърденията с друга информация, да ги осмисли и да прецени до каква степен информацията, която бива представена, е достоверна и правилна.

    Поведение в отговор на леки намеци
    Поведението в отговор на намеци е свързано с разчитането на езика на тялото на събеседника, анализирането им и подобаващия отговор. В много култури буквалното изразяване на мнението е рядкост. Дори в страни като САЩ и Великобритания, където речта е много по-директна, присъстват намеци, жестове, мимики и тон на говора, които диктуват основното значение на кореспонденцията, споделя Коловоу. Голяма част от основното значение на една кореспонденция бива изразено чрез езика на тялото. Способността за ефективното му разчитане позволява четенето между редовете и установяването на цялостното значение на разговора.

    Коловоу допълва, че често говоримата реч не съответства на изразеното чрез мимики и жестове. В тези случаи слушателят трябва внимателно да прецени обстановката и да подготви отговор, който не напряга отношенията.

    Слушане с емпатия
    Придобиването на това умение изисква време и търпение, споделя Коловоу. Въпреки това според нея заделеното време си заслужава, тъй като слушането и изразяването на емпатия изгражда по-добра връзка със събеседника. Емпатични слушатели вземат насериозно изслушването с идея по-добре да разберат емоциите и чувствата на събеседника. Коловоу твърди, че един софтуерен разработчик трябва да слуша успешно както за факти, детайли и важна информация, така и да следи за скрити жестове и мимики, които могат да разкрият контекста на разговора по-добре.

    Емпатичното изслушване е важно при разрешаване на конфликт, допълва още Коловоу.

    Коловоу и Бейли-Хю съветват концентрацията върху всеки един от петте аспекта поотделно в рамките на 30 дни. По този начин всяко едно от уменията може да бъде доразвито, а придобиването на по-добър опит за изслушване може да бъде подобрено значително само за 5 месеца. Друг фактор от успешното развитие на тези умения е анализът на нивото на владеене поне веднъж в годината и подобряването на способностите с постоянни упражнения и търсене на обратна връзка от колеги.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години