петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    989 прочитания

    Как да развиете кариерата си на софтуерен разработчик?

    Част 7: Критично мислене
    05 май 2021, 16:04 a+ a- a

    Майк Фиглиоло, ръководител на thoughtLEADERS, смята, че понякога разрешаването на един въпрос създава изцяло нов по-голям проблем. Според него причината за това е липсата на критично мислене. Критичното мислене е както начин на мислене, така и способността и уменията за прилагане на методи за ефективно разрешаване на проблеми.

    Най-често срещаната грешка не само при софтуерни разработчици, но и при всички останали работещи за един бизнес е моменталното впускане в усилия за разрешаването на един проблем без предварително осмисляне на цялата ситуация. Често тези прибързани действия водят до изпълнението на малки задачи без вземането предвид броя на неизвестните или всички участващи и заинтересувани от проекта. Разрешаването на един въпрос според Фиглиоло изисква получаването на цялата информация и вземането на информирано решение. По този начин предложеното решение на проблема ще е не само по-подходящо, но ще е и правилното решение, което ще предотврати допълнителни бъдещи пречки.

    Процесът на критично мислене отличава един опитен софтуерен разработчик от всички останали.

    Едно от основните усилия при критичното мислене е осъзнаването на причините и последиците. Първата стъпка е разглеждането на проблема и симптомите. Осмислянето на причината, която води до проблема, е от съществено значение. Разглеждането на проблема от различни гледни точки също е съществено важно. При намирането на първично решение на проблема, всеки софтуерен разработчик трябва да спре и да се замисли дали предложеният курс на действие няма да породи нови проблеми.

    След осъзнаването на стратегическото решение, което трябва да бъде предприето за разрешаването на проблема, следващата стъпка е анализирането на последствията от това решение. Процесът по разрешаването на един проблем трябва да бъде преобърнат наобратно. Първо трябва да бъдат разгледани последствията от всяко решение, а след това да бъдат взети решенията, които са най-подходящи за бизнеса.

    Фиглиоло споделя, че често големите проблеми трябва да бъдат раздробени на по-малки. По този начин някои от предизвикателствата могат да бъдат разрешени без много усилия и без да се отразяват на решението на цялостния проблем.

    Осмислянето на цялостния проблем често е сложна задача. Първият инструмент в уменията на един опитен софтуерен разработчик е изграждането на дефиницията на проблема. Това включва изясняването на това как изглежда решението на проблема и какви пречки биват премахнати.

    След това следва да бъде разбран цялостният проблем. Фиглиоло съветва всеки софтуерен разработчик да се замисли защо съществува проблемът. Това включва обмисляне кои са заинтересованите страни и защо те имат проблем. По този начин взетото решение за разрешаване на задачата ще задоволи всички участници в проекта.

    Намиране на отговори на всички неизвестни става чрез задаване на точни и специфични въпроси, допълва още Фиглиоло. Сред въпросите са:
    • каква е цялостната картина;
    • какви са целите и крайните срокове;
    • кои са заинтересованите лица или тези, вземащи решенията;
    • кой може да подкрепи проекта и кой може да опорочи изпълнението му; 
    • как ще измерите успеха.

    Изясняването на отговорите на всички тези въпроси ще позволи изграждането на по-ясен план за действие и предлагането на по-подходящо решение.

    Огледайте проекта от възможно най-много гледни точки, съветва Фиглиоло. От гледната точка на главния изпълнителен директор на една компания, от гледната точка на обслужващия персонал или от гледната точка на клиентите. За всички тях проблемът ще е различен и ще има различно значение. Освен това решението за тях ще е различно. Разглеждането на въпроса от различни точки ще позволи по-доброто определяне на проблема и по-точното разрешаване.

    Не на последно място е възможността за откриване на причинителя на проблема. Според Фиглиоло понякога един проблем е породен от други. Разглеждането им съвкупно може да покаже коя стратегия е най-подходяща за разрешаването им.

    Следващата стъпка е успешното прилагане на инструментите за критично мислене.

    Първо, всеки софтуерен разработчик трябва да се замисли как може да подложи на оценка начина, по който един бизнес функционира. Фиглиоло набляга на обмислянето на идеи за разрастването на бизнес модела, на модела за привличане на печалби и на модела за определяне на цени.

    Разрастването на бизнес модела включва елементи като начина на доставка на продукта или услугата, както и кои са клиентите и дали могат да бъдат достигнати други категории потребители.

    Разрастването на модела за привличане на печалби включва разширяването на портфолиото от продукти, преосмисляне на цените им, регионите в които бизнесът оперира и пазарния дял в сравнение с конкуренцията.

    Разрастването на модела за определяне на цени включва въпроси като намаляване на пречките и подобряване на ефективността на печалбите.

    Вторият инструмент Фиглиоло нарича „Петте защо“. Според него задаването на въпроса „Защо“ поне пет поредни пъти по време на дискутиране на различни аспекти от проблема помага за по-задълбочения анализ на цялостната картина. Тази тактика позволява събирането на повече информация и разглеждането на въпроса от различни гледни точки.

    След това според Фиглиоло идва време за „И какво от това“. Ефикасният процес за критично мислене не разглежда единствено причините за проблема, но и последиците от разрешаването им. Отличен инструмент за разглеждане на последиците е отговаряне на въпроса „И какво от това“ поне седем пъти. Така не само софтуерният разработчик, но и всички останали участници в проекта могат да разберат как проблемът възпрепятства бизнеса и как разрешаването му ще се отрази на цялостния бизнес модел.

    Следващият инструмент е „правилото 80/20“. То е познато още като принципът „Парето“. Измислен е от Вилфредо Парето, който забелязал, че в Италия 80% от всички земи се владеят от 20% от населението. Парето също така забелязал, че 80% от граха в градината му идва от едва 20% от шушулките. Така той осъзнал, че два напълно различни случая споделят сходен принцип, при който 20% водят до 80% от въздействието.

    Фиглиоло споделя, че при разрешаването на всеки един проблем 20% от мотивите и действията ще доведат до 80% от резултатите. Именно затова един софтуерен разработчик трябва да се фокусира в разрешаването на 20% от задачата, които ще разрешат 80% от проблема. Това елиминира загубата на време в незначителни действия и води до по-ефективното изпълнение на проекти.

    Критичното мислене изисква и отлични умения за анализиране на ситуацията. Фиглиоло смята, че всеки софтуерен инженер трябва да е способен да реши какъв тип анализ се налага за разглеждане на въпроса и познанията за изграждане на стратегия за преглед на резултатите от анализа. Фиглиоло нарича това критичен анализ.

    Последният инструмент е умението за размисъл как отговорът на дадени въпроси може да усложни изпълнението на дадена задача. Получаването на отговор понякога не е достатъчно, споделя Фиглиоло. Отговорът трябва да се позовава на резултатите от критичния анализ и какви ще са последствията от разрешаването на въпроса. Това включва поучаването от стари грешки и какви често срещани проблеми възникват при разрешаването на една сложна задача. Предоставянето на правилни и информирани отговори в точния момент водят до по-ефективното изпълнение на един проект.

    Критичното мислене изисква много практика, допълва Фиглиоло. То е процес, който постоянно трябва да бъде подобряван и споделян с колеги. Един отличен софтуерен разработчик трябва да умее не само да мисли критично, но и да обучи екипа си как да мисли по същия начин, твърди още Фиглиоло.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове