четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2043 прочитания

    Работното място през 2021: Вижте кои са основните тенденции

    Проучване на VMware показва, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове
    10 май 2021, 10:50 a+ a- a

    Как се промениха работните процеси през 2021? Анализ на Кристен Дал Щайдел, вицепрезидент EUC EMEA във VMware, с участието на д-р Карл Бенедикт Фрей, ръководител на програма Future of Work в Oxford University, очертава основните тенденции за работа през тази година.

    Прогноза №1: Продуктивността на един служител или екип ще се измерва на база на постигнатите резултати вместо на положените усилия
    "Отминаха времената, в които се поощряваше стоенето в офиса в рамките на работното време. През 2021 ще обръщаме повече внимание на постигнатите резултати. Иновативните и конкурентноспособни организации ще измерват продуктивността, а не присъствието на своите служители. Прекалено дълго мениджърите се доверяваха на фактори като времето, прекарано в офиса, за ефективността на екипите, които управляват. Аз виждам възход на възможността за отдалечено работно място отвсякъде - вкъщи, в офиса или кафене, в близкото бъдеще. Това ще елиминира продължителността на седенето в офиса като показател за продуктивност и отдаденост", коментира д-р Карл Бенедикт Фрей, ръководител на програмата Future of Work в Oxford University.

    "Днес в информационната ера, важно е това, което постигаш, а не колко часа си отчел. Аз никога не съм обръщал внимание на това колко време работи човек", потвърди Рийд Хастингс, изпълнителен директор на Netflix.

    За служителите това е прекрасна възможност за изграждане на доверие с работодателя, както и допълнителна гъвкавост на работното място. Дали се постигат целите, дали комуникацията с клиенти и колеги върви плавно? Ако отговорът е да, няма значение как е подреден работният ден.

    Някои хипотези за подобна промяна вече са доказани. Например, проучване на Accenture от 2019 сочи, че инструментите за наблюдение на работното място, които измерват продуктивността на служителя, взимайки предвид метрики като натискането на клавиши, влияят негативно на доверието към работодателите.

    През 2021 се очакваме промяна на работното място и оценката на представянето, което се измерва не на база какво привидно прави даден служител, а дали е изградено взаимно доверие, основаващо се на постигнатите резултати.

    Прогноза №2: Битката за таланти ще нараства
    "Бизнесите са в постоянна конкуренция не само за пазарен дял, но и за таланти. Когато ограничението за локация отпада, достъпът до таланти се улеснява и компаниите могат да избират кандидати от всяка точка на света, а единственото условие е добра интернет връзка", подчерта д-р Фрей.

    Когато организациите разчитат на отдалечена работна сила, местоположението вече не е ограничение. Вместо това, компаниите могат да наемат нови кандидати на база на необходимите умения и знания. Проучване на VMware от региона на ЕМЕА потвърждава, че благодарение на дистанционния модел на работа 82% от бизнес лидерите са привлекли таланти, живеещи извън големи икономически центрове. Когато бизнесите могат да привличат таланти от всяка точка на света, броят на кандидатите ще расте многократно. В тази ситуация атрактивната оферта за работа става ключов фактор.

    В глобалната битка за таланти възможността за достъп до всяко приложение от всяко устройство навсякъде ще бъде голямо предимство, ако не и по-важно от традиционните фактори като заплата и придобивки.

    За да бъдат конкурентни на глобалния пазар на труда и да растат в предизвикателните условия, компаниите трябва да инвестират в правилните технологии и практики, като предоставят на служителите си безопасен и удобен достъп през всяко устройство. Успешните организации ще могат да привлекат най-добрите таланти и да преуспяват занапред.

    Прогноза №3: Отдалечената работна сила ще има нужда от приятни случайности
    "От Флоренция в епохата на Ренесанса до Силициевата долина иновациите винаги са се случвали благодарение на спонтанни човешки взаимодействия. В бъдеще вероятно ще видим нова вълна от продукти за взаимодействие, които ще се опитат до добавят този елемент на случайност в работната среда", допълва д-р Фрей.

    Проучването на VMware гласи, че около три четвърти (76%) от служителите споделят по-висока лична свързаност с колегите си в резултат на отдалечената работа. Ако бизнес лидерите искат да капитализират ситуацията, те трябва да пресъздадат спонтанните срещи като катализатор за генериране на нови идеи за бизнес иновации.

    Както офисите ни помагат за спонтанни срещи и взаимодействие, така и отдалеченото работно пространство ще има нужда от аналогични креативни дигитални решения. Тук могат да се споменат приложения като Hallway и Donut, които улесняват споделянето и развитието на творчески идеи.

    Ето защо постигането на правилен баланс между работа от разстояние и повишаването на продуктивността ще допринесат за успеха на компаниите в краткосрочен план. В дългосрочен план, фокусът за много бизнеси през 2021 ще бъде върху развитие на спонтанни човешки взаимодействия, които провокират иновациите.

    Бъдещето е тук
    Погледът в бъдещето може да бъде несигурен, обаче организациите могат да направят правилните изводите от 2020 година или както някои я наричат “най-големия експеримент за модела на отдалечена работа”.

    В света с работното място “отвсякъде”, неограничено от география или локация, успешните компании ще се определят от това как подкрепят продуктивността, креативността и преживяването на служителя. И за да бъдат наистина успешни, организациите трябва да си задават въпроса как се възприема новата реалност.

    "През 2021 съревнованието за талантите в България продължава. От миналата година офисът ни тук, който е най-големият за региона на ЕМЕА (Европа, Близък Изток и Африка), активно привлича таланти от цялата страна, предлагайки им възможност да работят от своя град по мащабни и интересни проекти с глобално значение. Бързите ни темпове на растеж се запазват и през тази година. Без значение от избраната локация, нашата компания активно подпомага всеки служител с допълнителни средства за обзавеждане на домашен офис, с програми за подкрепа на физическото и психическото им състояние, осигуряване на необходимите инструменти за взаимодействие и още много други", посочва Рени Минева, директор Привличане на Таланти във VMware България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 6 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 9 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 11 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк