сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6428 прочитания

    Какво е да си HR във време на пандемия: Диана Филипова, Ивелина Петрова и Мария Рангелова, Coherent Solutions

    HR специалисти от водещи компании в България разказват пред Economy.bg за предизвикателствата в новите условия на работа
    10 юни 2021, 09:45 a+ a- a

    От ляво надясно: Мария Рангелова, Диана Филипова и Ивелина Петрова

    Изминалата година беше различна! Изискваше адаптивност и бързи решения, а ролята на HR-а беше ключова. Специалистите по Човешки ресурси трябваше да дават адекватни отговори в непредвидима среда, да вземат своевременни решения, с които да опазят здравето на служителите си, но и да осигурят непрекъснатост на бизнес процесите. Да реорганизират режима на работа, да ангажират, мотивират и привличат хора в онлайн среда, но и да поддържат връзката с тях жива... И всичко това в бързопроменящи се и екстремни условия, за които никой не беше подготвен.

    Какво е да си HR във време на пандемия попитахме HR професионалисти във водещи компании от различни сектори в България. Диана Филипова, Ивелина Петрова и Мария Рангелова от HR екипа на Coherent Solutions разказват повече за предизвикателтсвата в новите условия на работа.

    Мария Рангелова е най-новото попълнение в HR екипа на компанията, като тя се присъединява преди половин година. Има повече от 4 години опит в подбора на професионалисти в ИТ сектора. Участва в подбора на нови кадри, онбординг и развиването на рефералната програма

    Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъскахте през последната година и как се справихте с тях?
    Мария: Пандемичната обстановка, която все още продължава, на първо място придаде ново значение на работното място и работната среда. Ние имахме политика за хоум офис и преди пандемията, но разбира се, „новата нормалност” промени ежедневието на нас и нашите колеги.  

    Отдалечената работа крие предизвикателства по отношение на комуникация и работа в екип. За щастие, ние работим в международни екипи и добре установените процеси в това отношение ни помагат да бъдем ефективни и в условия на отдалечена работа.

    Ивелина: Друго предизвикателство е десоциализацията. Като HR специалисти се заехме с важната задача да продължим да поддържаме мотивираща и приятна среда, макар и виртуална. За целта организирахме повече виртуални събития, различни видове вътрешни състезания с награди и не на последно място подобрихме рефералната си политика. Всички тези неща ни помогнаха да се адаптираме към новите обстоятелства и да не губим екипния дух. 

    Диана Филипова е HR специалист в Coherent Solutions още от първите месеци след основаване на компанията в България. Има дългогодишен опит в подбора на кадри в IT и BPO индустриите, а 2 години е работила като HR генералист. За нея най-ценно е изграждането на стабилен и устойчив екип и постоянно се стреми към това в работата си

    Диана: През последната година около 50 нови колеги се присъединиха към екипа ни и едно от основните предизвикателства и за нас, и за тях беше дистанционният онбординг. За нас е важно всеки нов колега да се ориентира лесно в компанията и в тази връзка обръщаме сериозно внимание на първите седмици в екипа. Обикновено включваме няколко онлайн срещи с различни хора от екипа, за да обсъдим процеси, политики, визията на компанията за развитие, работа с вътрешните ни системи като подкрепяме тези срещи с полезни линкове с информация. И разбира се, макар и дистанционно, поддържаме активна комуникация, за да може да обсъдим заедно всеки възникнал въпрос и човек да може лесно да се адаптира. 

    Кои от въведените от компанията мерки дават най-добри резултати?
    Мария: Поставихме здравето и сигурността на хората на първо място. В момента има възможност да се работи както изцяло ремоут от различни градове в страната, така и хоум офис с възможност за работа от офис по избор и спазвайки установените предпазни мерки. Възможността за работа от вкъщи, както и гъвкавото работно време е нещо, което ние предлагахме на нашите служители още преди настъпилата ковид обстановка. Но сега определено сме уверени, че този модел спомaга за баланса между работата и личния живот.

    Ивелина Петрова има над 5 години опит в IT сектора и вече повече от година е част от Coherent Solutions. Наборът й от дейности като HR специалист е разнообразен – от привличане на нови таланти и онбординг, организиране на вътрешнофирмени активности до развиване на организационната култура в компанията

    Ивелина: Като компания Coherent Solutions инвестира непрестанно в развитието на хората си както с вътрешни и външни обучения, така и с различни инициативи. Въпреки ковид ситуацията продължихме и с трейнинг програми, насочени към Junior хора, които продължаваме успешно да интегрираме в екипите си. Изключително сме горди с всички наши колеги, които успешно се „дипломираха” и работят по някои от най-интересните ни проекти.

    Кои нови практики ще запазите и след Covid пандемията?
    Мария: Дистанционната работа разкри много нови възможности както за HR специалистите в Coherent Solutions, така и за бъдещите служители в компанията. Вече можем по-лесно да наемаме кандидати и от други градове, без да се налага те да променят местоживеенето си и разбира се, да провеждаме виртуални интервюта, без да се налага да се губи време в път. 

    Ще се придържаме към този гъвкав модел на работа, при който всички ще имаме свободата да решаваме откъде да работим и как да управляваме времето си по по-ефективен за нас начин. 

    Диана: Фокусът на компанията ще остане върху добрата комуникация, екипните инициативи и предотвратяване на чувство за изолация. Събития на открито, екипни предизвикателства, виртуални meetups, онлайн курсове по английски език са част от нещата, които организираме за колегите и с които ще продължим и занапред. Нова инициатива за нас е резултатно ориентирана психологическа консултация 24/7.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Coherent Solutions EOOD в JOBS.bg тук

    Какво е да си HR във време на пандемия разказват още:

    Милка Рачева, директор „Човешки ресурси“ в Адастра България
    Борислава Георгиева, HR мениджър на DHL ESS
    Северина Мицова, HR специалист в AtScale
    Ваня Георгиева, HR мениджър на Astea Solutions
    Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“ на А1 България
    Благослава Данаилова, Recruitment Business Partner в Endava
    Кремена Лефтерова, HR бизнес партньор в Mars

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 1 час
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 2 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа