четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1711 прочитания

  Студенти от факултет на УАСГ ще учат безплатно при сключен договор с работодател

  Условието е да работят при него най-малко 5 години след завършването си
  14 юни 2021, 15:47 a+ a- a

  От учебната 2021/2022 студенти от Хидротехническия факултет (ХТФ) на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) могат да се обучават безплатно при сключен договор с работодател. Тази възможност е уредена в чл. 95а на Закона за висшето образование, като държавата заплаща изцяло или частично обучението на студентите, поели ангажимент да работят при одобрен от МС работодател за срок от поне 5 години след дипломирането си.

  Работодателят е длъжен да осигури начална работна заплата, равняваща се минимум на средната за съответната позиция във фирмата.

  В утвърдения списък за учебната 2021/2022 г. са включени следните специалности към ХТФ и заявените от работодателите бройки студенти, които могат да се обучават безплатно:

  - Специалност „Водоснабдяване и канализация“ – 25 студенти, редовно обучение за магистър след завършено средно образование (5-годишен курс на обучение);
  - Специалност „Водоснабдяване и канализация, мрежи и съоръжения“ – 5 студенти, редовно обучение за магистър след завършено висше образование (2-годишен курс на обучение);
  - Специалност „Управление на водните ресурси“ – 3 студенти, редовно обучение за магистър след завършено висше образование (1,5-годишен курс на обучение);
  - Специалност „Хидротехническо строителство“ – 12 студенти, редовно обучение за магистър след завършено висше образование (2-годишен курс на обучение);
  - Специалност „Хидростроителство“ – 10 студенти, редовно обучение за магистър след завършено средно образование (5-годишен курс на обучение). Студентите „Хидростроителство“ трябва да са приети преди учебната 2020/2021.

  Предстои МС да утвърди списък на одобрените работодатели за учебната 2021/2022. В проектния списък са включени 146 частни и държавни фирми, сред които 11 ВиК дружества (в Благоевград, Велико Търново, Враца, Габрово, Пазарджик, Перник, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище и Шумен), Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, Национален институт по метеорология и хидрология, „Национална електрическа компания“ ЕАД, „Джи Пи Груп“ АД, две Регионални инспекции по околната среда и водите (Монтана и Смолян), пет клона на „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД (Варна, Горна Оряховица, Пловдив, София и Централно управление).

  Хидротехническият факултет на УАСГ, който през тази година отбелязва 72 години от създаването си, обучава инженери, които проучват, проектират, строят и експлоатират хидротехнически съоръжения, водоснабдителни, канализационни, напоителни и отводнителни системи. Равносметката за досегашната история на факултета включва над 9000 обучени хидроинженери, които работят по специалността си във всички краища на света. Практически цялата водна инфраструктура и всички язовири, построени в България през последните 70 години, са дело на възпитаниците на ХТФ. На разположение на студентите са модернизирани лаборатории с нова апаратура, преподаватели с активна практика, възможност за работа по български и международни проекти.

  Дипломите на УАСГ са международно признати и предоставят широки възможности за реализация поради огромното търсене на квалифицирани хидроинженери на трудовия пазар. Част от завършващите студенти продължават обучението си в докторантски програми, като постигат значими научни резултати.

  Обучението по защитената специалност „Хидростроителство“ е без заплащане на семестриални такси за целия период на следване. Кандидатстването е по улеснена процедура (с оценките от държавните зрелостни изпити), като заявление за гарантиран прием може да се подаде до 18 юни 2021.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 15 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 15 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително