четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1989 прочитания

    Вълната на „голямото напускане“ идва в САЩ

    По време на пандемията много хора преосмислят какво искат от живота и работното си място
    15 юни 2021, 11:14 a+ a- a

    Компаниите, които са се справили с пандемията, сега имат нов голям проблем: повече от една четвърт от техните служители могат да напуснат, пише Axios. Работниците са имали повече от година да преразгледат баланса между професионалния и личния живот или кариерните пътища и докато светът отваря отново, много от тях ще пуснат своите предизвестия и ще направят онези промени, за които са мечтали

    Икономистите наричат явлението „голямото напускане“. Проучванията показват, че между 25% и повече от 40% от работниците в САЩ мислят да напуснат работата си.

    „Не завиждам на предизвикателството, пред което са изправени човешките ресурси в момента“, казва Антъни Клоц, доцент по мениджмънт в Тексаския A&M университет.

    Според експерти няколко сблъскващите се тенденции движат бума на оставките.

    Икономистът от Университета в Мичиган Бетси Стивънсън казва пред Axios: „Хората имаха малко повече пространство да се запитат: „Наистина ли това искам да правя?“ Така че някои решават, че искат да работят по-малко часове или с повече гъвкавост, за да създадат повече време за семейство или хоби.

    Други обмислят да сменят изцяло кариерата си. Служителка на круизен кораб се обучи и насочи към работа в център за данни, тъй като пандемията ѝ показа несигурността на нейната индустрия. Застрахователна брокерка и нейният съпруг, мениджър на ресторант, напускат работата си, за да създадат компания за озеленяване, тъй като по време на пандемията осъзнават, че искат да прекарват повече време навън.

    Някои се отказват, защото шефовете им не им позволяват да работят от вкъщи след пандемия. Други напускат, защото им липсват офисите, но компаниите им вече са хибридни или отдалечени. „Много хора, които искат да се върнат, откриват, че офисът, в който се връщат, не е офисът, който са оставили зад себе си“, казва Клоц.

    Фирмите не могат да направят кой знае колко, за да задържат служителите, които искат да сменят професията си. Но човешките ресурси могат да задържат някои работници, като предлагат възможно най-голяма гъвкавост, казва Кати Мой, главен служител в BDO USA, компания за финансови услуги.

    Големият отлив може в крайна сметка да бъде добър за работниците и работодателите. Сега в Америка има рекордните 9,3 милиона вободни работни места, съобщава Феликс Салмон от Axios. И хората все още могат да разчитат на обезщетения за безработица, така че не са отчаяни да приемат първата оферта за работа, която им попадне, казва Стивънсън.

    „Надяваме се, че ще видим много повече хора през 2022 г. заети и стабилни, защото са на работни места, които всъщност харесват“, казва тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам