сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6533 прочитания

    Специалисти се завръщат в България, за да реализират потенциала си в иновативна работна среда

    Познаването на най-новите технологични тенденции като блокчейн и крипто ще стане едно от най-търсените умения, казва Ясен Янков, VP of Product Development в Nexo
    16 юни 2021, 10:58 a+ a- a

    Ясен Янков e сред пионерите във финтех индустрията в България и има над 15 години опит в разработването на софтуер за редица водещи световни компании. Съосновател е на MindHub — иновативна обучителна инициатива за програмиране, насочена към деца и тийнейджъри. Днес Ясен заема позицията VP of Engineering & Product в Nexo – българската компания, която е сред водещите институции за управление на дигитални активи в света.

    Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“ HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас. Вижте какво коментира Ясен Янков, VP of Product Development в българската финтех компания Nexo.

    България отдавна се превърна в технологичната столица на Балканите, което оказва положителна промяна не само върху пазара на труда, но и върху стандарта ни на живот и цялата среда около нас. Разбира се, тези темпове на развитие изискват качествен талант, за да продължим да вървим напред и нагоре. Заетостта в сектора не спира да бележи стабилен ръст, като според официалните данни индустрията ще открие над 20 000 нови работни места през следващите няколко години. 

    В същото време Covid-19 ускори дигитализацията и в резултат на това все по-често ще търсим качества и опит, които да отговарят на новата реалност. Така както доброто владеене на английски език отдавна се превърна в умение по подразбиране за позиции в различни сектори, по подобен начин познаването на най-новите технологични тенденции като блокчейн и крипто ще стане едно от най-търсените умения поради имликациите им във всички сфери на ежедневието ни. Ето защо очаквам все повече хора да правят „резки завои” към крипто в кариерния си път поради перспективите за развитие в сектора.

    По-високият стандарт на живот вече има и други положителни косвени ефекти, например повече частни инвестиции в образованието, които целят да екипират подрастващите с умения, адекватни за 21-ви век. Това допълнително ще подхрани благоприятна стартъп среда, в която се възпитава дигитално грамотно поколение, способно да превърне страната ни в технологичен хъб не само на Балканите, но и на цяла Европа.

    Не на последно място, пред очите ни се случва и дългоочакваната промяна да видим все повече български топ експерти, които се завръщат в страната. Редица специалисти се завръщат в България, знаейки, че могат да намерят свободата да реализират потенциала си в иновативна работна среда и да работят върху уникални продукти с потребители в цял свят и глобално влияние. Тези фактори имат ключова, а често и водеща мотивационна роля в решенията да се върнат от чужбина наред с конкурентното заплащане, годишните бонуси и различните допълнителни придобивки.

    Точно това мотивира професионалистите, които хващат самолета обратно, за да се присъединят към Nexo —  това са не един или двама колеги, завърнали се в България, за да приложат уменията си и да изградят нашите уникални продукти. Те имат знанията и амбицията да напишат последната глава от световната финансова история, без да е нужно да са в Сан Хосе или в Лондонското сити. И го постигат всеки ден точно тук, на родна почва. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Nexo/Ен Ди Ес ЕООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:







    Предстои преквалификацията на много кадри на пазара на труда

    Не това, което знаеш, а онова, което ще научиш утре, ще определи възможностите за работа в дългосрочен план

    Вече можем да работим дистанционно за мултинационална компания със западна заплата

    Острият недостиг на ИТ специалисти намаля, изискванията към работодателите започнаха да се нормализират





     

    Основната промяна в пазара на труда ще бъде в посока на работодателските политики

    Коронавирусът ще повиши мотивацията и лоялността към компаниите на вече заетите

    От компаниите ще се очаква все повече гъвкавост

    Преди пандемията пазарът на труда показваше признаци на прегряване, сега се връща към по-здравословни нива

    На пазара остават стабилни компании, които могат да предложат сигурна и дългосрочна работа

    Ще има все повече възможности за работа от вкъщи и роботизирани предприятия

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 53 минути
    преди 2 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 4 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 19 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 20 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 21 часа