четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1348 прочитания

  Благодарствени точки - вижте какъв новаторски модел за сплотяване на екипа прилага тази софтуерна компания

  В DataArt съществува практика да се разменят т. нар. „типсове“ (Thank You Points), които могат да се използват за пазаруване в TYPs магазина на DataArt
  17 юни 2021, 15:33 a+ a- a

  Случвало ли ви се е някой колега да направи нещо наистина стойностно и полезно за вас или за проекта, по който работите, и да искате да му се отблагодарите? Софтуерната компания DataArt, която има офис и в София, е въвела един доста оригинален начин, който е базиран на принципа, че екипът е преди всичко, а взаимоотношенията между колегите са повече от съществени. Преди 8 години компанията разработва авторска платформа, чрез която всеки служител може да изрази признателност към хората, с които работи, независимо дали те стоят на съседното бюро или в офис на другия край на света.

  В компанията съществува практика да се разменят т. нар. „типсове“ (TYPs или още – Thank You Points). Това са благодарствени точки, които могат да бъдат подарени на колега в знак на признателност. Получените точки служат за „закупуване“ на сувенири от TYPs магазина на DataArt, където асортиментът включва разнообразни подаръци – от чадъри и раници до кафемашини.

  Каква е ползата от тази система и какви са мотивите за въвеждането й? 

  Принципът на работа в DataArt е такъв, че екипите са разпръснати в различни офиси и развойни центрове по света – в София, Ню Йорк, Буенос Айрес, Санкт Петербург, Лондон, Ереван и т.н. Тези екипи работят съвместно по съответните проекти и често комуникацията се осъществява само онлайн. Това е част от причината в компанията да бъде въведено средство за изразяване на признателност към колеги, на които няма как да се благодари очи в очи, особено в пандемична ситуация като сегашната. Другият мотив е свързан с възможността да се направи жест към хора от екипа, без това да е свързано с парични разходи. В случая колегата, който иска да даде благодарствени точки на друг човек от екипа, трябва да заяви това в системата, а разходите по осигуряването на асортимента в TYPs магазина и наличните артикули са за сметка на компанията.“

  „Тази концепция е един добър начин да подпомогнем сплотяването на екипа от една страна, и да създадем авторско и оригинално решение, което да е практично и удобно – от друга. Самият факт, че тези типсове се разменят доста активно и се използват за „закупуването“ на оригинални и практични сувенири от хората в компанията, е достатъчно доказателство, че идеята е работеща“, коментира Денис Юхно, ръководител на развойния център на DataArt за България.

  Как е реализиран проектът?

  За компания, разработваща софтуерни решения за клиенти от различни индустрии, каквато е DataArt, разработката на системата се оказва лесна и тя бързо е въведена в експлоатация, обясняват оттам. Програмистите добавят TYPs опцията като нова функционалност във вече съществуващата авторска платформа PM (Project Manager), в която се съдържат профилите на всички служители на DataArt.

  „Така с времето наложихме система, която дава възможност за доста по-личен подход, именно затова наименованието е свързано с благодарствени точки. По този начин хората си взаимодействат дистанционно, но в същото време – не се губи човешкият фактор“, допълва Юхно.

  В системата не съществуват строги и стриктни изисквания за раздаването на точки, важно е обаче всеки да обоснове решението си и да напишете мотивите, поради които изразявате своята благодарност. Това е от полза и за колегата, който получава точките, тъй като разбира защо и как е бил полезен, което има положително въздействие върху мотивацията.

  Видове TYPs и начини за получаването им:

  Степента на благодарност може да бъде изразена чрез броя точки, които се дават. По този критерий са въведени три възможности: 1 точка – „благодаря“, 3 – „много благодаря“ или 5 – „изключително много благодаря“. За да подари TYPs, съответният служител трябва да използва точките, предоставени от DataArt при постъпване на работа. Компанията дава и точки на месечна база, както и допълнителни типсове в знак на благодарност, свързана с различни дейности – участие в конференции, помощ при организиране на събития, писане на статии за сайта или медиите и т.н.

  Какво може да се закупи от TYPs магазина на DataArt?

  Асортиментът е разнообразен, но по-важното в неговата концепция е, че не се поставя акцент на паричния еквивалент на продукта, а на това, че той е израз на признателност и същевременно - символ на корпоративната култура на DataArt. Продуктите не се закупуват чрез наличните стартови и месечните точки (които са предвидени за подаряване), а чрез получените от други колеги точки.

  Сред най-популярните продукти са раници, възглавнички за пътуване, външни батерии, чадъри, чаши, та дори и гумени патета.

  В същото време, в TYPs системата има три основни категории сувенири: основната колекция, която е достъпна за екипите от всички офиси на DataArt по света, локална колекция, налична за съответния офис, както и подаръци от пътувания и командировки.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 13 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително