петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1618 прочитания

    За втора поредна година започва Финтех магистратура в СУ

    Тази годината програмата има нов курс по блокчейн и криптовалути, продължава финтех хакатона, ще се включат над 15 външни презентатори на български финтех бизнеси
    25 август 2021, 10:23 a+ a- a

    За втора поредна година Стопанския факултет към Софийския университет, заедно с Българска финтех асоциациця (БФА), обединяват усилия, за да осъществят Магистърска програма “Финанси, инвестиции и финтех”.

    След като миналага година програмата бе най-търсената редовна магистърска програма в Стопански факултет, тази година “Финанси, инвестиции и финтех” разширява предоставяните възможностите за студентите на Софийски университет, продължава добрите практики и надгражда миналогодишната програма.

    Ето какви са новостите тази година:
    - Програмата ще се провежда в рамките на 3 или 4 семестъра, спрямо заетостостта на студентите.
    - Новият предмет, който ще се изучава в учебната година е “Блокчейн и криптовалути”, осъществен с помощта на БФА, съпроводен от избирателни предмети като “Приложения на изкуствения интелект във финтех индустрията”, “Наука за данните в бизнеса и финансите”, “Машинно самообучение за бизнес и финанси” и “Предварителна обработка на големи масиви от данни в бизнеса”.
    - И тази година програмата поставя акцент върху развитието на дигиталните финансови услуги и продукти, със специфичен фокус върху българските примери. В хода на курса по “Финтех и е-банкиране”, провеждан изцяло на английски, студентите ще се запознаят както с теоритичната част зад финтех индустрията, преподавана от дългогодишния преподавател в Германия д-р Деян Радев, така и с практически казуси повдигнати от преподаватели от БФА. Заявили участие на външни лектои в тазгодишното издание са Paynetics, Phyre, Paysera, Reloyalty, myPOS, 7Security, Nexo, Vangavis, Klear, Iuvo Group, CREDiPORT, iRoboInvest, Sirma BC, Cashcredit, Credissimo и др.
    - В допъленние към предмета “Финтех и е-банкиране” Стопанския факултет и БФА ще осъществят за втори път From Zero to Fintech – Fintech Hackathon, който да даде възможност на студентите и всички заинтересовани да осъществят на практика финтех идеите и бизнес плановете си. Финтех хакатонът ще предложи на участниците си ментори и жури, които в рамките на седмица да спомогнат за създаване на бъдещите финтех дружества.

    Кой може да кандидатства?
    МП “Финанси, инвестиции и финтех” е създадена както за професионалисти с опит във финансовата сфера, така и за новозавършили бакалаври, които искат да предобият знания и способности да анализират съвременния финансов свят.
    Кандидат-магистритите в тази програма трябва да притежават бакалавърска или магистърска степен по Икономика или Стопанско управление. Студенти без бакалавърска или магистърска степен по икономика или управление изучават четири допълнителни общоикономически дисциплини в рамките на същия период на обучение – 3-4 семестъра, според желанието на студента.

    Какви кадри ще създава това образование?
    МП “Финанси, инвестиции и финтех”, както и курсът “Финтех и е-банкиране”, целят да подготвят висококлалифицирани управляващи кадри в сферата на управлението и развитието на съвременни банкови и не-банкови институции в България, както и в публичния сектор в общини, министерства и др. Завършили програмата ще повишат значително шансовете си за професионално развитие във финтех сектора и ще адресират недостатъка от кадри, занимаващи се с управлението на проекти, бизнес развитие, финанси и продажби.

    Информация за приема за учебната 2021/2022
    Събеседване(ред. сесия): 15.09.2020 г. от 18.15 ч – в платформата MS Teams.
     рокове за кандидатстване Редовна: септември – от 1 август до 10 септември включително Платформа за кандидатстване: https://feba.kmk.uni-sofia.bg/

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам