вторник, 19 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  777 прочитания

  Софийският университет ще си сътрудничи с БЕХ

  Холдингът ще подсигури студентски стажове и практики, ще бъдат създадени менторски програми и съвместни магистърски и докторски програми
  10 септември 2021, 14:46 a+ a- a

  „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ) и Софийският университет „Св. Климент Охридски“ подписаха споразумение за сътрудничество с цел реализиране на съвместни инициативи за ускорено развитие на иновационния потенциал в българския енергиен сектор. В церемонията взеха участие заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

  Двете страни се договориха да осъществяват съвместни дейности по иновации, приложни изследвания и образование в направленията ядрена енергетика, ядрена техника, ядрена физика и химия, геология и проучване на природни ресурси, внедряването на иновативни енергийни технологии, изкуствен интелект, технологично предприемачество и иновации в информационните технологии, енергийни пазари и услуги и други. 

  Споразумението предвижда БЕХ ЕАД заедно със Стопанския факултет, Геолого-географския факултет и Физическия факултет на Алма матер да създават работни групи по иновационни проекти за осигуряване на плавен енергиен преход към използване на чиста и нисковъглеродна енергия, както и постигане на конкурентоспособност и висока добавена стойност в енергийния сектор. Планирано е и със съвместни усилия да бъдат разработвани проектни предложения до финансиращи институции и организации, осигуряващи ресурс за реализацията на иновативни енергийни проекти.

  БЕХ ЕАД и Софийският университет ще си сътрудничат за развитието на експертния и научноизследователския опит и капацитет, както и за технологичната и научноексперименталната база и лабораторна инфраструктура на двете страни. БЕХ ЕАД ще подсигури студентски стажове и практики с посещения на място в обектите от холдинговата група, като се предвижда и подпомагане на кариерното ориентиране и мотивиране на студентите и докторантите, създаване на менторски програми и съвместни магистърски и докторски програми.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Мария Габриел призова за подкрепа на жените за STEM образование и кариера
  Само 22% от всички учени и инженери във високотехнологичните сектори са жени
  преди 2 часа
  Въвежда се зелен сертификат за дейностите на закрито
  Новата противоепидемична мярка влиза в сила от 21 октомври
  преди 3 часа
  Бизнесът ще получи компенсации от държавата заради високата цена на тока
  Първите компенсации ще бъдат изплатени още с октомврийските сметки за електроенергия
  преди 3 часа
  ЕК предупреди Полша, че може да й спре парите
  Трябва да защитим бюджета на Съюза от нарушения на върховенството на закона, заяви Урсула фон дер Лайен
  преди 3 часа
  Центърът за иновации на United Group отваря офис в България
  България е един от ключовите ни пазари и тук има много талантливи ИТ специалисти, коментира Сърджан Дурджевич, главен изпълнителен директор на United Cloud
  преди 4 часа
  Латвия обяви 4-седмичен локдаун
  Според властите острият ръст на случаите се дължи на ниското ниво на ваксинация в страната