четвъртък, 08 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5927 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?

  За професията и възможностите в сферата разказва Цветелина Плъмър
  23 септември 2021, 14:46 a+ a- a

  Цветелина Плъмър e Agile Coach в GfK. Има бакалавърска и магистърска степен по компютърни науки от Берлинския технически университет и квалификация като Scrum Master към Scrum Alliance от берлинската agile42. 

  В 3-ти семестър започва работа в университета на две места. На едното преподава на по-младите студенти, а на другото им помага да се ориентират в сложната система на университа, който по онова време преминава от типичното дотогава за Германия диплом обучение към бакалавър/магистър на Болонската система. След завършването си продължава да преподава, но след 7 години решава, че иска да се занимава с нещо по-различно. Така се насочва към професията Agile Coach.

  Завръща се в България и през есента на 2019 започва работа в GfK като Agile Coach. „Това, което ме привлече към GfK, беше свежият дух на хората от екипа, които бяха на интервюто ми, и разговорите, които проведохме. Естествено, беше ми интересно и какви технологични проекти развива една толкова голяма компания за пазарни проучвания“, споделя Цветелина Плъмър. Пред Economy.bg Цвети разказва повече за работата си и възможностите за развитие като Agile Coach в GfK. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази сравнително млада професия.

  Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
  Типичните отговорности на Agile Coach-а в GfK могат да се разделят на две основни категории – пряко свързани с работата на екипа и такива, свързани с подпомагане на организацията в различни процеси на работа. 

  Работното ми ежедневие е комбинация от това да помагам да се имплементират гъвкави методологии за организация и изпълнение на работата, екипът да се научи да се организира самостоятелно, да си изработва собствени правила за колаборация между хората, на които всички държат и са мотивирани от желанието да направят един качествен и устойчив продукт. Всеки един екип има собствена динамика и е в различен стадий на формиране – някои са нови екипи, други ги има от повече време, а често има и нови колеги, тъй като организацията се разраства и така работата в подкрепа на екипите никога не спира.  

  Друга част от отговорностите ми на работното място е  свързана с подпомагане на организацията при въвеждане на различни процеси на работа, координация между екипи, отдели и функции, които могат да допринесат за подобряване на работните процеси.  

  Офисът на GfK в Polygraphia Office Center

  Преди вече почти година забелязахме, че често се налага едни и същи колеги да въвеждат и обучават много други колеги на различни теми; нуждата от обмяна на знания изтощаваше опитните колеги, а знанията не се предаваха на всички, които имат нужда от тях. И така, заедно разработихме редовни обучения от колеги за колеги с идеята новообучените хора, които се справят много добре с работното съдържание, да се подготвят да помагат на настоящите обучители  и така да се намали нуждата от това едни и същи членове на екипа да напътстват новопостъпили и младши колеги. На всеки 10 седмици имаме 2 дни, в които се провеждат сесии на различни технологични теми – това се превърна в една много очаквана и успешна практика. Освен че подготвяме и провеждаме събитието, което е изцяло онлайн, ние помагаме на колегите да изградят уменията си в това да създават успешни сесии, които не са просто лекции, а са почти изцяло практични упражнения, с които участниците да могат да научат най-много. Създаваме една голяма мрежа в организацията от активни и подготвени обучители, които ефективно могат да предават знанията си на по-младшите колеги. Наскоро имахме около 15 сесии, обхващащи 4 часови зони, с над 300 участници. В момента работим по това тези обучения да не останат само в нашия отдел, а да прераснат в стандарт за цялата GfK.  

  Други примери са свързани с продуктите, които разработваме, и колаборацията на представители от различни сфери на бизнеса, която трябва да се случи, за да можем да разработим нужния продукт. Доскоро срещахме затруднението, че екипите само в нашата област бяха станали много (над 15) и координацията се случваше много бавно. Тогава GfK реши да промени начина на организация и да въведе scaling framework, с цел именно координацията между екипите и представителите от бизнеса към екипите да бъде подобрена, така че аз и моите колеги се заехме да имплементираме и напасваме методология за скалиране към нашите екипи и продукти. Провеждахме обучения, разговори, подготовки и накрая въведохме този начин на работа, като мога да кажа, че ни отне почти година, докато нещата започнаха да се случват гладко. Това е и един от уроците - когато в една такава глобална промяна са включени толкова много хора - може би към 150 - нещата се случват бавно и за да станат, хората трябва да се настроят към това, че „плодовете няма да се берат” веднага, а на по-късен етап. С търпение и постоянство влязохме в ритъм и мисля, че сме много по-далеч отколкото бяхме преди, и имаме една добра основа, която можем да надграждаме.  

  Преди да се завърне в България, Цвети пее в два български хора в Берлин в продължение на 10 години

  Как типично протича един работен ден? 
  Едно от най-хубавите неща за мен в тази работа е, че всеки ден е различен. Да, има някои неща, които се повтарят – започваме всеки ден с кратки екипни срещи от по 15 минути на екип, всяка седмица има определени срещи, на които си говорим за предстоящата работа, всяка втора седмица представяме работата си, планираме следващите 2 седмици и поглеждаме назад към изминалите 2 седмици, за да видим какво можем да научим от тях или да променим в начина си на работа.  Изготвям периодично статистики за това какво сме свършили и в какво време.

  Тези статистики ползваме, за да идентифицираме затруднения или за да видим дали сме на прав път. Но покрай тези неща всеки ден е различен и пълен с интересни задачи – индивидуална работа с хората от екипите по текущи проблеми, приготвяне и водене на различни събития, някои свързани с бъдещето на продуктите, които развиваме, други са образователни инициативи и уъркшопи за инженерите ни, други са свързани с планирането на работата и поставянето на по-дългосрочни цели. A понякога просто се налага да реагираш бързо на задача, да намериш всички хора, които трябва да си взаимодействат, да координираш комуникацията между тях и да им помогнеш да намерят решения. 

  Дните са различни, работата е вълнуваща и интересна всеки ден, защото дори нещо да е минало чудесно, винаги може да го развиеш повече. Ние редовно рефлектираме върху работата си и се учим от това, което правим, поставяме си нови цели и постоянно имаме желание да опитваме нови неща.   

  Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
  Мисля, че не е лесно да се определят всички качества, които са необходими и помагат на човек да се развие в тази професия. На база опита си ще споделя няколко, които съм осъзнала. 

  Първо, изискват се някои базови hard skills като това да разбираш и владееш agile методологиите, да познаваш процеса на разработка на софтуер, да разбираш различните статистики и методи на измерване на успеваемостта на екипа, визуализация на събитията в екипа и на това как се отразяват те на работата. Това са умения, които лесно се научават, макар че изискват практичен опит, преди човек наистина да може да ги овладее. Добре е също човек да има технически познания - аз съм завършила информатика, разработвала съм софтуер и това много ми помага да задавам правилните въпроси и да разбирам лесно какви са затрудненията и в екипа и с продукта. Но в тази професия човек може да навлезе и без да е учил дисциплина, свързана с информационни технологии. Ще трябва да наваксва, разбира се, и да научи набор от нови неща, но имаме примери в GfK с много компетентни колеги, които нямат предишен опит с разработката на софтуер.    

  Другите умения, които може би са дори по-важни и от които до голяма степен зависи успехът на човек в тази роля, са меките умения (soft skills). 

  Същността на работата е общуването с най-различни хора - всеки ден, без почивка. От разработчиците в екипа, хората от бизнеса, клиентите... В GfK Bulgaria сме горди, че тук екипите ни са високо ценени и ние общуваме с и насочваме много звена на бизнеса от цял свят. Комуникираме с колеги от различни култури с разнообразен опит в организацията. Невинаги това е лесно, но може да се научиш – чрез това да слушаш активно другите, да се опитваш да видиш ситуациите от тяхната гледна точка и  да влезеш в тяхното положение. Без значение дали са хора от бизнеса, или от екипите, дали общувате редовно, или по-рядко – всеки има своя свят и проблеми и работата е част от него. Работата ми е успешна само тогава, когато успявам да помагам активно и с резултат, а това не би могло да се случи, ако не мога да се абстрахирам от собствените си мнения и представи за света и не започна да разбирам и вниквам в чуждите.  

  Фотографията е сред любимите хобита на Цвети

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Agile Software Development е тема, за която са се изписали много книги, хиляди часове подкасти и видеа, има много ресурси, които човек може да чете и сертификати, които да придобие, ако има желание. Аз лично чета много, не само за agile методологии, но и по класически теми в сферата на работата в екип, психологията, развитието и новите идеи в областта на мениджмънта и грижата за екипите. Казвам грижа, защото, за щастие, вече в компаниите навлиза наистина масово идеята, че хората не са ресурс, а най-голямата ценност на една компания.

  Разпознаваме все повече, че ключът за успех и задържане на талантливите хора на едно място е свързан най-вече с това да се създаде и поддържа една отворена, свободна и здравословна култура на работното място, която да дава възможност на всеки един човек да развива и използва максимално силните си страни. Agile методите на работа помагат за това, защото са базирани на емпиричност и дават на хората и екипите начини да покажат с истински данни, че това, по което работят или искат да работят, е наистина ценно за клиентите/ползвателите на софтуера. По този начин можем да вземаме решения, базирани на реалността, на данни, а не по политически причини, които обикновено водят до много разочарования и често до това да не се вземе правилното решение. Agile методологиите ни помагат да избягаме от това, но да се въведат в една голяма компания като GfK не е никак лесно, защото промените трябва да са мащабни, да се включат и обучават всички. Тази тема в момента най-много ме вълнува, има много литература по въпроса за скалиране на agile методологиите (т.е. прилагането им в големи компании) и дори много автори твърдят, че е мисия невъзможна или най-малкото много трудна. Това може би е и една от причините да ми е толкова интересно на мен самата.  

  Какви са възможностите за развитие? 
  Възможностите за развитие са много. Освен че човек може да расте в „ранга“ си, т.е. да мине от junior, към mid-level и senior, може също така да поема и специфични роли, като това да отговаря за развитието на самата организация в посока гъвкави методологии и/или инженерни практики, да води екипи от agile coaches или дори да се пренасочи към някоя от другите роли в Scrum екипите – Product Owner, бизнес анализатор или да стане част от разработващия екип.  

  Ролята чрез динамиката си позволява на човек да се докосне до различни звена и предизвикателства в една компания и да придобие по-добра представа накъде може и желае да се развива. Това определено е позиция за хора, които обичат динамиката и искат да имат гъвкавост във всеки един момент от кариерата си.  

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Нашата професия е сравнително млада и много хора не знаят какво прави един Agile Coach или имат грешни очаквания. Поради това и е много важно човек да си създаде добра работна връзка с много хора, за да може да си изяснят те ти кой си и с какво можеш да им помогнеш. Една от най-големите заблуди е, че като Agile Coach или Scrum Master, ти си секретарката на екипа - създаваш срещи, водиш записки и т.н. Това обаче не е така. Да, аз водя повечето срещи, но моята задача е да науча екипа да функционира и да се оправя с ежедневието и без мен - да знаят кои са важните неща, да държат на тях, да задават критични въпроси и да комуникират свободно. Докато се стигне дотам обаче, трябва да извървим един дълъг път на промени, рефлектиране върху тях, подобрения на процеса и така общо взето до края на съществуването на даден екип. Целта ни е не да сме перфектни, а да не се застояваме на едно място - да ставаме все по-добър екип. Ролята на Agile Coach не свършва и с екипа, а напротив, в голяма част от времето си работя с хора извън екипите по това да създадем средата, от която те имат нужда, за да работят по-лесно и спокойно. На най-различни нива има спънки и пречки, които трябва да се разберат и премахнат, за да може екипите ни да имат свобода на действие.  

  Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден? 
  От много време вече се занимавам с фотография и когато имам време, обичам да снимам - понякога в 5 ч. сутринта по изгрев, понякога вечер. Отдавна не съм го правила, но е страхотно изживяване да си на магическо място по това време на деня. Другото ми също дългогодишно хоби е пеенето - пях в два български хора в Берлин в продължение на 10 години. Обиколихме много места в Германия и чужбина и навсякъде хората са в захлас по нашата музика. А в самите хорове имахме много певци и певици от цяла Европа!  

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GfK Bulgaria, Market Research Institute в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 52 секунди
  преди 15 часа
  ЕК предлага бюджет за догодина от 189,3 млрд. евро
  Сред приоритетите му са икономическо възстановяване, стратегическа автономност и създаване на работни места
  преди 15 часа
  Melexis: Планираме до края на 2023 да разширим екипа си в България с още 70 души
  1.1 млрд. чипа е доставил българският екип на Melexis през 2022
  преди 17 часа
  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве
  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  преди 18 часа
  Teva инвестира 15 млн. евро в ново производство в Троян
  То ще увеличи работещите в завода до 300 души
  преди 20 часа
  Мусала Софт откри офис в Кайро
  С близо 80 служители компанията позиционира Египет като следващия си голям технологичен център