сряда, 17 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7165 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?

    За професията и възможностите в сферата разказва Цветелина Плъмър
    23 септември 2021, 14:46 a+ a- a

    Цветелина Плъмър e Agile Coach в GfK. Има бакалавърска и магистърска степен по компютърни науки от Берлинския технически университет и квалификация като Scrum Master към Scrum Alliance от берлинската agile42. 

    В 3-ти семестър започва работа в университета на две места. На едното преподава на по-младите студенти, а на другото им помага да се ориентират в сложната система на университа, който по онова време преминава от типичното дотогава за Германия диплом обучение към бакалавър/магистър на Болонската система. След завършването си продължава да преподава, но след 7 години решава, че иска да се занимава с нещо по-различно. Така се насочва към професията Agile Coach.

    Завръща се в България и през есента на 2019 започва работа в GfK като Agile Coach. „Това, което ме привлече към GfK, беше свежият дух на хората от екипа, които бяха на интервюто ми, и разговорите, които проведохме. Естествено, беше ми интересно и какви технологични проекти развива една толкова голяма компания за пазарни проучвания“, споделя Цветелина Плъмър. Пред Economy.bg Цвети разказва повече за работата си и възможностите за развитие като Agile Coach в GfK. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази сравнително млада професия.

    Какви са основните ти отговорности на тази позиция?
    Типичните отговорности на Agile Coach-а в GfK могат да се разделят на две основни категории – пряко свързани с работата на екипа и такива, свързани с подпомагане на организацията в различни процеси на работа. 

    Работното ми ежедневие е комбинация от това да помагам да се имплементират гъвкави методологии за организация и изпълнение на работата, екипът да се научи да се организира самостоятелно, да си изработва собствени правила за колаборация между хората, на които всички държат и са мотивирани от желанието да направят един качествен и устойчив продукт. Всеки един екип има собствена динамика и е в различен стадий на формиране – някои са нови екипи, други ги има от повече време, а често има и нови колеги, тъй като организацията се разраства и така работата в подкрепа на екипите никога не спира.  

    Друга част от отговорностите ми на работното място е  свързана с подпомагане на организацията при въвеждане на различни процеси на работа, координация между екипи, отдели и функции, които могат да допринесат за подобряване на работните процеси.  

    Офисът на GfK в Polygraphia Office Center

    Преди вече почти година забелязахме, че често се налага едни и същи колеги да въвеждат и обучават много други колеги на различни теми; нуждата от обмяна на знания изтощаваше опитните колеги, а знанията не се предаваха на всички, които имат нужда от тях. И така, заедно разработихме редовни обучения от колеги за колеги с идеята новообучените хора, които се справят много добре с работното съдържание, да се подготвят да помагат на настоящите обучители  и така да се намали нуждата от това едни и същи членове на екипа да напътстват новопостъпили и младши колеги. На всеки 10 седмици имаме 2 дни, в които се провеждат сесии на различни технологични теми – това се превърна в една много очаквана и успешна практика. Освен че подготвяме и провеждаме събитието, което е изцяло онлайн, ние помагаме на колегите да изградят уменията си в това да създават успешни сесии, които не са просто лекции, а са почти изцяло практични упражнения, с които участниците да могат да научат най-много. Създаваме една голяма мрежа в организацията от активни и подготвени обучители, които ефективно могат да предават знанията си на по-младшите колеги. Наскоро имахме около 15 сесии, обхващащи 4 часови зони, с над 300 участници. В момента работим по това тези обучения да не останат само в нашия отдел, а да прераснат в стандарт за цялата GfK.  

    Други примери са свързани с продуктите, които разработваме, и колаборацията на представители от различни сфери на бизнеса, която трябва да се случи, за да можем да разработим нужния продукт. Доскоро срещахме затруднението, че екипите само в нашата област бяха станали много (над 15) и координацията се случваше много бавно. Тогава GfK реши да промени начина на организация и да въведе scaling framework, с цел именно координацията между екипите и представителите от бизнеса към екипите да бъде подобрена, така че аз и моите колеги се заехме да имплементираме и напасваме методология за скалиране към нашите екипи и продукти. Провеждахме обучения, разговори, подготовки и накрая въведохме този начин на работа, като мога да кажа, че ни отне почти година, докато нещата започнаха да се случват гладко. Това е и един от уроците - когато в една такава глобална промяна са включени толкова много хора - може би към 150 - нещата се случват бавно и за да станат, хората трябва да се настроят към това, че „плодовете няма да се берат” веднага, а на по-късен етап. С търпение и постоянство влязохме в ритъм и мисля, че сме много по-далеч отколкото бяхме преди, и имаме една добра основа, която можем да надграждаме.  

    Преди да се завърне в България, Цвети пее в два български хора в Берлин в продължение на 10 години

    Как типично протича един работен ден? 
    Едно от най-хубавите неща за мен в тази работа е, че всеки ден е различен. Да, има някои неща, които се повтарят – започваме всеки ден с кратки екипни срещи от по 15 минути на екип, всяка седмица има определени срещи, на които си говорим за предстоящата работа, всяка втора седмица представяме работата си, планираме следващите 2 седмици и поглеждаме назад към изминалите 2 седмици, за да видим какво можем да научим от тях или да променим в начина си на работа.  Изготвям периодично статистики за това какво сме свършили и в какво време.

    Тези статистики ползваме, за да идентифицираме затруднения или за да видим дали сме на прав път. Но покрай тези неща всеки ден е различен и пълен с интересни задачи – индивидуална работа с хората от екипите по текущи проблеми, приготвяне и водене на различни събития, някои свързани с бъдещето на продуктите, които развиваме, други са образователни инициативи и уъркшопи за инженерите ни, други са свързани с планирането на работата и поставянето на по-дългосрочни цели. A понякога просто се налага да реагираш бързо на задача, да намериш всички хора, които трябва да си взаимодействат, да координираш комуникацията между тях и да им помогнеш да намерят решения. 

    Дните са различни, работата е вълнуваща и интересна всеки ден, защото дори нещо да е минало чудесно, винаги може да го развиеш повече. Ние редовно рефлектираме върху работата си и се учим от това, което правим, поставяме си нови цели и постоянно имаме желание да опитваме нови неща.   

    Какви умения и качества са необходими за тази професия? 
    Мисля, че не е лесно да се определят всички качества, които са необходими и помагат на човек да се развие в тази професия. На база опита си ще споделя няколко, които съм осъзнала. 

    Първо, изискват се някои базови hard skills като това да разбираш и владееш agile методологиите, да познаваш процеса на разработка на софтуер, да разбираш различните статистики и методи на измерване на успеваемостта на екипа, визуализация на събитията в екипа и на това как се отразяват те на работата. Това са умения, които лесно се научават, макар че изискват практичен опит, преди човек наистина да може да ги овладее. Добре е също човек да има технически познания - аз съм завършила информатика, разработвала съм софтуер и това много ми помага да задавам правилните въпроси и да разбирам лесно какви са затрудненията и в екипа и с продукта. Но в тази професия човек може да навлезе и без да е учил дисциплина, свързана с информационни технологии. Ще трябва да наваксва, разбира се, и да научи набор от нови неща, но имаме примери в GfK с много компетентни колеги, които нямат предишен опит с разработката на софтуер.    

    Другите умения, които може би са дори по-важни и от които до голяма степен зависи успехът на човек в тази роля, са меките умения (soft skills). 

    Същността на работата е общуването с най-различни хора - всеки ден, без почивка. От разработчиците в екипа, хората от бизнеса, клиентите... В GfK Bulgaria сме горди, че тук екипите ни са високо ценени и ние общуваме с и насочваме много звена на бизнеса от цял свят. Комуникираме с колеги от различни култури с разнообразен опит в организацията. Невинаги това е лесно, но може да се научиш – чрез това да слушаш активно другите, да се опитваш да видиш ситуациите от тяхната гледна точка и  да влезеш в тяхното положение. Без значение дали са хора от бизнеса, или от екипите, дали общувате редовно, или по-рядко – всеки има своя свят и проблеми и работата е част от него. Работата ми е успешна само тогава, когато успявам да помагам активно и с резултат, а това не би могло да се случи, ако не мога да се абстрахирам от собствените си мнения и представи за света и не започна да разбирам и вниквам в чуждите.  

    Фотографията е сред любимите хобита на Цвети

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Agile Software Development е тема, за която са се изписали много книги, хиляди часове подкасти и видеа, има много ресурси, които човек може да чете и сертификати, които да придобие, ако има желание. Аз лично чета много, не само за agile методологии, но и по класически теми в сферата на работата в екип, психологията, развитието и новите идеи в областта на мениджмънта и грижата за екипите. Казвам грижа, защото, за щастие, вече в компаниите навлиза наистина масово идеята, че хората не са ресурс, а най-голямата ценност на една компания.

    Разпознаваме все повече, че ключът за успех и задържане на талантливите хора на едно място е свързан най-вече с това да се създаде и поддържа една отворена, свободна и здравословна култура на работното място, която да дава възможност на всеки един човек да развива и използва максимално силните си страни. Agile методите на работа помагат за това, защото са базирани на емпиричност и дават на хората и екипите начини да покажат с истински данни, че това, по което работят или искат да работят, е наистина ценно за клиентите/ползвателите на софтуера. По този начин можем да вземаме решения, базирани на реалността, на данни, а не по политически причини, които обикновено водят до много разочарования и често до това да не се вземе правилното решение. Agile методологиите ни помагат да избягаме от това, но да се въведат в една голяма компания като GfK не е никак лесно, защото промените трябва да са мащабни, да се включат и обучават всички. Тази тема в момента най-много ме вълнува, има много литература по въпроса за скалиране на agile методологиите (т.е. прилагането им в големи компании) и дори много автори твърдят, че е мисия невъзможна или най-малкото много трудна. Това може би е и една от причините да ми е толкова интересно на мен самата.  

    Какви са възможностите за развитие? 
    Възможностите за развитие са много. Освен че човек може да расте в „ранга“ си, т.е. да мине от junior, към mid-level и senior, може също така да поема и специфични роли, като това да отговаря за развитието на самата организация в посока гъвкави методологии и/или инженерни практики, да води екипи от agile coaches или дори да се пренасочи към някоя от другите роли в Scrum екипите – Product Owner, бизнес анализатор или да стане част от разработващия екип.  

    Ролята чрез динамиката си позволява на човек да се докосне до различни звена и предизвикателства в една компания и да придобие по-добра представа накъде може и желае да се развива. Това определено е позиция за хора, които обичат динамиката и искат да имат гъвкавост във всеки един момент от кариерата си.  

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Нашата професия е сравнително млада и много хора не знаят какво прави един Agile Coach или имат грешни очаквания. Поради това и е много важно човек да си създаде добра работна връзка с много хора, за да може да си изяснят те ти кой си и с какво можеш да им помогнеш. Една от най-големите заблуди е, че като Agile Coach или Scrum Master, ти си секретарката на екипа - създаваш срещи, водиш записки и т.н. Това обаче не е така. Да, аз водя повечето срещи, но моята задача е да науча екипа да функционира и да се оправя с ежедневието и без мен - да знаят кои са важните неща, да държат на тях, да задават критични въпроси и да комуникират свободно. Докато се стигне дотам обаче, трябва да извървим един дълъг път на промени, рефлектиране върху тях, подобрения на процеса и така общо взето до края на съществуването на даден екип. Целта ни е не да сме перфектни, а да не се застояваме на едно място - да ставаме все по-добър екип. Ролята на Agile Coach не свършва и с екипа, а напротив, в голяма част от времето си работя с хора извън екипите по това да създадем средата, от която те имат нужда, за да работят по-лесно и спокойно. На най-различни нива има спънки и пречки, които трябва да се разберат и премахнат, за да може екипите ни да имат свобода на действие.  

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден? 
    От много време вече се занимавам с фотография и когато имам време, обичам да снимам - понякога в 5 ч. сутринта по изгрев, понякога вечер. Отдавна не съм го правила, но е страхотно изживяване да си на магическо място по това време на деня. Другото ми също дългогодишно хоби е пеенето - пях в два български хора в Берлин в продължение на 10 години. Обиколихме много места в Германия и чужбина и навсякъде хората са в захлас по нашата музика. А в самите хорове имахме много певци и певици от цяла Европа!  

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на GfK Bulgaria, Market Research Institute в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ЕК пуска 35 500 безплатни билета за 18-годишните, за да обиколят Европа
    Кандидатстването започва днес и ще приключи на 30 април
    преди 11 часа
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 12 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 13 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 16 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ