петък, 12 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5934 прочитания

  Пандемията разчупи статуквото на големите градове и вече се наемат хора от цяла България

  Ако преди местоположението на кандидата можеше да се окаже ключово при подбора, то сега то е от изключително малко значение, казва Владимир Симеонов, Business Operations Director в Proxiad
  13 октомври 2021, 14:50 a+ a- a

  Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“ HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас. Промените и тенденциите на ИТ пазара на труда пред Economy.bg коментира Владимир Симеонов, Business Operations Director в Proxiad.

  До голяма степен можем да кажем, че пазарът на труда вече е променен. Какво бихме видели, ако се върнем една година назад? Несигурност от страна на бизнесите, дори страх. Изключително много неща се промениха за краткия период от началото на Covid-19 кризата. 2020 беше тежка година, а 2021, особено в началото, също не доведе до връщане на така наречената „нормалност”.

  В последните месеци на годината със сигурност можем да твърдим, че  пандемията не само показа на компаниите, че трябва да са по-гъвкави и отворени за възприемане на нови технологии и начини на работа, но и че всяко забавяне би им коствало много. От своя страна пък, кандидатите започнаха да търсят друг тип придобивки, по-адаптивни и сигурни работодатели и дистанционен процес по наемане.

  Тази „революция” неизбежно щеше да се случи след няколко години, но в резултат от пандемията беше поставена на дневен ред, а компаниите бяха длъжни да реагират по най-бързия и добър начин. Макар че тези дългоочаквани промени подпомогнаха да се намалят голяма част от бюрократичните пречки, а бизнесът и предприемачите разбраха, че могат да погледнат отвъд традиционните подходи, в началото не всички се адаптираха така добре. 

  Имаше компании, които не преминаха успешно през ситуацията, и това доведе до липса на доверие от страна на техните служители. Като резултат от масови съкращения и намаляло чувство за сигурност, изключително много професионалисти започнаха да търсят нещо по-различно. 

  Не е случайно и изключително високото ниво на преквалификация, особено от засегнатите сектори. Това показва желанието на хората да се развиват и търсят по-голяма сигурност.  В началото хората бяха по-плахи при смяна на работата, тъй като това винаги води до някакъв вид несигурност, но с времето стана по-лесно да се ориентираш кои компании са коректни и приемат своите хора като приоритет. Съвсем очаквано, прескачането от една организация в друга също видя своя залез, тъй като освен хората, и компаниите станаха по-предпазливи в избора си.

  Няма как да говорим за промените в пазара на труда, без да отбележим предлагането на гъвкави условия за работа като основен фактор, който кандидатите търсят, когато проучват потенциални работодатели. Времето на придобивки като карти за спорт или сплотяващи тиймбилдинги отмина, а дистанционната работа се превърна в нещо нормално и изключително търсено. От своя страна, това даде огромна възможност да се разчупи статуквото на големите областни градове и да се наемат хора от цяла България, нещо, което отчитам като изключително положителна тенденция. Ако преди местоположението на кандидата можеше да се окаже ключово при подбора, то сега то е от изключително малко значение и все повече нови лица навлизат в секторите, в които има глад за кадри. 

  С  възможността за дистанционна работа дойдоха и други въпроси, които преди не бяха от такъв интерес за кандидатите, например какви придобивки и дигитални инструменти предлага компанията, за да улесни работата от вкъщи и да помогне на своите служители да се чувстват удобно, където и да са. Наложи се бизнесите да преосмислят и начините, по които могат да ангажират служителите си и да създадат качествени и сплотени екипи, когато нямат контакта, който офисът предлага.

  За да обобщя, цялата ситуация показа огромни пропуски в много силни сектори, но и отвори очите за нови възможности в управлението. Някои организации загубиха от „блясъка” си, а други се откроиха като предпочитани – заради правилни решения по време на криза, устойчив мениджмънт и най-важното – отношение към всеки служител.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Proxiad Bulgaria в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Българските програмисти вече имат по-големи шансове да работят за интернационални екипи

  В бъдеще ще се търсят хора, които освен професионални, имат и добре развити умения за живота

  Машините няма да заменят адекватно софтуерния инженеринг в следващите 20 години

  Вече ще е важна не само заплатата, а и степента на „свобода“ от задължението да посещаваш офис

  И след края на пандемията ще продължим да работим смесено
  Предстои преквалификацията на много кадри на пазара на труда

  Не това, което знаеш, а онова, което ще научиш утре, ще определи възможностите за работа в дългосрочен план

  Вече можем да работим дистанционно за мултинационална компания със западна заплата

  Острият недостиг на ИТ специалисти намаля, изискванията към работодателите започнаха да се нормализират

   

  Основната промяна в пазара на труда ще бъде в посока на работодателските политики

  Коронавирусът ще повиши мотивацията и лоялността към компаниите на вече заетите

  От компаниите ще се очаква все повече гъвкавост

  Преди пандемията пазарът на труда показваше признаци на прегряване, сега се връща към по-здравословни нива

  На пазара остават стабилни компании, които могат да предложат сигурна и дългосрочна работа

  Ще има все повече възможности за работа от вкъщи и роботизирани предприятия

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 минути
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 3 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 4 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство
  преди 4 часа
  България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности
  През 2035 трябва да заработи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а 8-ми през 2037
  преди 23 часа