четвъртък, 13 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3278 прочитания

  Вървим към все по-голяма свобода как, кога и откъде да работим

  Хората все повече търсят баланс между работа и личен живот и това не е функция само на пандемията, казва Дарина Пенева, управляващ директор на „Стантън Чейс Интернешънъл България“
  04 ноември 2021, 16:44 a+ a- a

  Дарина Пенева е управляващ директор на Стантън Чейс Интернешънъл България и съосновател, и управляващ партньор на Reconnect - оторизиран дистрибутор на Hogan Assessments за България. През последните 15 години Дарина активно допринася за разрастването на бизнеса и позиционирането на Стантън Чейс Интернешънъл в България, и за развитието на местния екип. Тя има над 20 години професионален опит в директния подбор за мениджърски позиции, в програми за развитие на лидери, оценка на компетенции, идентифициране на таланти и развитие на екипи. Има магистърска степен по бизнес администрация и магистърска степен по биотехнологии.
  Как според Вас ще се промени пазарът на труда? В рубриката на Economy.bg „Пазарът на труда във време на Covid-19“, HR професионалисти и мениджъри от водещи компании в България очертават актуалните предизвикателства и бъдещите тенденции в търсенето и предлагането на работни позиции в различни сектори у нас.

  Промените и тенденциите на ИТ пазара на труда пред Economy.bg коментира Дарина Пенева, управляващ директор на Стантън Чейс Интернешънъл България. 

  Все повече технологии ще навлизат в процесите, свързани с хората. Това ще кара нас, като работещи, да развиваме допълнителни компетенции, които да ни позволят да се адаптираме към новите изисквания на средата. Не само дигитални умения, но и уменията като критично мислене и умения за общуване ще останат все така необходими, както е било и досега.

  Все повече ще се разчита на това да имаме съвпадение на личните ценности, с корпоративните ценности и организационна култура като катализатор за добро представяне. И все повече хората ще искат да работят по различен начин от този, по който моето поколение е свикнало да работи. Имам предвид на проектна база или хибридно, включително човек сам да избира откъде да работи, в кой диапазон от деня, как да постига своите цели, дали да компресира седмицата до 4 работни дни с повече ефективност. Смятам, че това ще са предизвикателствата и по този начин ще се променя средата на работа и очакванията на новите поколения, които вече влязоха на пазара на труда. Това е нещо, с което всички трябва да свикнем и да сме наясно, че ще бъде част от средата в бъдеще.

  Хората все повече търсят баланс между работа и личен живот. Това ще продължава да е така и аз не мисля, че е функция само на пандемията. Оттам идва и заявката за 4-работна седмица. Това не означава, че хората ще работят по-малко или няма да са толкова ангажирани в това, което правят. Може би ще използват технологиите, знанията и опита си, за да са по-ефективни, по-концентрирани и по-фокусирани, за да могат да имат повече време за хобитата си, за нещата, които им носят удовлетворение и са важни за тях като личности извън работната среда. Чисто законодателно има доста път да се извърви, има варианти, които да се следват. Въпросът е, ние като работодатели да сме узрели за тази идея кога и за кого може да се приложи, защото тя е приложима в едни сектори, но не толкова в други. За мен това е тенденция, която ще продължи да стои на дневен ред и най-вероятно ще се търси вариант, в който тя да работи, тъй като 4-дневната работна седмица може да означава по-удължен работен ден или по-ефективна работа. В крайна сметка ориентираността към резултат ще е тази, която ще води компаниите, а не толкова присъствието в работната среда, било тя вируална или физически офис.

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Българските програмисти вече имат по-големи шансове да работят за интернационални екипи

  В бъдеще ще се търсят хора, които освен професионални, имат и добре развити умения за живота

  Машините няма да заменят адекватно софтуерния инженеринг в следващите 20 години

  Вече ще е важна не само заплатата, а и степента на „свобода“ от задължението да посещаваш офис

  И след края на пандемията ще продължим да работим смесено
  Предстои преквалификацията на много кадри на пазара на труда

  Не това, което знаеш, а онова, което ще научиш утре, ще определи възможностите за работа в дългосрочен план

  Вече можем да работим дистанционно за мултинационална компания със западна заплата

  Острият недостиг на ИТ специалисти намаля, изискванията към работодателите започнаха да се нормализират

   

  Основната промяна в пазара на труда ще бъде в посока на работодателските политики

  Коронавирусът ще повиши мотивацията и лоялността към компаниите на вече заетите

  От компаниите ще се очаква все повече гъвкавост

  Преди пандемията пазарът на труда показваше признаци на прегряване, сега се връща към по-здравословни нива

  На пазара остават стабилни компании, които могат да предложат сигурна и дългосрочна работа

  Ще има все повече възможности за работа от вкъщи и роботизирани предприятия

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  преди 9 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 9 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 12 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 13 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон