петък, 31 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4693 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?

  За професията и възможностите в сферата разказва Христо Стоянов, Database Administrator в отдел „Инфраструктурна администрация“ на Schwarz IT България
  30 ноември 2021, 08:59 a+ a- a

  Христо Стоянов, Database Administrator в отдел „Инфраструктурна администрация“ в Schwarz IT България

  Христо Стоянов е Database Administrator в отдел „Инфраструктурна администрация“ в Schwarz IT България. Завършил е бакалавър „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в ТУ-София и магистратура „Информационни системи“ в  СУ „Св. Климент Охридски“.  

  След като завършва ТУ-София, започва работа по специалността си като проектант по част „Електро“ в проектантска фирма. След около 3-4 години „строителният балон“ се спуква и работата рязко намалява. „Тогава действах бързо и се преквалифицирах в IT сферата – записах магистратура в СУ и скоро след това започнах работа в Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center като 2nd level Oracle database support engineer“, разказва Христо.

  След прекарани три години в тази компания идва момент, в който решава да поеме повече отговорности и да сподели своя опит за друг работодател, работещ в сферата на медицински услуги като Senior Oracle Database Administrator. Към екипа за поддръжка на бази данни на IT Schwarz се присъединява преди три години и в момента работи по проекти, свързани с финансовите системи на компанията, както и по техническата обезпеченост на базите данни за една от най-големите складови бази за сладолед на групата Schwarz в Германия.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Като част от екипа, отговарящ за базите данни, участвам в процеса по инсталиране, конфигуриране и администриране на предимно Oracle бази данни. Също така за безпроблемното функциониране на базите много често се налага комуникирането с други инфраструктурни екипи (Storage, операционни системи, мрежи, Backup) във връзка с идентифицирането на проблеми или планирането на софтуерни ъпдейти или ъпгрейди на базите с данни. Не на последно място е и разработката на технически спецификации в зависимост от заданието, което трябва да се изпълни, както и поддържането на актуална документация за системите.

  По какви проекти работите, с какви технологии и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  В момента продължаваме работа по проекта GROW - мигриране на бази от една платформа на друга (Windows – Linux), както и вземам участие в проекта за създаване на DR (Disaster recovery) site в Австрия. И по двата проекта се използват сходни Oracle технологии - Dataguard, но при миграциите вероятността за грешка или хитване на някой bug е доста по-голяма, което те държи в напрежение до последния момент.

  Като цяло проектът за миграциите е и по-сложен от организационна гледна точка - много екипи са включени в реализацията му, за което добрата комуникация с Линукс тима е задължителна. Неизменна част от работата е и сътрудничеството със SAP Basis екипа, които отговарят за свързаността на приложението с базата от данни след мигрирането й на новата операционна система, както и с колегите от бекъп екипа за правилното архивиране на данните.

  Как типично протича един работен ден?
  Един типичен работен ден за мен започва с преглеждането на имейлите, за да видя има ли нещо ново и важно, което трябва да се сподели с екипа. Следват т.нар. дневни кратки срещи, на които всеки от екипа разказва по какво работи и ако има затруднения, се търсят решения. След това продължаваме с дневните си задачи. Голяма част от времето ни минава в получаване на обратна връзка от клиенти и работа по различни проблеми, свързани с нормалното функциониране на базите данни.

  Казано накратко – нямаме типични дни, тъй като фокусът ни може да е върху различни типове задачи. В общи линии самите задачи се делят на пряко оперативни (решаване на проблем, инсталация, конфигуриране), development (писване на скриптове за автоматизация на повтарящи се задачи или custom monitoring) и планирани (най-често ъпгрейд или миграция на база данни). Има и задачи, които са смесица от всичките.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Желанието да учиш нови неща и да напредваш бързо, понякога в движение са сред най-важните умения. Също доста важно е работата да ти харесва и да ти доставя удоволствие, иначе никога няма да я вършиш с желание и да постигаш добри резултати. Много важен е и начинът, по който подхождаш към проблемите, и да не се спираш пред предизвикателствата. Трябва да продължаваш да дълбаеш в проблема и когато стигнеш до решение, това е най-доброто възнаграждение.  

  Тъй като в day-to-day работата ни се изисква доста комуникация както с колеги от другите екипи, така и с клиенти, като предимно е на английски, мисля, че добрите комуникативни умения са задължителни.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Има много разнообразни начини да си поддържаш знанията, но най-често това е от предизвикателствата, които клиентите ни задават. Всяко едно запитване от клиент изисква време за изследване и разработка и предлагане на нови методи за решаване на поставения казус. Понякога никой не се е сблъсквал до момента с поставения проблем и това неминуемо води до четене и обогатяване на знанията. 

  Друг „канал“, който аз използвам, са колегите ми. Поради разнообразието от технологии и проекти в компанията има хора с доста различен опит и всеки разговор с тях наистина обогатява знанията и квалификацията ми. Не на последно място, компанията редовно инвестира в курсове за надграждане на квалификацията по технологията, по която работим, а доста често и разширяване на знанията и по други технологии. Участието на тематични конференции като BGOUG (Oracle конференция на българското Oracle общество) също е един от начините за поддържане и надграждане на квалификацията, но за съжаление, заради пандемичната обстановка тези събития са отменени.

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие са големи – дали вертикално, или хоризонтално е въпрос на желание. Вертикалното развитие е в ръководни функции – навлизането в мениджърския екип и ръководенето на екипи е следващата стъпка. 

  А възможностите за развитие в техническо и личностно отношение при нас са почти безгранични. С натрупания опит все повече участваме в дизайна на системите на клиентите, където се сблъскваме с проблеми от всякакви други области, не само такива, свързани с бази данни. Клиентите ни дотолкова са свикнали с това, че можем да се справим с всякакви проблеми, че се обръщат към нас с тотално несвързани с естеството на работа ни въпроси. Тогава започва истинското развитие – „борене“ на проблемите и обогатяване на знанията. Екипът ни съдържа толкова перфекционисти, че те вдъхновяват и останалите колеги. Развитие и в други технологии е също възможност, която се предоставя от компанията.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Една от най-големите заблуди е, че ако нещо не работи – проблемът обикновено е в базата. Това в повечето случаи не е така. Искат се много комплексни знания и време да се разреши един такъв сложен проблем, да се изследва и заедно с другите екипи да се намери решение. Обикновено проблемът не се корени в базата данни, а е доста по-комплексен (мрежи, firewall-и, недобър код или недобра заявка от апликейшън страна). Друга голяма заблуда е, че администраторът от бази данни стои и чака да дойде тикет и тогава работи по него. Само че нещата не работят така на практика. За доброто функциониране на базите ежедневно се вършат доста проактивни проверки и се вземат съответните действия за превенция на бъдещи проблеми.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Хобито ми е семейството. Имам две деца и след края на работния ден ми е приятно да прекарам време с тях. Да видя кой как е прекарал деня и често да сготвим нещо вкусно заедно. Обичам да прекарвам време с добра компания, по възможност на открито сред природата. 

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Schwarz IT Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  ЕК предлага 100 млн. евро за иновативни малки по мащаб проекти за чисти технологии
  Ще се подкрепят проекти в областите възобновяема енергия, декарбонизация, акумулиране на енергия и др.
  преди 4 часа
  България и Финландия ще лобират пред ЕК за развитие на потенциала на Черно море в превоза на товари между Европа и Азия
  Войната в Украйна променя пътя на стоките и в момента сухопътната граница между България и Турция е една от най-натоварените в света, коментира министърът на транспорта Христо Алексиев
  преди 5 часа
  Над 300 са компаниите в аутомотив сектора у нас
  Те осигуряват близо 67 000 работни места
  преди 5 часа
  Връчиха наградите „Инвеститор на годината“
  Вижте кои са отличените компании
  преди 24 часа
  Дъщерна компания на Mercedes-Benz е новият наемател в офис сградата "Офис А"
  MBition е основана през 2017 и разработва софтуера за всички автомобили на Mercedes-Benz