понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5801 прочитания

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?

  За професията и възможностите в сферата разказва Христо Стоянов, Database Administrator в отдел „Инфраструктурна администрация“ на Schwarz IT България
  30 ноември 2021, 08:59 a+ a- a

  Христо Стоянов, Database Administrator в отдел „Инфраструктурна администрация“ в Schwarz IT България

  Христо Стоянов е Database Administrator в отдел „Инфраструктурна администрация“ в Schwarz IT България. Завършил е бакалавър „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в ТУ-София и магистратура „Информационни системи“ в  СУ „Св. Климент Охридски“.  

  След като завършва ТУ-София, започва работа по специалността си като проектант по част „Електро“ в проектантска фирма. След около 3-4 години „строителният балон“ се спуква и работата рязко намалява. „Тогава действах бързо и се преквалифицирах в IT сферата – записах магистратура в СУ и скоро след това започнах работа в Hewlett-Packard Global Delivery Bulgaria Center като 2nd level Oracle database support engineer“, разказва Христо.

  След прекарани три години в тази компания идва момент, в който решава да поеме повече отговорности и да сподели своя опит за друг работодател, работещ в сферата на медицински услуги като Senior Oracle Database Administrator. Към екипа за поддръжка на бази данни на IT Schwarz се присъединява преди три години и в момента работи по проекти, свързани с финансовите системи на компанията, както и по техническата обезпеченост на базите данни за една от най-големите складови бази за сладолед на групата Schwarz в Германия.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Като част от екипа, отговарящ за базите данни, участвам в процеса по инсталиране, конфигуриране и администриране на предимно Oracle бази данни. Също така за безпроблемното функциониране на базите много често се налага комуникирането с други инфраструктурни екипи (Storage, операционни системи, мрежи, Backup) във връзка с идентифицирането на проблеми или планирането на софтуерни ъпдейти или ъпгрейди на базите с данни. Не на последно място е и разработката на технически спецификации в зависимост от заданието, което трябва да се изпълни, както и поддържането на актуална документация за системите.

  По какви проекти работите, с какви технологии и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
  В момента продължаваме работа по проекта GROW - мигриране на бази от една платформа на друга (Windows – Linux), както и вземам участие в проекта за създаване на DR (Disaster recovery) site в Австрия. И по двата проекта се използват сходни Oracle технологии - Dataguard, но при миграциите вероятността за грешка или хитване на някой bug е доста по-голяма, което те държи в напрежение до последния момент.

  Като цяло проектът за миграциите е и по-сложен от организационна гледна точка - много екипи са включени в реализацията му, за което добрата комуникация с Линукс тима е задължителна. Неизменна част от работата е и сътрудничеството със SAP Basis екипа, които отговарят за свързаността на приложението с базата от данни след мигрирането й на новата операционна система, както и с колегите от бекъп екипа за правилното архивиране на данните.

  Как типично протича един работен ден?
  Един типичен работен ден за мен започва с преглеждането на имейлите, за да видя има ли нещо ново и важно, което трябва да се сподели с екипа. Следват т.нар. дневни кратки срещи, на които всеки от екипа разказва по какво работи и ако има затруднения, се търсят решения. След това продължаваме с дневните си задачи. Голяма част от времето ни минава в получаване на обратна връзка от клиенти и работа по различни проблеми, свързани с нормалното функциониране на базите данни.

  Казано накратко – нямаме типични дни, тъй като фокусът ни може да е върху различни типове задачи. В общи линии самите задачи се делят на пряко оперативни (решаване на проблем, инсталация, конфигуриране), development (писване на скриптове за автоматизация на повтарящи се задачи или custom monitoring) и планирани (най-често ъпгрейд или миграция на база данни). Има и задачи, които са смесица от всичките.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Желанието да учиш нови неща и да напредваш бързо, понякога в движение са сред най-важните умения. Също доста важно е работата да ти харесва и да ти доставя удоволствие, иначе никога няма да я вършиш с желание и да постигаш добри резултати. Много важен е и начинът, по който подхождаш към проблемите, и да не се спираш пред предизвикателствата. Трябва да продължаваш да дълбаеш в проблема и когато стигнеш до решение, това е най-доброто възнаграждение.  

  Тъй като в day-to-day работата ни се изисква доста комуникация както с колеги от другите екипи, така и с клиенти, като предимно е на английски, мисля, че добрите комуникативни умения са задължителни.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Има много разнообразни начини да си поддържаш знанията, но най-често това е от предизвикателствата, които клиентите ни задават. Всяко едно запитване от клиент изисква време за изследване и разработка и предлагане на нови методи за решаване на поставения казус. Понякога никой не се е сблъсквал до момента с поставения проблем и това неминуемо води до четене и обогатяване на знанията. 

  Друг „канал“, който аз използвам, са колегите ми. Поради разнообразието от технологии и проекти в компанията има хора с доста различен опит и всеки разговор с тях наистина обогатява знанията и квалификацията ми. Не на последно място, компанията редовно инвестира в курсове за надграждане на квалификацията по технологията, по която работим, а доста често и разширяване на знанията и по други технологии. Участието на тематични конференции като BGOUG (Oracle конференция на българското Oracle общество) също е един от начините за поддържане и надграждане на квалификацията, но за съжаление, заради пандемичната обстановка тези събития са отменени.

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие са големи – дали вертикално, или хоризонтално е въпрос на желание. Вертикалното развитие е в ръководни функции – навлизането в мениджърския екип и ръководенето на екипи е следващата стъпка. 

  А възможностите за развитие в техническо и личностно отношение при нас са почти безгранични. С натрупания опит все повече участваме в дизайна на системите на клиентите, където се сблъскваме с проблеми от всякакви други области, не само такива, свързани с бази данни. Клиентите ни дотолкова са свикнали с това, че можем да се справим с всякакви проблеми, че се обръщат към нас с тотално несвързани с естеството на работа ни въпроси. Тогава започва истинското развитие – „борене“ на проблемите и обогатяване на знанията. Екипът ни съдържа толкова перфекционисти, че те вдъхновяват и останалите колеги. Развитие и в други технологии е също възможност, която се предоставя от компанията.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Една от най-големите заблуди е, че ако нещо не работи – проблемът обикновено е в базата. Това в повечето случаи не е така. Искат се много комплексни знания и време да се разреши един такъв сложен проблем, да се изследва и заедно с другите екипи да се намери решение. Обикновено проблемът не се корени в базата данни, а е доста по-комплексен (мрежи, firewall-и, недобър код или недобра заявка от апликейшън страна). Друга голяма заблуда е, че администраторът от бази данни стои и чака да дойде тикет и тогава работи по него. Само че нещата не работят така на практика. За доброто функциониране на базите ежедневно се вършат доста проактивни проверки и се вземат съответните действия за превенция на бъдещи проблеми.

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Хобито ми е семейството. Имам две деца и след края на работния ден ми е приятно да прекарам време с тях. Да видя кой как е прекарал деня и често да сготвим нещо вкусно заедно. Обичам да прекарвам време с добра компания, по възможност на открито сред природата. 

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Schwarz IT Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 9 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 11 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 12 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети