четвъртък, 27 януари 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2861 прочитания

  Проучване: Повечето фирми у нас заменят коледния бонус с тематичен подарък

  Коледните партита ще са основно виртуални
  01 декември 2021, 11:54 a+ a- a

  Повечето компании у нас ще зарадват служителите си с коледен бонус или тематичен подарък. Това показват наблюденията на лидера в областта на HR решенията Adecco България над 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство, базирани основно в София и Пловдив.

  Много често в компаниите, където е предвидено раздаването на финансови стимули, размерът на коледния бонус е фиксирана сума, еднаква за всички служители и не е съобразен със заплатата и постигнатите индивидуални резултати.

  Повечето от фирмите обаче ще заменят коледния бонус с тематични за сезона продукти и подаръци. Според специалистите от Adecco подаръкът цели емоционален ефект и заздравяване на връзката с организацията чрез положително преживяване. И тази година коледните партита ще са основно виртуални, като компаниите прилагат все по-креативни идеи за сплотяването на екипите, имитиращи стандартния тиймбилдинг.

  „Тенденцията от предишните години работодателите да са ориентирани към поощряване на доброто представяне и да плащат бонуси за постигнати резултати, а не за конкретни празници, става още по-осезаема през 2021 г. Тези бонуси ще се изплащат или в края на годината, или след приключване на финансовата година в началото на 2022г.“, коментира Ирина Йончева, HR Manager в Adecco България.

  Работодателите се стремят да диверсифицират пакета от социални придобивки и компенсации, които дават на служителите си, за да отговорят на по-комплексните им потребности и индивидуалните им постижения. В под 1% от обявите за наемане на хора е отбелязана придобивката „коледен бонус“. Финансовите пакети, които се предлагат, включват ваучери, комисионни и бонуси, обвързани с представянето. Предоставят се и много материални, но не пряко финансови стимули, като акции и допълнителни дни отпуск. Като оставим настрана мотивиращия ефект на адекватното трудово възнаграждение, изключително търсена придобивка през последната година e възможността за работа от вкъщи - частично или изцяло", oтбелязва още Ирина Йончева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Над 160 електронни услуги са достъпни в обновения портал на НАП
  Приходната агенцията е лидер сред е-администрациите
  преди 15 часа
  PwC: Здравните и кибер рисковете са сред основните притеснения на бизнес лидерите по света
  3/4 от изпълнителните директори очакват по-стабилна глобална икономика през 2022, показва глобално проучване на консултанската компания
  преди 16 часа
  Онлайн продажбите и интернет потреблението у нас отчитат стабилен ръст през 2021 г.
  Секторът има потенциал за нов растеж, тъй като все още едва 52% от фирмите в България имат уебсайт, а 11,8% продават онлайн
  преди 17 часа
  Нови противоепидемични мерки в София
  Те влизат в сила от 27 януари
  преди 17 часа