четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7720 прочитания

    За какви технологии расте търсенето на ИТ специалисти в България?

    Пред Economy.bg коментират техологични лидери и HR мениджъри във водещи ИТ компании в България
    21 декември 2021, 14:09 a+ a- a

    С напредъка и развитето на технологиите изборът на специализация и реализация в ИТ сектора става все по-голям. Кои са най-търсените в момента технологии и кои вече не са толкова актуални?

    Отговор потърсихме от лидери и HR мениджъри във водещи високотехнологични компании в България. Вижте за кои технологии се увеличи търсенето на хора в ИТ компаниите в България през 2021.

    В допълнение обобщени данни за тенденциите на базата на обявените позиции за работа в Jobs.bg можетe да видите тук: https://www.jobs.bg/techstacktrends.php

    Лиляна Халембакова, HR мениджър в DataArt България

    Java специалистите продължават да са сред най-търсените не само у нас, но и в глобален план 

    Наблюдава се увеличено търсене на Java специалисти, но не може да се каже, че това е характерно само за 2021 г., тъй като тази програмна технология традиционно е сред най-търсените не само у нас, но и в глобален план. 

    Също така има ръст на търсенето на DevOps специалисти, .NET разработчици, както и на такива, владеещи JavaScript. Тенденцията да се търсят повече Senior кадри в сравнение с Junior или Middle, се запазва. 

    Може да се каже, че има сравнително по-малко търсене на QA специалисти през последната година, както и на такива с Salesforce и Ruby.
    Вижте актуалните позиции на DataArt в Jobs.bg

    Яна Папардова, HR мениджър на Schwarz IT

    Тази година се увеличи броят на търсените хора в областта на ABAP Development, Front-end Development, DevOps, Cloud Engineers

    Тази година определено се увеличи броят на търсените хора в областта на ABAP Development, Front-end Development, DevOps, Cloud Engineers. Отново стартирахме ABAP Academy за ентусиасти, които искат да се развиват професионално в SAP Development-a. 
     
    Включително изграждаме и много нови екипи, каквито все още нямахме в България, като например SAN & Storage, Virtual Datacenter Engineers, PostgreSQL Administrators, Low-code/ No-code Platform Administrators, Go Developers, SharePoint Administrators, System Administrators MS Dynamics 365 и много други.
     
    Смятам, че намаление в търсенето на определена технология през 2021 няма - напротив, продължаваме да разрастваме всеки наш екип, защото опитът показа, че българските ИТ специалисти се отличават с високо ниво на професионализъм и знания, отлично колаборират с колегите ни от офисите в Германия, Испания, Румъния и др.
     
    Теодора Борисова, специалист „Наемане и задържане на таланти“ в Немечек България
     
    През последните години в компанията ни целенасочено се увеличава търсенето на Full Stack специалисти в различни комбинации – ReactJS и C#, както и ReactJS и Java
     
    През последните години в компанията ни целенасочено се увеличава търсенето на Full Stack специалисти в различни комбинации – ReactJS и C#, както и ReactJS и Java. На преден план излиза и нуждата от богат опит с микросървисна архитектура, както и Cloud технологии като Azure или AWS. 
     
    Понякога търсим и специалисти, разработващи мобилни приложения (iOS и Android), а в някои от обявите ни можете да срещнете и по-екзотични езици като Go. 
     
    Във връзка с разширяването на нови дейности през тази година в част от екипите ни активно търсихме DevOps и Salesforce, както и Technical Support специалисти с опит в Microsoft системи.
    Като цяло, през 2021 г. посрещнахме над 80 нови колеги, чиито роли обхващат всяка от търсените от нас технологии. В края на годината имаме над 30 отворени позиции, а тенденцията за привличане на нови специалисти ще се запази и през 2022 г.
     
    Галина Тритакова, Talent Acquisition Lead в МенторМейт

    Сериозен скок в търсенето отчитаме при мобилните технологии за разработка на нейтив приложения - iOS, Android, React Native, както и набиращите популярност фреймуърци и платформи като Vue.js, React, Node.js, Angular
     
    Тенденцията, която наблюдаваме при подбора на кадри в МенторМейт през 2021 година, е за неизменен ръст в търсенето. Продължаваме успешното си развитие и все повече клиенти се обръщат към услугите на висококвалифицираните ни екипи. За да постигнем плановете си, имаме нужда от експерти с богат технически опит и редица меки умения.
     
    През изминалата година сериозен скок в търсенето отчитаме при мобилните технологии за разработка на нейтив приложения - iOS, Android, React Native, както и набиращите популярност фреймуърци и платформи като Vue.js, React, Node.js, Angular. 
     
    Усилено търсим Cloud и DevOps инженери с експертиза в Azure или AWS. Тук съдействаме за тяхното развитие и сертифициране още по време на onboarding периода в МенторМейт. Тази година разширихме екипа си със създаването на Data & Analytics Center of Excellence, за който открихме нови BI и Data позиции. 
     
    Поради нуждите на нашите клиенти през годината течеше усилен подбор за Java, .Net, Quality Assurance, Project Management, Business Analysis и UX/UI Design екипите ни. 
     
    Светослав Богатинов, HR директор на Effortel
     
    Java продължава да се налага като един от най-търсените и ценени езици
     
    2020 година беше прецедент за всички. Едва ли думите ми ще изненадат някого. Но това бяха фактите и това беше ситуацията, в която попаднахме всички. Много компании забавиха назначения, ограничиха или забавиха плановете за разрастване. Много хора решиха, че на фона на общата несигурност е по-добре да не сменят работата си. Сегашната 2021 се превърна в момент на наваксване. Търсенето на всякакви ИТ специалисти се е повишило. 
    Неизбежно, докато част от света бе в застой, друга тиктакаше на бързи обороти, за да навакса забавянето. Така усетихме, че Java продължава да се налага като един от най-търсените и ценени езици, като ние не сме изключение. Разрастването на екипите, с които разработваме нашите продукти, е основната ни цел, като няма намаляване на търсенето на специалисти с технологиите, които работим - Java, .Net, Javascript и различни Networking технологии и инструменти. Засилва се тенденцията за преминаване към automation QA. 
     
    Това изисква да намерим нови хора и таланти, които имат желание да се развиват в IT сферата, които имат нужния заряд и потенциал, както и уменията да бъдат ефективни и самостоятелни. Един от плюсовете на IT бизнеса у нас е, че бързо изгражда добри специалисти. 
     
    Даниела Грозева, ИТ рикрутмънт мениджър в Модис България
     
    Основните технологии, към които се насочихме през последната година, са в областта на web development и най-вече React, Node.js и TypeScript
     
    2021 бе година, изпълнена с редица предизвикателства предвид развитието на ситуацията с COVID-19. Ние в Модис заложихме на нова стратегия и визия с поглед към технологиите на бъдещето и към устойчивия ръст на бизнеса ни в т.нар. смарт индустрия. Стремежът ни бе да изградим функционални екипи с фокус върху дигитализацията на ключови процеси в организацията и предоставането на комплексни технологични решения за нашите клиенти.
     
    Основните технологии, към които се насочихме през последната година, са в областта на web development и най-вече React, Node.js и TypeScript. Подкрепихме търсенето и привличането на кадри с такива умения и чрез стартирането на първата ни Академия за начинаещи и средно напреднали програмисти. 
     
    Трудно е да определим пикове и спадове, но забелязваме устойчив ръст на бизнеса на Модис, свързан с облачни технологии (AWS и Azure), които заедно с разработването на уеб приложения ще останат фокус за компанията ни и през следващата година. 
     
    Светлин Леков, мениджър „Подбор на кадри“ в Appolica
     
    В Android екипа ни продължаваме да търсим хора с Kotlin и Coroutines, а в iOS отдела - колеги, които имат опит със Swift, UIKit, SwiftUI
     
    През миналата година Appolica се разрасна двойно, като този растеж може да се наблюдава във всеки един от отделите на организацията. Бизнес запитванията от наши партньори, както и работата по вътрешния ни продукт, наложиха ръст на броя служители, като тази тенденция ще се запази и през новата 2022. Множеството проекти, които имаме, изискват специалисти с различен технологичен стак. Но това, което обединява всички тях, е и част от самата култура на Appolica - работата с иновативни технологии, като например Flutter и Kotlin Multiplatform.
     
    В  Android екипа ни продължаваме да търсим хора с Kotlin и Coroutines, а в iOS отдела ще се радваме да работим с бъдещи колеги, които имат опит със Swift, UIKit, SwiftUI. При колегите от Front-End департамента ще продължим да търсим професионалисти, които имат умения с JavaScript, TypeScript, както и React като framework. В Back-End отдела основната технология, която се използва, е Kotlin,като всеки, който има опит с Java и желание да работи и с Kotlin, би намерил своето място при нас.
     
    През следващата година ще продължат растежа си също QA и  UX/UI екипите ни. Ще се радваме да посрещнем всеки професионалист, който има подобна  технологична експертиза, както и хора, които искат да работят и да се развиват с нови  технологии.
     
    Георги Атанасов, Director Technology Solutions в Мусала Софт
     
    През 2021 наблюдаваме увеличена нужда от експерти в сферата на Cloud (AWS, Azure, GCP) и DevOps (CI/CD, IaC, Containerisation)
     
    Живеем в свят на ускорена дигитализация, нарастваща нужда от иновации и модернизация на процесите на работа. Фокусът ни в Мусала Софт е да продължаваме работата си със световни имена, лидери в своите индустрии -  IBM, Commerzbank, Deutsche Telekom, BMW, VW, Experian, SAP, VMware, Perkin Elmer и мн. др. Разработваме решения в области като Cloud, BigData & Analytics, IoT, AI/ML.
     
    През 2021 наблюдаваме увеличена нужда от експерти в сферата на Cloud (AWS, Azure, GCP) и DevOps (CI/CD, IaC, Containerisation). Същата тенденция се запазва и в областта на автоматизираното тестване, което започва да измества ръчното тестване. Проектите ни се  нуждаят от програмисти с опит в разработката на облачни решения (cloud native), следвайки глобалната тенденция от прехвърляне на ИТ системите към облачни платформи.
     
    Топ три езици и технологии в разработката на бекенд решения при нас се запазват Java и Spring, C# и .NET Core, JS или TS с .NodeJS. Във фронтенд направлението лидер е ReactJS следван от Angular. Забелязваме и увеличаваща се нужда от програмисти със знания в Python предвид широкото му използване в области като AI/ML и BigData & Analytics.
     
    В Мусала Софт продължаваме да развиваме хората си чрез инвестиции във вътрешни обучения, тренинг платформи и съвместни програми с водещи обучителни центрове. 
     
    Зора Стоева, Talent Acquisition Manager на Proxiad Bulgaria
     
    2021 беше годината на нашата първа академия за Go developers 
     
    2021 беше изключително динамична за Recruitment отдела на Proxiad, тъй като ние самите се сформирахме като екип през средата на годината. Гмурнахме се в дълбокото скоро след това, организирайки стратегия и подбор на чисто нов soft dev проект (60+ души), състоящ се от няколко SCRUM екипа – PHP, QA, Android разработчици, Product Owners, DevOps и т.н.
     
    Успоредно стартирахме екип с Full Stack Java разработчици с Angular и Automation QA специалисти с Java. Продължихме успешно да разширяваме настоящите екипи с Go, .NET, Front end с Angular/React. 
     
    Изключително се гордеем с Java и QA талантите, които доказаха своя потенциал и станаха част от стажантската ни програма. 2021 беше и годината на нашата първа академия за Go developers.
     
    Освен с технически компетенции, обогатихме компанията с още чудесни колеги, които владеят френски, испански, италиански, немски език.
     
    За намаляване на конкретно търсене по-скоро не можем да говорим, тъй като ние дори добавихме нови проекти в различни области от тези, в които досега бяхме навлезли. Настоящите проекти продължават да се разрастват, а клиентите ни се доверяват за отварянето на нови вертикали и отделянето на наши самостоятелни екипи в тези проекти.
     
    Ашли Тейлър,  Director of Global Talent Acquisition в Acronis
     
    През 2021 значително нарасна търсенето на Golang разработчици 
     
    Пандемията от коронавирус ускори скоростта на дигиталната трансформация за повечето бизнеси, променяйки начина, по който те взаимодействат с клиентите, веригата за доставки, операциите и други. Това също оказа значително влияние върху киберсигурността и по-специално Acronis премина във фаза на свръхрастеж, което от своя страна доведе до нуждата от наемане на нови таланти, така че да можем да продължим да предоставяме на хората модерни технологии, от които зависи техният бизнес и живот.
     
    Golang разработчиците са набор от таланти, за който сме свидетели на значително увеличаване през 2021 година. Това е модерен, гъвкав, лесен за научаване и поддържане език за програмиране; има надеждна производителност и предоставя повече възможности за нови функции и корекции с течение на времето (докато същевременно намалява разходите!). Go е сравнително млад език за програмиране и поради тази причина е  трудно да се намерят таланти с Golang опит на висококонкурентен пазар. С нарастващото търсене на Golang разработчици се наблюдава намаляване на нуждата от други езици за програмиране, които стават остарели и по-трудни за научаване и поддържане. 
     
    Даниела Назим, People Experience Manager в Endava
     
    През 2021 успяхме да увеличим екипа си в София, както и да създадем първите си екипи в Пловдив, Варна и Русе
     
    През 2021 успяхме да увеличим екипа си в София, както и да създадем първите си екипи в нови локации, а именно Пловдив, Варна и Русе. За всички офиси на Endava търсим Data и DevOps инженери, програмисти с Java, .Net, React, специалисти качество и бизнес анализатори.
     
    Фактът, че нашите екипи са съставени от хора с различни профили и технологии, ни дава възможност да предлагаме на клиентите оптимални решения за различните типове проекти, по които работи компанията. Включително и възможностите да поемем пълна отговорност за сложните решения, които доставяме на широк спектър от индустрии.
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка