четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5777 прочитания

    Имаше ли ръст на възнагражденията през 2021?

    Вижте наблюденията на консултанти по подбор на персонал за различните индустрии и сегменти от пазара
    16 декември 2021, 09:01 a+ a- a

    В кои сектори и за кой тип позиции имаше най-голям ръст на възнагражденията през 2021? С този въпрос се обърнахме към консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Вижте какво коментираха.

     

    Евгени Бижев, младши ръководител екип „Подбор на кадри“, HRS Bulgaria

    Най-голям е ръстът на заплатите в ИТ сектора, производството и изнесените услуги

    За 2021 г. най-голям е ръстът на заплатите в сектора на високите технологии (ИТ сектора) като той може да бъде усреднен на 6% на годишна база. Точно след тях се нареждат секторите на производството и изнесените услуги със среден ръст от 5% на годишна база. В три индустрии генерално има плавно увеличение на заплатите през последните три години - производство, фармация и изнесени услуги, докато динамиката на заплатите в сферата на високите технологии е най-голяма. Заплатите в сектора на високите технологии са със средно 32% по-високи от средното за пазара в страната. Брутните възнаграждения във фармацевтичния сектор и индустрията на изнесените услуги са съответно 26% и 17% по-високи от средните за България. Като конкретни позиции най-голям ръст на възнагражденията имат програмистите, където възнагражденията вече гонят средно между 4000 и 6000 лева нетно.

    Много голям бум напоследък има в Shared Service позициите с бек офис финансова насоченост с чужди езици, където възнагражденията варират между 2000 и 2500 лева в общия случай. Най-голям застой/спад се наблюдава в секторите най-директно потърпевши от COVID-19 пандемията като туризма и заведенията.

     

    Снежана Райкинска, съосновател на Bulwork
     
    Възнагражданията на програмисти със специфични умения или технологии нараснаха с около 20% през 2021
     
    Текущата 2021 година беше добра за ИТ сектора в България. За разлика от кризисната 2020 година, когато ковид пандемията предизвика частичен хаос на фондовите пазари, както и замразяване на голяма част от ИТ проектите, 2021 година беше година на възстановяване за компаниите. Голяма част от тях се настроиха на онлайн режим на работа, проектите, които бяха отложени или замразени през 2020 година бяха рестартирани през 2021 година. Пандемията изискваше и все по-голяма дигитализация на много сектори на икономиката, което допълнително даде тласък на индустрията. Както и през 2018 и 2019 година най-търсени бяха позициите за опитни кандидати с умения в обектно ориентирано програмиране (Java,.NET, Python). Новото беше отдръпване от  Ruby/Rails технологията и все по-малко търсене на специалисти с такива умения за сметка на нарасналата роля на Full Stack Web Development (JavaScript) и засиленото търсене на програмисти,  които да имат опит и с Nodejs. За разлика от 2020 година, когато компаниите бяха свили драстично търсенето на нови специалисти и разрастването на екипите си, а тези, които търсеха, бяха фокусирани само върху опитни специалисти, то 2021 година беше добра и за специалистите с по-малко опит, защото компаниите наемаха и хора без професионален опит или с по-малък такъв.
     
    Най-голям ръст на възнагражденията се забелязва при разработчиците на софтуер, както и в предходните години. Програмисти със специфични умения или технологии, които вече са рядкост. Това е логично поради по-малко наличните ресурси, като там наблюдаваме ръст на заплащането около 20% спрямо предходната година. Разбира се, поради засиленото търсене всички, които се занимават с уеб програмиране и ползват фреймуърк базирани на JavaScript също. Ръстът, който отчитаме при тези специалисти, е около 15-18%.
     
    Добър ръст на възнагражденията отбелязват и DevOps инженерите - 15% за текущата година.

     

    Славена Папазова, ръководител на екип „Проучване на възнагражденията в България“ в Tack TMI (OD&M Consulting)
     
    65% от изследваните компании са успели да реализират увеличенията на заплати според първоначалния си план за 2021
     
    Възнагражденията в страната продължават да нарастват, независимо от икономическите предизвикателства и ефектите от ковид кризата. Наше проучване,  направено през последната седмица, показва реално увеличение на заплатите за 2021 от порядъка на 6-8%. Както и преди сме коментирали, ръстът на възнагражденията се дължи и на сравнително ниската безработица, демографските фактори – намаляването на населението и оттам намаляване на работната сила като цяло и търсенето на специфични квалифицирани професионалисти. Сред по-динамичните бизнес сектори са строителството, земеделието, хотелиерският и ресторантьорският бизнес и естествено – секторът на високите технологии.  Последният остава безусловен лидер по възнаграждения като абсолютна стойност, тъй като продължава сериозната конкуренция за висококвалифицирани професионалисти. 
     
    Най-голям ръст, но все още на едно от последните места като абсолютна стойност, регистрираме при хотелиерите и ресторантьорите вероятно заради нуждата от набиране на много служители за туристическия сезон, както и като резултат от закритите работни места в началото на ковид кризата, което предизвика естествено насочване на работната сила към други сектори.  
     
    Другата добра новина е, че 65% от изследваните компании са успели да реализират увеличенията на заплати според първоначалния си план за тази година, като са увеличили заплатите на над 80% от служителите си; останалите компании също са реализирали увеличения, но или по-късно през годината от планираното, или с по-малък ръст. Едва 7% от изследваните компании не са увеличавали заплати тази година. 
     
    Моята колежка Ивелина Петкова, бизнес мениджър на Wyser Bulgaria, посочва, че от гледна точка на търсенето на конкретни профили, по-висок ръст се наблюдава при професионалните роли и средния мениджмънт, докато при високите мениджърски позиции има относителна стабилност.
     
    Галина Попова – мениджър в GI Group Bulgaria, споделя наблюдение на плавен, но стабилен ръст на възнагражденията при производствени работници, където тенденцията започна още от пролетта на 2021. Забелязва се и ръст на роли, особено свързани с областта на електронната търговия (очевидно в резултат на ковид ефектите и сериозния ръст на онлайн потреблението). Всякакви видове дигитални роли, професионалисти с технологични умения и проектни мениджъри са сред най-добре заплатените. В световен мащаб се увеличава търсенето на специалисти по подбор, което води до ръст и на техните възнаграждения. Малко по-консервативно, традиционно, е развитието в сектора на бързооборотните стоки, търговията и финансовите услуги.
     
     
    Мария Динева, експерт „HR проучвания”, ManpowerGroup България
     
    Всички бизнес сектори са настроени да увеличават заплатите, а голяма част от компаниите планират да предложат и нови допълнителни придобивки 
     
    Свидетели сме на най-горещия трудов пазар от години. Той се променя изключително динамично, което естествено води и до повишение на възнагражденията. Всеки ден екипът ни „HR проучвания“ следи и анализира детайлите на пазара и годишно правим над сто таргетирани изследвания на възнагражденията, които помагат на компаниите в страната да планират адекватни промени на заплатите, бонусите и придобивките на своите служители. 
     
    През втората половина на 2021 г. направихме проучване за общите нагласи за покачване на възнагражденията, като резултатите недвусмислено показаха, че всички бизнес сектори без изключение са настроени да ги увеличат, а голяма част от компаниите планират да предложат и нови допълнителни придобивки към вече съществуващите. Безспорно най-висок ръст на възнагражденията има в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ поради отзвука от COVID-19. Сектор „Информационни технологии“ също се нарежда сред индустриите с най-голямо увеличение на заплатите. Силният недостиг на кадри в този бранш налага и тенденцията за внос на специалисти от други европейски и трети страни, което допринася за конкурентността на пазара. Привличането на подобни експерти влияе и на нивата на възнагражденията, тъй като високата заплата е едно от основните условия за релокация от страна на всички таланти в сектора. 
     
    Наблюдаваме масови увеличения и в секторите „Здравеопазване и фармация“ и „Автомобилна индустрия“, като тези промени обхванаха почти всички служители в компаниите. Плановете на работодателите в сектор „Производство“ за повишаване на заплатите през втората половина на 2021 г. бе в рамките на до 10% за повече от половината им служители, като този ръст беше продиктуван и от увеличеното текучество на персонал през годината поради липса на квалифицирани кадри. 
     
     
    Ивона Бояджиева – Recruitment Team Lead, Top Skills Recruitment
     
    Възнагражденията растяха с двуцифрен темп особено през второто тримесечие на 2021
     
    Bъзнaгpaждeниятa пpeдимнo ce yвeличaвaт въпpeĸи ycлoвиятa нa пaндeмия пpeз 2021 г.
    Това, което забелязваме през тази година, е, че възнагражденията растяха с двуцифрен темп особено през второто тримесечие на 2021.
     
    Бързият растеж на възнагражденията в страната се дължи на няколко фактора - от една страна, тази година отново беше повишена минималната работна заплата,а от друга страна - в някои сфери, въпреки кризисната 2020, остана недостигът на квалифицирани кадри, което пък повиши конкуренцията в търсенето на работна ръка и вдигна средните възнаграждения.
     
     
    Силвия Минева, Talent Acquisition Director, Astrea

    Работодателите, които не успяха да актуализират възнагражденията си, срещат сериозни затруднения при намирането и задържането на качествени служители
     
    2020 беше една година „на пауза“, когато целият бизнес свят беше в шок и във фаза на преосмисляне и преструктуриране. В началото на 2021 по едно и също време бизнесът се „събуди“, всичко, което беше на „пауза“, стартира отново, появиха се нови идеи, продукти и проекти. Това доведе до невиждан досега скок в търсенето на нови таланти.  В последната година не наблюдаваме спад, а по-скоро ръст на възнагражденията при почти всички наши партньори. Работодателите, които не успяха да актуализират възнагражденията си, срещат сериозни затруднения при намирането и задържането на качествени служители. Наблюдаваме един пазар на кандидатите, които имат все повече изисквания към бъдещите си работодатели. Не само предлаганото възнаграждение е важен фактор, но и средата в компанията, работното време, социалните придобивки и възможността за работа от вкъщи.
     
    Най-голям ръст на възнагражденията през 2021 традиционно се наблюдава в IT сектора. Пандемията засили глобалната нужда от дигитализация и съответно всички заети в този огромен сегмент от продукти и услуги се радват на развитие. Не визирам само програмистите, но и хората, които помагат на потребителите на различни продукти, наетите в центровете за споделени услуги и BPO компаниите. Несигурността, породена от пандемията и честите локдауни принуди много от заетите в засегнатите браншове да потърсят алтернатива и по-сигурна работа. Пазарът на дигиталните услуги пое голяма част от тях, което доведе до огромен недостиг на кадри за съвземащите се бизнеси, което, от своя страна, отново се отрази възходящо на възнагражденията.
     

    Надежда Василева, директор „Подбор на кадри“ в Adecco България

    Има сектори, в които има замразяване на заплатите

    Годишните увеличения на заплатите за 2021 са средно около 4-5%. Това е много стабилен тренд в последните години.
     
    Има сектори, в които има замразяване на заплатите, поради замразяване на дейността или намаляване на обема й, като например в сектор „Туризъм“.
     
     



     
    Георги К. Първанов, управител на Cteam 
     
    През 2022 очаквам най-голям ръст на заплатите на лекари, медицински сестри, оператори,   инженери, IT специалности и строителни работници
     
    2021 стартира колебливо с 3-то затваряне, но пазарът на труда се възстанови много бързо до рекордно ниски нива на безработица от под 5%.
     
    Почти няма сектор без ръст на заплатите, като общият за 2021 според мен ще бъде между 8 и 12%, а за 2022 малко по-нисък - между 7 и 11%. Значително увеличение отбелязаха IT, BPO, медицина, селско стопанство, производство, онлайн продажби и дигитален маркетинг, стротелство. Сравнително по-слаб ръст имаше във финанси и застраховане.
     
    За 2022 очаквам най-голям ръст на заплатите на лекари, медицински сестри, оператори, инженери от всякакви специалности, IT от всякакви специалности, строителни работници.
     
    Весели празници, да се обичаме и да бъдем по-добри през 2022!
     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 3 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 20 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място