четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7931 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Деян Геновски - CTO на Appolica
    04 февруари 2022, 13:50 a+ a- a

    Деян Геновски - CTO на Appolica

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи Appolica, пред Economy.bg разказва Деян Геновски - CTO на Appolica.

    Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Appolica в България?
    Appolica е компания за разработка на софтуер с фокус върху мобилните приложения, която работи на проектна база. Като такава е трудно да бъдат отличени някои продукти като основни, защото за всеки проект създаваме екип от нужните специалисти, които да работят по него. Имаме стотици проекти от различни индустрии зад гърба си, като например fitech,  здравеопазване, спорт, IoT, туризъм, недвижими имоти и др.

    От 2019 г. насам разработваме и наш собствен продукт - Vitesse Running, който в момента  трансофмираме в b2b решение за корпорации, които искат да мотивират служителите си да спортуват. Работата по Vitesse Running е постоянна и много динамична, защото често ни хрумват нови идеи как можем да подобрим продукта. Поради тази причина атмосферата в Appolica наподобява тази на един startup. Примери за други интересни продукти, по които работим в момента, са Parachute, GrillEye, Seatfrog и др.

    Бихте ли разказали малко повече за всеки от тях?
    Parachute е приложение, създадено, за да помогне на потребителя да подобрява здравето си всеки ден чрез малки, но значими действия. Самото приложение позволява да се попълват анкети, събира данни за потребителя, които след това анализира и предлага различни неща, които да подобрят ежедневието му и да му помогнат да води един по-здравословен начин на живот.

    GrillEye е термометър за грил, който следи храната, докато се готви и позволява на човек да прекарва време на спокойствие със семейството и приятелите си, докато приготвя барбекю. Устройството, което се слага в самата храна, е свързано към приложение  и изпраща известие на телефона, когато храната е готова. 

    Seatfrog е водеща услуга за резервации на билети за влакове във Великобритания, което прави upgrade-ването до първа класа светкавично бързо. Потребителят може да добави своя билет за влак и системата веднага показва какви търгове са налични за наддаване за билет първа класа. Vitesse Running е приложение за бягане, което не само следи и анализира тренировките на хоби бегачи, но и генерира персоналиризан план, който е съобразен с нивото, целите и свободното време за трениране на дадения потребител. От известно време разработваме и платформа, както и различни функционалости към приложението, които позволяват на компании да организират състезания, да се разделят на отбори и да следят постиженията си. Целта на този нов модел на работа е да мотивираме колкото се може повече хора да започнат да водят по-активен начин на живот, да спортуват и да подобряват постиженията си.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    През 2021 г. Appolica успя да се разрасне почти двойно, като в момента във фирмата работят над 50 души. В зависимост от големината и изискванията на проекта  броят на специалистите варира. Например за Vitesse Running има едно ядро от 4 души – CEO, Back-End, iOS и Android специалисти, и при нужда се включват QA, Tech Lead, UI/UX и Front-End специалисти.

    По Parachute и GrillEye работят по 8-9 души, специалисти по Front-End, Back-End, iOS, Android, QA, UI/UX, както и Project manager и Tech lead. Върху Seatfrog работят 6 души – 2 iOS разработчици, 2 Android разработчици  и по един QA и UI/UX дизайнер. 

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    В разработката на мобилни приложения се стараем да използваме най-новите и актуални  технологии, както и тези, които смятаме, че са най-удачни за съответния проект. За изброените по-горе проекти използваме Swift, Kotlin и Flutter за мобилните приложения, React и Next JS за FrontEnd, и Kotlin и Spring Framework за Back-End.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Имаме изграден начин на работа, който гледаме да прилагаме към всеки проект. Стараем се да работим по Lean и Аgile методологиите. Винаги се опитваме да разберем от какво има нужда целевата ни аудитория и какъв проблем решаваме. Питаме се кой е най-лесният начин, по който можем да решим този проблем с минимален брой стъпки за потребителя. Много проекти работят на спринтове, които обикновено са двуседмични. Самите екипи преценяват какво да разработват за следващите 2 седмици и след като свърши спринтът, разработените неща се тестват и се изпращат на клиента за демонстрация. Същевременно започва нов спринт и се оправят бъгове от предишния.Този начин на работа ни позволява да разделим един голям проект на малки “парченца”, които могат лесно да се тестват от клиента или от потребителя, както и да се променят лесно и да се реагира навреме, ако са нужни промени.

    Откъм мениджмънт структура Project Manager-ът е човекът, който отговаря да се следва главната цел. Въпреки това, всички в екипа имат равен глас и участват еднакво в обсъжданията относно дизайна, процеса и т.н. 

    Как се промениха проектите през годините?
    От изброените проекти Vitesse Running е този, при който се случват най-големи промени и идеята се изменяше няколко пъти. В началото стартирахме като приложение, което ти позволява да следиш бяганията си и да създаваш свои интервални тренировки. Всичко тръгна от желанието ни да разработим нещо, което да е за лично ползване. 

    На по-късен етап решихме, че можем да създадем изкуствен интелект, който да анализира данните на всеки потребител и да изготвя персонализиран план с тренировки за бягане. За целта ни бяха нужни експерти в бягането, които да помогнат с изготвянето на такива тренировки. Това беше моментът, в който Милица Мирчева и Йоло Николов се включиха в екипа.

    През 2021 г. ни хрумна идеята да преминем от b2c към b2b модел, като разработим и платформа, чрез която фирми да могат да организират състезания вътрешно за екипите си. Vitesse Running се превърна в бизнес решение за компании, които искат да мотивират служителите си да спортуват, тъй като това носи множество позитиви и сплотява екипа. 

    През цялото това време екипът ни продължава да работи по подобряването на приложението, а вече и на самата уеб платформа, за да можем да започнем с пълна сила. В момента тестваме бета-версията с 10 компании, които активно работят с нас и пробват платформата.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    При Vitesse Running предизвикателствата са типичните за всеки startup. В началото разработвахме неща, които ние смятахме, че биха били полезни, но не се запитвахме какво иска потребителят. Когато не знаеш какво иска потребителят, влагаш усилия в грешните неща. С времето ни светваше лампичката и променяхме посоката на действие.

    Откъм разработка в началото беше трудно да отделим Appolica от проекта Vitesse Running, защото това си беше като страничен проект, който има потенциал да живее сам по себе си, а не да бъде в сянка. Но не му отделяхме достатъчно време. В края на 2020 г. решихме, че трябва един от съоснователите да се отдели и да работи само по него, за да видим докъде може да стигне. 

    При проекта за GrillEye се сблъсквахме с чисто технологично предизвикателство. По време на разработването на проекта започна пандемията и локдауните в различните държави. Тъй като това е международен IoT проект, устройствата трябваше да се изпращат по куриер от друга държава. За жалост, нямахме достатъчно устройства за всички QA специалисти, и затова беше нужна много добра организация и добър процес на тестване.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите за всеки от ключовите проекти/продукти, по които работите?
    Изключително сме горди от всеки проект, който разработваме. В конкретните случаи GrillEye е един интернационален продукт, който се продава на много чуждестранни пазари и е изключително харесван от потребителите. 

    Seatfrog се използва от над половин милион потребители и наистина доминира пазара във Великобритания. Избрани са сред 30-те най-бързоразвиващи се технологични компании през 2020 г.

    Относно Vitesse Running за нас бе наистина голямо постижение да успеем да привлечем такива големи имена от бегаческите среди като Милица и Йоло да ни се доверят и да работят с нас. Щастливи сме, че ги имаме не само като партньори, но и като приятели, защото без тях нямаше да е същото. В момента новото бизнес решение на Vitesse Running се радва на голям интерес от компаниите и се надяваме тепърва да можем да споделяме за следващи постижения.

    Какво предстои при отделните проекти?
    За Grilleye предстои пускане на нови устройства, както и нови функционалности, които да направят приготвянето на месо още по-вълнуващо. За проекта по Parachute се вълнуваме изключително много, защото тепърва предстои пускане на продукта на пазара и затваряне на нов рунд инвестиция. 

    При Seatfrog е предвиден redesign и подобряване на потребителското изживяване в самото приложение. 

    Продължаваме да следваме мисията си и вярваме, че скоро Vitesse Running ще бъде използван от все повече компании. Надяваме се ръководителите на екипи да осъзнаят важността и ползата от движението в нашето ежедневие и да предприемат някаква стъпка в тази посока. Нямаме търпение да видим как ще се развие тази година и какви успехи ще постигнат проектите, по които работим.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Appolica Ltd. в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 41 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа