четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  993 прочитания

  МенторМейт помага на хора с увредено зрение да навлязат в сферата на софтуерното тестване

  През 2021 QA екипът на компанията създаде специализирана обучителна програма за хора с увредено зрение, фокусирана над софтуерното тестване за достъпност
  08 февруари 2022, 17:52 a+ a- a

  МенторМейт създава нови кариерни възможности за хора с увредено зрение, които имат желание да се развиват в софтуерното тестване за достъпност (accessibility testing).

  Според данни на Световната здравна организация над 40 милиона души по света живеят без едно от най-основните сетива - зрението. Хората със зрителни увреждания ежедневно са изправени пред множество предизвикателства, които могат да преодолеят с помощта на модерните технологии и качествените, достъпни софтуерни продукти. 

  През изминалата година Quality Assurance екипът на МенторМейт създаде специализирана обучителна програма за хора с увредено зрение, фокусирана над софтуерното тестване за достъпност. Йоана Лалова, лектор в програмата, разказва как е  протекло първото издание на обучението: „Стартирахме през ноември 2021 година с група от двама души по специално изготвената ни програма, която предоставя ключови знания за софтуерното тестване за достъпност. Провеждахме редовни срещи с участниците в курса, в които обсъждахме откритите проблеми в софтуера и възможни действия за тяхното разрешаване. Благодарение на уникалната перспектива на участниците научихме и много нови неща, с които надградихме обучителната програма.“ 

  Следващата стъпка в развитието на обучението е интеграцията на участниците в активни клиентски проекти на МенторМейт, като фокусът ще е над подобряване на достъпността на конкретни софтуерни продукти. Според Жени Кючукова, Director of Quality and Process в МенторМейт, програмата цели да обучи незрящи хора и да им предостави възможност за реално кариерно развитие в ИТ сферата. Тя допълва, че обикновеният потребител рядко се замисля колко достъпен е софтуерния продукт, който използва, но милиони хора по света разчитат на тези допълнителни функционалности. Хората със зрителни увреждания са основните потребители на подобен софтуер и тяхното развитие в тази сфера е от изключителна важност за създаването на качествени продукти, достъпни за всеки.

  Румяна Димитрова, участник в програмата и преподавател по информационни технологии в Център за социална рехабилитация и интеграция „Светлина” в София дава своята оценка на преминалото обучение: „Мога да кажа, че курсът бе изключително полезен за мен. Ако преди съм се впечатлявала, че нещо не е наред в даден сайт, то сега имам по-детайлна представа какъв би могъл да бъде проблемът, какво бих могла да препоръчам като алтернатива, за да стане по-достъпен за човек с увреждане. Благодаря на лектора за стила на преподаване, за търпението, емпатията и за готовността да продължи да ме консултира и след края на обучението.”

  С повече от 20 години опит в разработката на специализирани софтуерни решения за клиенти в сфери като здравеопазване и образование, МенторМейт се стреми да прави живота на хората по света по-добър. Именно затова, компанията създава обучителни програми, които развиват софтуерната индустрия, оставяйки значим отпечатък на глобално ниво. 

  Софтуерното тестване е неизменна част от разработката на един качествен софтуерен продукт, а основна част от него е тестването на достъпността, на която разчитат милиони хора с трайни увреждания. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  755 души се ваксинираха с новата ваксина срещу COVID-19
  Най-много са ваксинираните в София, в Пловдив и във Варна
  преди 2 часа
  Отпускат още 4 млн. лв. за научни изследвания
  Те са насочени към привличане и задържане в България на установени и водещи учени
  преди 2 часа
  Над 12 млн. лева се отпускат за обучение по специалности с очакван недостиг на пазара на труда
  С тези средства ще се допълни издръжката на обучението на 11 433 ученици от 245 училища
  преди 2 часа
  Държавата ще плаща следването на над 2200 студенти при договор с работодател
  Бъдещите висшисти се задължават да работят във фирмите след като се дипломират
  преди 3 часа
  Япония подготвя пакет икономически мерки
  Те ще имат за цел да облекчат домакинствата и да увеличат заплатите
  преди 19 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК