вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5260 прочитания

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?

    За професията и възможностите разказва Елена Стефанова, която се присъединява към Центъра за споделени услуги на Cargotec в София само няколко месеца след създаването му
    10 февруари 2022, 16:02 a+ a- a

    Елена Стефанова е старши специалист „Човешки ресурси“, екип „Транзакции“, в Cargotec България

    Елена Стефанова е старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България. Завършила е две магистратури – по икономика на човешките ресурси в УНСС и по трудова и организационна психология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 

    От 2012 година е сертифициран обучител по меки умения (Soft skills Trainer) към международната организация Zero Generation, а през 2016 се сертифицира като специалист „Човешки ресурси“ - 1 ниво, към Българската асоциация за управление на хора (БАУХ).

    Пред Economy.bg Елена разказва повече за своята позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

    Началото на кариерата
    Кариерата ми започна на позиция по заместване в българския офис на немска инженерна компания. Благодарение на тази възможност успях да се потопя в професията и да опозная различни HR процеси, както и да сформирам основите на своите трудови навици.

    Практически опит започнах да трупам няколко години по-рано като доброволец. В студентските си години членувах в Европейска неправителствена организация - Association des États Généraux des Étudiants de l'Europe - AEGEE. Там имах възможността да бъда участник, но и да организирам десетки проекти, събития и обучения, както и да членувам в различни тематични и структурни работни групи. Най-близкият ми досег до корпоративна среда като доброволец беше по време на едногодишния ми мандат като финансов директор и член на Управителния съвет, който протече в централата на организацията в Брюксел, Белгия.

    Cargotec е световен лидер в предоставянето на интелигентни услуги и решения за обработка на товари. Бизнес направленията на Cargotec - Kalmar, Hiab и MacGregor са пионери в своите области. Чрез уникалните си позиции в пристанищния, сухопътния и морския транспорт те оптимизират глобалните товарни потоци и създават устойчива стойност за потребителите. Продажбите на Cargotec за 2021 г. възлизат на 3,3 милиарда eвро. Компанията има 11 000 служители по целия свят.

    Центърът за споделени бизнес услуги на Cargotec - Cargotec Business Services, е създаден в София през 2017 г. и предоставя услуги в областта на финансите, човешките ресурси и индиректно закупуване за глобалните бизнес направления на Cargotec. Целта на Cargotec Business Services е да оптимизира вътрешните процеси на глобално ниво в Cargotec. В момента над 70% от всички служители на Cargotec в глобален мащаб ползват услугите на Cargotec. Освен в София Cargotec Business Services има офиси и в Перисбърг, САЩ, Полша, Сингапур и продължава да развива концепцията на центъра в Азиатско-тихоокеанския регион.

    Кога и как започнахте работа в Карготек България?
    В началото на 2018 година започнах работа в Карготек България в един малък и все още разрастващ се прекрасен и много сплотен екип. Това се случи само няколко месеца след като Центърът за споделени услуги на Cargotec – Cargotec Business Services беше създаден в София през 2017 година. Това беше и първото ми съприкосновение със скандинавската култура и бях приятно впечатлена от ценностите на справедливост, отвореност и уважение, които компанията изповядва. Привлече ме и визията на Карготек България за бъдещето, където стойността и растежът не се изграждат само чрез увеличаване на обема, а приоритетно чрез внедряване на интелигентни и устойчиви решения.

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
    Мога да кажа, че сегашната ми позиция е съвкупност от няколко роли, като всяка една е предизвикателна и разнообразна. В работата ми като експерт „Човешки ресурси, трансакции“ (Senior HR Specialist, Transactions) имам възможността да съм част от екипа, който е пряко ангажиран с присъединяване на държави от Азиатско-тихоокеанския регион, където Cargotec Business Services откри офис в Сингапур през 2020 г. Част от отговорностите ми са свързани с координиране на HR дейности, стабилизиране и оптимизиране на HR процеси, проверка на качеството на данните за присъединяващите се държави.

    Друга част от отговорностите ми са свързани с HR администриране и подпомагане на държавите в региона, които са част от Cargotec Business Services, като за нас удовлетвореността на нашите вътрешни клиенти и качеството на предоставената услуга са от първостепенно значение.

    В допълнение към това от малко повече от година изпълнявам и ролята на ключов потребител (Key User) по онбординг процеса в компанията и помагам за реализирането на няколко глобални инициативи.

    Как типично протича един работен ден?
    Трудно е да опиша един стандартен работен ден, защото всеки е различен. Тъй като позицията ми подпомага Азиатско-тихоокеанския регион, разпределям деня си спрямо тяхната часова зона за редовни и регулярни срещи с екипите, а останалото време разпределям между заявките с HR въпроси, които са дошли през нашата система и допълнителни проекти, които осъществяваме в екипа. Много често възникват спешни ангажименти, които е трудно да се планират, затова не може да се говори за стандартен работен ден. 

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Като всяка друга професия, която е пряко свързана с работа с хора, на първо място, това е добрата организация, тъй като почти винаги е необходимо да се работи едновременно върху няколко проекта и задачи. 

    На второ място, това е ефективната комуникация – не само в екипа, а с всички служители на компанията, с която да откликваме на нуждите на бизнеса. 

    Не на последно място, проактивността е много важно качество особено за отдел “Човешки ресурси”.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    Като човек, подкрепящ максимата за “учене през целия живот” /Lifelong Learning/, за мен е от изключително значение да надграждам и развивам своите знания и умения - чрез онлайн семинари и обучения и професионална литература.

    Освен това в Cargotec Business Services разполагаме с богата платформа за управление на обучението, която развиваме непрестанно. Платформата предоставя неограничен достъп до разнообразни обучителни материали, целящи да развият техническите, меките и лидерските умения на служителите, както и да ги запознаят с различните фирмени процеси и политики.  

    Обучението и развитието на нашите служители винаги са били в основата на културата ни, затова освен наличните ресурси предоставяме възможност за обучения на служителите в компанията, както вътрешни, така и външни, свързани с   коучинг и развитие на технически, професионални, лидерски, управленски и бизнес умения.

    Какви са възможностите за развитие?
    Програмите за усъвършенстване на служители в Карготек България предлагат възможности както за хоризонтално, така и за вертикално развитие, като посоката изцяло зависи от предпочитанията и интересите на служителите ни.

    От присъединяването си в компанията през 2018 година досега съм имала възможността да работя за три различни екипа/региона – започнах с Финландия, продължих със Съединените щати и сега работя за Азиатско-тихоокеанския регион.  Работата за всяка една от държавите или регионите е обогатила познанията ми за различни процеси в областта на човешките ресурси, както и за специфики на съответната държава. Също така съм имала възможността да заема допълнителна роля, свързана с процеса на онбординг и да участвам в различни странични проекти. 

    Кои са най-големите заблуди за HR професията?
    Съществуват доста заблуди за нашата професия. Често се смята, че специалистите по човешки ресурси се занимават единствено с подбор или с изчисляване на заплати. Други пък смятат, че основната им задача е свързана с организирането на фирмения тиймбилдинг. Ако мога да си позволя да разкажа една шега, мисля, че тя най-добре би отговорила на въпроса: „Какво ще прави един HR като се пенсионира? Пак нищо.“

    Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим (ако – да, как Вие го постигате)?
    Въпреки че благодарение на възможностите за работа от вкъщи все повече започва да се размива границата между работа и личен живот, аз съм на мнение, че балансът е постижим. Не казвам, че е лесно, но е възможно. Според мен в основата стои необходимостта да се постави ясна и точна граница между двете и да не се допускат изключения. 

    Колкото и изкушаващо да изглежда да откраднем 1-2 часа късно вечер или през почивните дни, за да довършим някоя задача, това лесно може да се превърне в нездравословен навик и без да се усетим, нещата да излязат извън контрол. Оттам вече може да пострада както личния ни живот, така и здравословното ни състояние. Стига да няма застрашен човешки живот, нито една задача не е толкова важна, че да не може да бъде свършена на следващия ден.

    В допълнение към това бих посъветвала да се опитаме да не мислим за работа в извънработно време. За да сме ведри и отпочинали, умът ни също трябва да е спокоен. 

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на CARGOTEC BULGARIA EOOD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 6 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 7 часа
    преди 7 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 10 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 10 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд