петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    25700 прочитания

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?

    За професията и възможностите разказва Кристиян Ташев, който стартира в GfK като Junior Customer Support Specialist, а днес е един от ключовите инженери в компанията
    21 февруари 2022, 17:39 a+ a- a

    Кристиян Ташев е Software Engineer в GfK Bulgaria. Има висше образование по бизнес администрация и информационни технологии за бизнес анализи и десетки сертификати от различни курсове по програмиране. Интересува се силно от криптовалути и blockchain технологията. Вярва, че това е бъдещето. 

    Кристиян разбира, че програмирането е негова страст във втори курс в университета, когато започва да разработва малки скриптчета, които да му помагат в решаването на задачи, свързани с извличане на информация от Excel-ски файлове. Няколко години по-късно завършва успешно престижна Академия по програмиране в България, в която до ден днешен е ментор на завършващите.

    През 2017 Кристиян става част от GfK Bulgaria. Първоначално започва работа като Junior Customer Support Specialist. Две години по-късно - през 2019, поема по пътя на програмирането и заема позицията на Junior Software Engineer. Само след 6 месеца той вече е Software Engineer и е един от основните инженери в изцяло нов проект. Към днешна дата той успешно насочва всички софтуерни инженери в екипа.

    Пред Economy.bg Кристиян разказва повече за работата си и възможностите за развитие в GfK Bulgaria. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

    Кристиян, за какво отговаря софтуерният инженер в GfK Bulgaria?
    Голяма част от хората смятат, че да си Software Engineer означава постоянно да пишеш някакъв код. Реалността обаче е доста по-различна. В едва 30% от времето наистина трябва да се пише код. Работата е доста комплексна. Всичко започва с анализ на проблема и даването на решение. Може би това е най-сложната част от работата, защото трябва да си наясно какво точно иска клиентът от теб и какво можеш ти да създадеш. Идва моментът на планиране на задачите, когато трябва да си изключително прецизен в решенията - за колко време може да бъде завършена една задача, включвайки всички странични ясни и неясни фактори. Тук мениджмънтът/бизнес администрацията ми помагат много да координирам и организирам времето си по най-правилния начин, но не само за мен, а и за екипа, защото знаем, че всеки един член в него е изключително важен.

    След като вече знам какви задачи трябва да се свършат в спринта (период от време, в който трябва да завършим определени задачи и да постигнем поставените ни цели), провеждам така наречените Pairing сесии с всички софтуерни инженери, за да разбера дали всичко е ясно за всеки един от нас, като вземам участие в разработването на всеки компонент в нашето приложение. Причината за това е, че имам познания не само по основния език, с който работя - Python, а също така и по C#. Това ми позволява да помагам и давам насоки на всички софтуерни инжинери в екипа. Наред с всички тези неща участвам в малка част от дискусиите за вземане на архитектурни решения.

    Фотографията е едно от хобитата на Кристиян

    Как типично протича един твой работен ден?
    С чаша горещо кафе и усмивка! Будя се сутрин около 7 часа, изпивам чаша горещо кафе и правя така наречената „разходка“ до детската градина на моята дъщеря. След това се прибирам и задължително изпивам още едно кафе. Докато се усетя, вече е станало 9 часа!

    В началото на работния ден си преглеждам служебната поща и всички срещи, които имам за деня. Задължително проверявам всички колеги как са и как се чувстват, защото за мен най-важното нещо в екипa е да сме спокойни и щастливи от това, което правим. Веднага след това се захващам с Pairing сесии с колеги, които имат някаква нужда от помощ. Преминавайки през тези дейности, бързо в работния ден стигаме и до Daily (имам предвид Daily Scrum – докъде сме с целите, има ли нещо да се адаптира), в което си споделяме статуса на задачите от предходния ден. Много често в моето ежедневие се случва някой да поиска помощ за решаването на някакъв проблем или преглеждането на кодa, който е написан и споделяне на мнение. Всичко това ми показва, че съм ценен за екипа и ме прави щастлив.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Има три основни умения, които трябва да притежава човек за тази професия според мен.

    Първото е, че абсолютно никога и по никаква причина не трябва да се отказваш! Винаги трябва да знаеш, че няма проблем, който не може да бъде решен!

    Второто е, че добрият Software Engineer или Developer, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да чете книги! За да си успешен в нашата сфера, трябва да разбираш проблема от корените. Също така трябва отлично да знаеш как работи всяко едно твое решение в дълбочина.

    Не на последно място е комуникацията с хората. В нашата професия е изключително важно да притежаваме емпатия. Голяма част от хората смятат, че програмистите са хора, които говорят само и единствено с машините, но не разбират, че ние сме тук, за да разрешаваме проблемите на клиентите. Изключително важно е да разбереш проблема, да можеш да си в синхрон с екипа и да работите като едно цяло. В нашата професия не е важно да имаш екип на работното място, а „семейство”, с което да работите, както се казва, като добре смазана машина.

    Една от фотографиите на Кристиян

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    Отговорът е много прост. Спреш ли за секунда, вече си загубил знания. Много хора не разбират  защо уча и чета постоянно, защо дори когато сме на почивка някъде, аз задължително нося компютър със себе си. Замислете се какво се случва със света в последните 5 години, колко много нови неща се появиха! Смея да твърдя, че 99,99% от тези неща са свързани с програмиране. Светът се променя дори и в този момент, когато разказвам за себе си. Парадоксалното тук е, че с всеки изминал ден, вместо да знам повече, аз осъзнавам колко малко знам. Това, което мога да кажа на всички е, че когато станеш програмист, то ти не си постигнал цел, ти тепърва ще вървиш по една пътека, която няма край.

    Какви са възможностите за развитие?
    Тези възможности изцяло зависят от теб самия. Както обичам да казвам напоследък, аз съм чист пример за From zero to hero в GfK България. Изминах пътя на човек, който не се занимаваше с програмиране до момента, в който съм основен Software Engineer в екипа. Преминах през много трудности и безсънни нощи, за да достигна дотук, но никога не се отказах. Вярвам, че има още много да науча и да покажа. Благодаря на екипа, на опитните програмисти и архитекта за това, че са били строги с мен, за да ме научат! Аз съм доказателство, че ако следваш целите си, винаги можеш да успееш. Но помнете! Пътят е пълен с препятствия и не е просто слънчев ден в парка. Може би бих го определил повече на дъждовен ден в парка, но пък с чадър в ръка. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Заблудите поставям в две основни категории: социални и технически.

    Социални: Хората смятат, че ние не комуникираме с други хора и не създаваме семейства, че ние говорим само и единствено с компютрите. Тук смея да твърдя, че повечето ми колеги, дори и аз, имаме семейства и деца.

    Технически: Сякаш общосподелено е, че програмирането е лесна професия, като твърдения за това са, че просто се изкарва един сертификат и вече си програмист. Както споменах по-горе, за да си наистина добър програмист, ти не трябва да спираш да учиш. Това е професия, в която трябва да си комплексна личност. Трябва да можеш да говориш с хора, да си технически грамотен и постоянно да поддържаш високо ниво.

    Една от фотографиите на Кристиян

    Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
    Любимото ми нещо е да прекарвам време със семейството. Имам малка дъщеричка, която ме учи на много неща, които съм смятал, че зная. Обожавам да пътувам със семейството си и вярвам, че всеки един от нас трябва да пътува, като първо трябва да опознае България, до последното кътче, а след това да започне да пътува и опознава други държави. 

    Както в самото начало на нашият разговор споделих, интересувам се от криптовалути и блокчейн технологията. Не е минал и ден в последните няколко години, в който да не прочета за развитието им. 

    Харесвам всякакъв вид бордови игри.

    Също така ми харесва да играя компютърни игри. Доста често, когато моята съпруга и детето ми заспят, отделям време да поиграя.

    Друго, което обичам да правя, е да снимам. В представянето ми виждате снимки, направени от програмист, които са изцяло RAW, тоест не са обработвани от абсолютно никакви програми.

    Какъв съвет би ни дал?
    Никога не се предавайте! Вярвайте в себе си и проявявайте емпатия постоянно! 

     
     

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
    HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
    JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 59 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS