сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5737 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия в EVN?

  За професията и възможностите за развитие разказва Илия Неделев, който работи от 14 години в EVN
  23 февруари 2022, 10:56 a+ a- a

  Илия Неделев - експерт „Анализи и търговия с ел. енергия“ в EVN

  Илия Неделев е експерт „Анализи и търговия с ел. енергия“ в EVN. Завършва средното си образование в Търговска гимназия – гр. Пловдив, специалност „Банково дело“, а след това придобива бакалавърската степен специалност „Аграрно инженерство“ в Аграрен университет – гр. Пловдив. Дипломира се като магистър по финансов контрол и външен одит в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов. Вярва, че образованието не приключва с дипломите от университета и не спира да развивам знанията си чрез допълнителни квалификации и курсове. 

  За началото на своята кариера споделя: „Още като дете имах влечение към точните науки и някак естествено това ме насочи към професиите, свързани с математиката. Знаех, че това е силната ми страна, но като повечето младежи не бях сигурен с какво искам да се занимавам. Мисля, че работата и учението вървят ръка за ръка, затова като ученик работех през летните ваканции, а като студент успявах да съвместявам и лекции, и работа.“

  Пред Economy.bg Илия разказва повече за работата си и възможностите за развитие в EVN. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

  Име: EVN България
  Сфера на дейност: Енергетика
  В България от: 2005 г.
  Брой служители глобално: над 6 000
  Брой служители в България: над 2 300
  Офиси в България: гр. Пловдив, гр. София и областните градове на Югоизточна България Клиенти/Пазари: Снабдяваме повече от 1,5 млн. клиенти с електроенергия, както и над 30 000 с топлоенергия
  Кога и как започнахте работа в EVN България?
  Преди 14 години започнах работа в EVN като оператор в телефонния център. Ние сме компания, в която могат да намерят реализация хора с разнородни интереси, затова, докато още опознавах компанията отвътре, започнах да следя различните отворени позиции. Привлече ме позицията за вътрешен одитор и това ме насочи да избера магистърската си степен по финансов контрол и външен одит. 

  През първата година от работата ми в телефонния център имаше отворена позиция за одитор – не се получи тогава. На следващата година се явих на конкурс за оперативен контролинг – одобриха ме и през следващите седем години се развивах в областта на анализите, планирането и Excel (тогава мислех, че го разбирам, а продължавам да го уча и усъвършенствам и до днес). Тъй като бях започнал да уча магистратура с намерението да стана одитор, трябваше да мина и оттам, кандидатствах отново на вътрешен конкурс, одобриха ме и няколко години работих като такъв. 

  В момента работя като експерт по анализи и търговия с електрическа енергия.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Наблюдаваме и анализираме пазарите на електрическа и балансираща енергия, както и други свързани пазари. Планираме цени, количества и изготвяме различни сценарии при промени на пазара, на нормативната уредба или при промяна в правилата на търговия. Търсим възможности за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

  Правим анализи на отклоненията от плана, къде, как и защо са се случили или не са се случили. 

  Работим с огромни масиви от данни и трябва да сме много точни и гъвкави, така че максимално бързо да отговорим на различните предизвикателства.

  Освен българския пазар следим и другите пазари в региона и цяла Европа. Информацията е в голям обем и се променя динамично, затова при нас е ключова работата в екип. Точно затова са ни необходими различни знания и умения, които не биха могли да бъдат изпълнени от един човек.

  Като плюс в професионалното развитие в компанията отчитам факта, че тук имам възможност да участвам в различни проекти, които не са свързани пряко с основната ми работа. Това ми дава възможност да имам широк поглед върху цялостната дейност в компанията. 

  Как типично протича един работен ден?
  Първо се заемам със спешните задачи, ако има такива, и след това с текущите, защото първите часове от работния ден съм най-продуктивен. Старая се да записвам и планирам работата си понякога с месеци напред. Правя си напомняния, така че да не се притеснявам, че ще пропусна нещо и така не се налага да помня всичко. 

  Работата ми на контролер ме научи да оптимизирам задачите си и когато е възможно, да изтеглям напред това, което може да бъде свършено предварително. Така по-лесно се намира време за непредвидените задачи и се намалява натовареността през годината. Това е моят начин да се справям със стреса.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  За да се справяш с тази професия, ти трябват постоянство и търпение, защото работата ни е свързана с огромно количество данни и комуникация с хора. Преди всичко обаче, бих казал, че желанието и мотивацията са тези, които те тласкат напред. 

  Технологиите се развиват и е необходимо да вървиш в крак с времето и да следиш тенденциите в работата си.

  Има много и различни инструменти за анализи, някои по-добри в едно, други – в друго. В отдела ни сме хора с различен профил и използваме различни технологии – MS Excel, Python, работим с невронни мрежи и др.

  Хубаво е да се развиват аналитичните и творческите качества, защото освен инструмента, трябва да знаеш и какво искаш да направиш с него. Необходимо е да развиваш и въображението си, защото често се изискват нестандартни подходи.

  Не на последно място е и умението да си представяш и визуализираш работата си.

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Участвам в много и различни обучения, семинари, курсове. Следя новостите в сферите и технологиите, от които се интересувам. Когато видя нещо ново, се питам как и къде мога да го използвам. Набавям си и книги, които ползвам в работата си.

  Уча се и от другите може би защото съм горе-долу по средата. Опитвам се да вземам най-доброто от консерватизма и знанието на по-опитните колеги, както и от ентусиазма и новостите от по-младите. 

  Какви са възможностите за развитие?
  Една от възможностите за развитие е да ставаш по-добър в това, което правиш, ако си анализатор, да бъдеш още по-добър анализатор.  Живеем в свят на данни и да можеш да ги обработваш, четеш, разбираш и представяш е нещо, което дава много и различни възможности. Друга възможност е да променяш позициите в една компания, защото, ако имаш добра основа, можеш и обичаш да учиш, може да работиш на много различни длъжности – аз съм пример за това. Естествено, може да растеш и нагоре, ако освен знания имаш и качествата за лидер.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Може би това, че всичко е много сложно, че всичко може да се предвиди, че има универсална логика… И аз съм се заблуждавал, че може да се построи нещо много дълговечно (например модел, стратегия). Нещата около нас се променят, променят се закони, технологии, нагласи и още много, много неща. 

  Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден?
  Едно от хобитата ми е да уча. (Често жена ми ме пита как след работа пак ми се сяда на компютъра да правя нещо.) Освен да уча, обичам и да споделям наученото – когато мога, водя обучения. Движението за мен също е важно – ходене, тичане, колоездене.

  Участвам в исторически възстановки и фестивали. Изобщо различни неща, в различни моменти, така че да постигна равновесие.

  Видео за компанията като работодател и свободните позиции в момента вижте в профила на EVN България в JOBS.bg тук 

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в GfK Bulgaria?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш кaто мениджър на програмисти в GfK?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  HR JOBS in BG: Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър „Продукти и продажби“ в CLICO България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ментор в Скейл Фокус Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като SAP консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като дизайнер на обучение в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като младши системен администратор в StorPool Storage?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши мениджър „Софтуерно инженерство“ в Progress?

  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като главен софтуерен архитект във Fourth България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като аниматор в Anakatech
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен анализатор в Astea Solutions?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като системен администратор в StorPool?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Astea Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като 3D артист в „Империя онлайн“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като проектен мениджър в DataArt?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като художник на игри в „Империя Онлайн“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

  JOBS in BG: Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като гейм дизайнер в „Империя Онлайн”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като старши програмист в Endava?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като тест инженер в Endava?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като анализатор в Experian?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като .NET програмист в Tradologic?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Taulia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технологичен трейнър в Телерик Академия?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като директор „Софтуерно инженерство“ в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Progress?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен инженер в Ocado Technology?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като глобален директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като продуктов мениджър на игри в Playtech Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като QA инженер в Proxiad Bulgaria?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като iOS разработчик в MentorMate?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като технически директор в „Мнемоника“?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като софтуерен разработчик в Luxoft?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
  IT JOBS in BG: Какво е да работиш като ръководител на Android екип в MentorМate?
  JOBS in BG: Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР
  преди 11 часа
  Хибридният модел на работа не влияе негативно върху продуктивността
  Вижте какво показва проучване, публикувано в сп. Nature
  преди 13 часа
  Платформата за инвестиране Freedom24 открива представителство в България
  Компанията обслужва повече от 250000 клиенти в Европейския съюз
  преди 14 часа
  МИР и ЕК сключиха Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
  Чрез него ще се повиши участието на български предприятия и научни организации в конкурсите за финансиране на изследователски и демонстрационни проекти към Съвместното предприятие „Чист водород“
  преди 16 часа
  Възнагражденията на висшия мениджмънт в САЩ се увеличават рекордно
  Ръстът е 3 пъти по-голям от този при заплатите на служителите