вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9579 прочитания

    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Вижте защо един училищен психолог реши да направи кардинална промяна в професионалния си път и да стане ИТ специалист
    08 март 2022, 09:35 a+ a- a

    В рубриката Women in IT ви разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Вижте какво сподели Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS:

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм психология в Нов български университет. В последната година от обучението си специализирах „Психология на групите и организациите“, като същевременно имах възможността да изучавам и психодрамата като психотерапевтичен метод към Институт по психотерапевтични практики. След това дойде и решението ми за промяна в кариерния път, което налагаше допълнително специфично техническо обучение, драстично по-различно от хуманитарната насоченост на образователния ми профил към онзи момент.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор? С какви аргументи Ви спечели?
    Истината е, че винаги съм проявявала интерес към света на модерните технологии, скоростта, с която се развиват, и все по-широкото им приложение във всички сфери на живота ни. Силно се фокусирах върху тях, когато по време на следването ми в НБУ имах възможността да се запозная с научна разработка на софтуер за контрол на компютър с поглед, който дава възможност на хора с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и не могат да използват ръцете си, да общуват, да изразяват мисли и желания, да учат и дори да ползват интернет с всичките му възможности. Това е само един пример как внедряването на различни науки в технологиите дават решение на проблеми, които са били нерешими досега. Вдъхновяващо е!
    А дали има хора, които са повлияли на избора ми? Имах късмета да съм заобиколена от приятели, които вече работеха в IT сектора, виждах ентусиазма, с който говорят за работата си и бях впечатлена от възможностите, които тя им дава да разгръщат креативността си и да се развиват. И не на последно място – факт е, че това е сфера, която предлага и по-добър стандарт на живот.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Може би ще е интересно да споделя, че всъщност първата си истинска работа започнах на 15 години, по време на лятната ваканция, която прекарах при баба и дядо в Търговище. В местния вестник „Знаме“ водех рубрика, наречена „Тийнейджърско лято“, разглеждаща актуални теми, вълнуващи подрастващите. Чувствах се горда да се занимавам с журналистика и дори си представях, че това може да е моята бъдеща професия, а и сама печелех джобните си.
    Истинската ми работа, вече като пълнолетна, беше далеч по-стандартна – работех като продавач-консултант в магазин за дамска мода и това постави основите на практическия ми опит в комуникацията с клиенти. През следващите 8 години успешно продължих да развивам този опит в ролята си на Call Center Мanager за компания, занимаваща се с директен маркетинг и продажби.


    След това пред мен се появи възможност да задълбоча практическите си знания и умения в сферата на психологията. Така станах училищен психолог и преподавател по учебните дисциплини от философския цикъл на учениците от гимназиален курс на обучение. За мен беше важно максимално да съм полезна на децата в овладяването на кризите на израстването, да им осигуря навременна подкрепа и консултация по въпроси, свързани с формирането на умения за справяне с трудности, преодоляване на психологични травми, както и за подобряване на комуникационните им умения и способностите им за вземане на решения. Удовлетворението, което изпитвах в края на деня, в който съм накарала да се усмихне поне едно дете и да му помогна, компенсираше всички трудности, свързани с тази сложна и отговорна професия.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция бяхте и какво си спомняте от този период?
    Периодът, в който започнах да работя в IT сферата, далеч не беше отдавна, а именно през октомври 2020, когато получих невероятната възможност да се присъединя към високотехнологичния, професионален и бързо разрастващ се екип на KPMG ITS София като младши SAP консултант. Уникалността на тази възможност се изразяваше в това, че компанията осигуряваше 4-месечно целодневно SAP обучение, насочено към таланти, които нямат предишен опит или образование в тази област, но са силно мотивирани да придобият нужните знания и умения, променяйки своя кариерен път. Имах възможност да се уча от едни от най-добрите професионалисти в областта – колеги, преподаващи в академията.
    За мен промяната беше кардинална. Материята беше изцяло нова, което изискваше мобилизиране на целия ми потенциал. Това ми помогна успешно да завърша академията и да продължа да се развивам в компанията. Друга, изключително ценна възможност, която KPMG ITS предоставя на служителите си, е сертифицирането. Така днес, след успешно положен изпит, съм сертифициран SAP консултант.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    SAP е интегриран, модулен софтуер за цялостно управление на бизнеса и може да бъде моделиран според конкретни бизнес нужди. На практика това означава, че всички процеси в една компания могат да се отразяват в SAP системата, като започнем от покупки, продажби, склад, производство, счетоводство, минем през връзки с клиенти, подбор на персонал и стигнем до най-иновативните – следене на продажби и печалби в реално време и др. Задачата на SAP специалиста е първо да консултира компаниите, търсещи оптимизиране и промяна в управлението на своите бизнес процеси, за това кои биха били най-добрите решения в конкретния случай, а след като се е запознал със специфичния бизнес казус, да се погрижи и за чисто техническото осъществяване и интегриране на решенията през SAP системата.

    Какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    В KPMG ITS имам свободата да давам идеи, получавам подкрепата на колеги от цял свят и съвместната ни работа превръща идеите ни в реални решения. Екипът ни е в София, но работим за клиенти от целия свят, това ни прави част от него и най-новите технологии. Силно ме мотивира обстоятелството, че компанията високо цени креативността на всеки от нас независимо от позицията му, насърчава системното надграждане на професионалната ни квалификация, като цяло има силно холистичен подход към хората си. В SAP екипа имаме представители на 11 националности и това е изключителна възможност да развиваме и професионалните, и личностните си качества, да бъдем умален модел на преживявания и опит, валидни за целия свят.
    Работата на SAP специалиста е изключително динамична и предизвикателна, тъй като технологията непрекъснато се развива, същевременно бизнес нуждите се променят и спецификата на всеки бизнес изисква индивидуално решение. Това, от своя страна, предполага наличието не просто на добри технически умения на SAP консултанта, но и много добри меки умения, през които да съумеем да разберем бизнес нуждата на клиентите си дори преди те самите да са ги осъзнали. Всеки ден се сблъскваме с предизвикателства, които ни карат да търсим и да изграждаме нови знания и умения. Тази динамика прави работата толкова интересна заедно с възможността да използвам психологическите си знания в процеса на формиране на технологичните решения. Удовлетворяващо е, когато съдействаме на бизнесите да се развиват, да стават по-големи и успешни.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Уча се от хора, които са целеустремени. От тези, които предизвикват себе си и имат смелостта да излязат от зоната си на комфорт, да мислят нестандартно, но и да полагат необходимите усилия, чрез които да израстват и да постигат целите си. Такива хора, които не се страхуват от предизвикателствата, а ги търсят. Отворени са и към чуждите идеи, добре работят в екип и се обграждат с хора, които знаят и могат повече. Щастлива съм, че в KPMG ITS София има много колеги с този профил и винаги щe има от кого да се уча.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    По мое мнение предизвикателството изобщо да работиш в IT компания е еднакво сериозно както за жените, така и за мъжете в сектора, защото той е изключително динамичен. Това изисква способност за бърза адаптация към промените и смятам, че това по-скоро е въпрос на лични качества и мотивация, а не на пол. Виждам предизвикателството за жените в това да съчетават успешната кариера с грижата за семейството и децата, но това е валидно за всички професионални сфери.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Не мисля, че има сфера или професия, която е само за мъже или само за жени, включително IT индустрията. Това схващане отдавна е остаряло. Светът е пълен с примери на изключително успешни жени, заемащи и ръководни постове в IT индустрията, притежаващи сериозни технически знания и умения. Прекрасен пример в това отношение е KPMG ITS, където само в SAP звеното редица лидерски и мениджърски длъжности са заети от жени. Много такива жени има и в KPMG ITS, където работната среда е изключително позитивна. Културата на общуване и ценностите на компанията, заедно с тези на колегите ми, ме карат да се чувствам значима и ценена всеки ден. Всички ние независимо от пол, раса, националност или религия имаме общи цели, за постигането на които работим заедно.

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Чувала съм да се казва, че жените нямат техническо мислене и нужните качества, за да бъдат добри специалисти в тази сфера. Това е заблуда дори само защото България е на едно от първите места в Европа по брой жени, заети в IT сектора, като делът им към 2020 е около 29% в сравнение със средното ниво в ЕС – около 19 %, по данни на Евростат.
    Друго клише е, че като цяло жените в IT сектора не могат да бъдат „супермайки“ и да имат едновременно успешна кариера и щастливо семейство. Както споделих по-рано, това безспорно е предизвикателство пред жените и не е никак лесно, но всъщност голяма част от тях са успешни и в двете сфери.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Свободното си време посвещавам на близките си и на различни спортни активности. Спортът в различните му форми ме съпътства от дете. През последните 10 години танцувам салса. Танцът е един от начините да изразявам себе си и да се зареждам с позитивна енергия. Занимавам се и с кондиционни тренировки, в които се уча да преодолявам себе си и това е моят подход за освобождаване от стреса. От друга страна, медитацията и хубавата музика ми дават онова спокойствие на ума, от което всеки се нуждае в днешния противоречив и забързан свят. Релаксирам, когато съм в контакт с природата. Обичам еднакво нашето море и красивите ни планини и използвам всеки удобен случай да се докосна до тях.
    Интересите ми извън професионалните са насочени към психологията на личността и невропсихологията. Вълнувам се и от проблемите, свързани с опазването на природата.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    На младите момичета бих казала следното: Бъдете смели и вярвайте в себе си! Не се страхувайте да преследвате мечтите си. Не се страхувайте от провала. Той е този, които ни води напред и ни кара да израстваме. Във всяка професия пътят към успеха никога не е лесен и изисква мобилизация на целия потенциал на човека, постоянство и лична мотивация. Но работата в IT сектора би могла да ви предостави безброй възможности за развитие, да бъдете свързани с целия свят и да участвате в сбъдването на бъдещето.

    По какви проекти работи KPMG ITS в България вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на KPMG IT Service в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Анна Панчева е новият ръководител на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 1 час
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 2 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 19 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 20 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 20 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС