петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9119 прочитания

    Как протича интервю за работа в „Сирма Солюшънс“?

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа и как да се представим успешно, разказва Георги Георгиев, Recruitment Team Lead в „Сирма Солюшънс“ АД
    12 април 2022, 16:47 a+ a- a

    Снимка: Георги Георгиев, Recruitment Team Lead в „Сирма Солюшънс“ АД

    „Сирма Солюшънс“ е основана през 1992 г. и е част от „Сирма Груп Холдинг“. Компанията е сред ИТ пионерите в България и през своята тридесетгодишна дейност се позиционира сред най-големите софтуерни групи на Балканите. „Сирма“ създава софтуерни решения и продукти за най-перспективните и бързоразвиващи се сегменти на ИТ сектора – разработка на софтуер по поръчка, системна интеграция и внедряване на софтуерни решения и системи.

    Компаниите от групата създават уникални нови продукти и услуги в областта на вертикалната си специализация – семантични платформи и решения от световна класа, индустриални приложения, мобилни платформи и приложения, решения и услуги за финансовата индустрия, платежни услуги, платформа и услуги за електронно здравеопазване и др. „Сирма Груп“ има глобално пазарно присъствие.

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа и как да се представим успешно? Пред Economy.bg разказва Георги Георгиев, Recruitment Team Lead в „Сирма Солюшънс“ АД.

    Име: „Сирма Солюшънс“ АД, част от „Сирма Груп Холдинг“ АД
    Сектор: Информационни технологии
    Създадена е: 1992
    Брой служители глобално/в България: 500+
    Офиси в България: Компанията има 5 офиса в България – София, Русе, Варна, Пловдив и Казанлък. Извън България има офиси в UK, Македония, Албания и Северна Америка.

    Георги, колко и какъв тип специалисти работят при Вас?
    В компанията работят над 500 висококвалифицирани специалисти в различни направления на софтуерната разработка, софтуерни инженери, работещи с най-търсените технологии като Java/Spring, .NET Core, Python и Go, React, Angular, Vu, Flutter, React Native и т.н. Освен това имаме специалисти в авангардни технологии като R, Rust, machine learning и др. Имаме и екипи от BA, PM и PO, DevOps и QA, за да покрием целия жизнен цикъл на софтуерната разработка.

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
    Имаме значителен брой договорени проекти за чужбина, затова в момента имаме активен подбор за всички екипи в компанията. Може да се похвалим, че от години не сме имали регистрирани месеци с прекъсване на подбора на персонал.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю? 
    Стремим се процесът при нас да е максимално бърз, като се опитваме да създадем едно пълноценно и полезно изживяване на кандидатите по време на интервютата и самия процес. Нашата цел е да бъдем гъвкави в целия процес. 

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Обикновено имаме два етапа, като в първия се решава интересна задача вкъщи, а след нея имаме и онлайн среща с колегите от технически екип, която обикновено е в рамките на 60 минути. На следващия ден след преминато интервю вземаме и решение. Целият процес може да премине от 2 дни до седмица максимум. 

    Снимка: Георги Георгиев, Recruitment Team Lead в „Сирма Солюшънс“ АД

    С кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят?
    За младши и средни позиции традиционно кандидатите се срещат с мен и двама членове на техническия екип. За старши позиции може да се включат и висши мениджъри.

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би Ви направило добро впечатление?
    Това, което искаме да видим в кандидата по време на интервюто, са неговите силни страни, търсим това, което знае, не се фокусираме върху това, което не знае. Също така, тъй като процесът е двустранен, активното задаване на въпроси от страна на кандидата, като например свързани с технологията, екипната работа и взаимодействието между екипите в компанията. Опитът и уменията на кандидатите са много важни, но и мотивацията, ентусиазмът и отношението също са важни при вземането на решение за избора на правилния кандидат. 

    Какво би Ви направило лошо впечатление на интервю?
    Лошо впечатление би ни направило некоректното поведение, липсата на уведомление, ако кандидатът е възпрепятстван да участва или присъства на насроченото интервю, пренебрежително отношение и липса на взаимно уважение от страна на кандидатите.

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
    Въпросът за заплащането се дискутира в първоначалния разговор с HR екипа – когато се запознаваме с кандидата, а и той с нас. Въпросът е важен, тъй като по този начин разбираме дали самият кандидат е направил своето проучване как оценява себе си, своя труд и дали има реалистични очаквания за заплащането си. Разбирам, че някои от кандидатите са повлияни от общото мнение за големите възнаграждения в ИТ сектора, но всеки следва да е наясно, че има различни нива на заплащане, които са обвързани с опит, програмни езици и специализация в конкретни технологии, професионални сертификати, езикови умения, меки умения като пригодност за работа в екип и т.н.

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    В „Сирма“ имаме много добра стажантска програма, която развиваме от доста години насам. Непрекъснато я усъвършенстваме, а голяма част от стажантите в нея след това се развиват и достигат доста високи позиции в компанията. Самата програма е отворена целогодишно, като подборът при нея е в три стъпки. Първата се състои в решаване на технически тест, задача за домашно и накрая провеждаме мотивационна среща с нашия технически екип. Всеки участник, независимо дали е стажант, обучаван или служител, има възможност да комуникира в неформална среда с хора от компанията, които да споделят, какво ги мотивира и сплотява като екип в „Сирма“. Програмата е с продължителност от шест месеца, като след това се преминава на junior позиция. Технологиите, които покрива, са Java, JavaScript .Net и Python. Кандидатът си избира в коя иска да се развива. По време на тези шест месеца стажантът взема участие в напълно реални проекти, в които е активно въвлечен и участва с изпълнение на конкретни задачи от целия жизнен цикъл на една софтуерна разработка. Разбира се, неговата работа се наблюдава от ментор, който му помага и насърчава да развива своя потенциал.

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко души типично се конкурират за едно място?
    Различно е, зависи от позицията и нивото на опит. Бих допълнил, че има огромно желание на млади хора да се включат в стажантските програми и професионалната ни академия, за тези дейности конкуренция не е точната дума, определено се радваме, когато има голям интерес. 

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    ИТ индустрията в България се развива с толкова високи темпове, че спокойно мога да кажа, че има постоянно търсене на хора за всякакви позиции, но определено за Senior and Lead отнема повече време. Това, от своя страна, ни дава възможност да промотираме и даваме шанс на вътрешното кариерно развитие на нашите таланти. В „Сирма“ оценяваме знанията, уменията и опита на служителите, затова най-талантливите софтуерни специалисти имат шанс да израснат сравнително бързо по кариерната стълбица.

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
    „Сирма Солюшънс“ АД исторически е първата софтуерна компания, от която започва развитието на корпоративната структура около „Сирма Груп“. Компанията първоначално е регистрирана като Sirma AI (Artificial Intelligence), и още в първите години от развитието си създава редица иновативни, изпреварили времето си, софтуерни решения на базата на алгоритми с изкуствен интелект. В „Сирма“ създаваме софтуер от световна класа, като влагаме богатия опит и избор на технологии, разработвани или използвани от нашия екип. Успяваме, защото се фокусираме върху разбирането на всеки конкретен случай, проблемите, които трябва да адресираме с конкретния продукт или сървис, откривайки каква е „болката“ на клиентите. Така създаваме решения, които работят, а в огромен брой от проектите резултатите са иновационни пробиви, защото ценим Out of the box подхода.

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
    В „Сирма“ високо ценим навременната и редовна обратна връзка, уважаваме мнението на служителя и се вслушваме в това, което предлага; комуникацията е еднаква на хоризонтално и вертикално ниво. Мениджърите и ръководството участват активно и редом със служителите в спортни дейности, месечни партита, тиймбилдинги, игри, благотворителни активности и др. Някои от социалните придобивки са: гъвкаво работно време и възможност за дистанционна работа, възможност за професионално развитие и допълнително професионално обучение, допълнителна отпуска за учене, офис партита всяка седмица, спортни събития, карта за спорт на преференциални цени за нашите служители и техните семейства, здравна застраховка с най-високо покритие, ползване на корпоративни отстъпки и преференциални условия за служителите на компанията от нашия Marketplace. Имаме предвидена зона за релакс – зала, оборудвана само с игри като билярд, джаги, тенис на маса и други, където организираме различни турнири между колеги или просто за освобождаване на ума и разпускане. Също така предлагаме достъп до безплатен паркинг за колите на служителите, възможност за пътуване и работа от другите ни офиси в страната.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СИРМА СОЛЮШЪНС АД в Jobs.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Как протича интервю за работа в DXC?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER?
    Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?
    Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
    Как протича интервю за работа в Immedis?
    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава