вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6098 прочитания

    Women in IT: Христина Йонова, технологичен мениджър в Scalefocus

    Дамите имаме различен подход и внасяме баланс в мъжкия IT хаос, казва Христина
    12 май 2022, 12:08 a+ a- a

    Христина Йонова - Quality Engineering Technology Manager в Scalefocus. Снимка: Личен архив

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Христина Йонова - Quality Engineering Technology Manager в Scalefocus.

    Разкажете ни за Вашето образование. 
    Завършила съм Математическа гимназия, след което информатика във Факултета по математика и информатика в Софийския университет „Климент Охридски“.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    ИТ сферата беше логична предвид образованието ми. На 18 години нямах много ясна представа как точно искам да се развивам в професионално отношение. Към онзи момент, когато завършвах гимназия, професията на софтуерен инженер, a.k.a. програмист, не беше особено популярна, но ми беше доста интересна. Имах много малко познати, които все още учеха тази дисциплина, но не мисля, че някой конкретно ме е насочил. Ако наистина трябва да определя кой ми е повлиял, със сигурност бих посочила баща ми. От него съм наследила афинитета към математиката. Другият човек, който беше решаващ за кариерното ми развитие, е една приятелка, колежка от университета, която ме насочи по-специално към професията на Quality Engineering и вече имаше опит на такава позиция.

    Каква беше първата Ви работа (без значение от сферата) и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа, като изключим ученическите и студентските сезонни, беше на технически асистент в една пътностроителна фирма. Занимавах се предимно с преводи от български на английски на техническа документация – чисто административна длъжност. 

    Това беше непосредствено след като завърших университета, а към онзи момент пазарът на труда в ИТ сферата беше пълна противоположност на текущия. Имаше много малко софтуерни компании. Тогава беше по-трудно да се реализираш  поради ограничените възможности, но с постоянство късметът се усмихва рано или късно.  

    Как започнахте в ИТ сферата?  На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Стартът ми в ИТ сферата беше в компания от енергийния сектор. Започнах като Computer networks and system analyst. Работех много тясно с крайни потребители, което ми помогна много да се „поставя в обувките на клиентите“ и ползвателите на софтуерни решения. Колегите ми бяха предимно мъже, с доста години опит, но се чувствах като пълноценен член на екипа, ценяха мнението ми и се допитваха до мен, въпреки че все още нямах сериозен опит.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    Малко повече от година съм на позиция Quality Engineering Technology Manager в Scalefocus. Основната ми цел е да развивам и поддържам изключително силен екип от QE специалисти, които в момента в компанията са над 80 души. Щастлива съм, че екипът е на световно ниво с разнообразна и в същото време много детайлна експертиза в различни технологии и инструменти, frameworks, похвати за тестване, но също така и със сериозен опит и знания в различни индустрии, които трупат по разнообразни клиентски проекти в портфолиото на компанията. Освен с people management, техническо и кариерно развитие, заедно с технологичните лидери изграждаме и обучителни програми, onboarding планове, организираме обмен на знания в екипа. Предизвикателно и много развиващо е и участието ми в представянето на QE услугите на компанията пред крайните клиенти, както и в предложенията и дизайна за клиентски решения, измерване на постигнатите oт QE екипа резултати и оценката на QE активностите в рамките на всеки проект.  

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви? 
    Ролята на QE инженерите е да намират грешки, проблеми и разминавания в един софтуерен продукт, за да подсигурят неговото качество и да гарантират, че отговаря на клиентските изисквания. 

    Професията ни еволюира много през годините. Нямам предвид чисто технологично, но и като роля и отговорности в проектите. 

    Това, което винаги ме е привличало в нея въпреки всеобщото схващане, не е идентифицирането на проблемите, а тяхното предотвратяване, както и намиране на решение за тях. 

    В тази връзка клиентските проекти, върху които работим в Scalefocus, винаги ни дават нови възможности за справяне с проблеми и намиране на иновативни подходи към постигане на целите ни. В работата ни се изисква да бъдем винаги гъвкави и способни да се адаптираме към индивидуалните потребности на клиентите. И тъй като всеки проект е уникален, това ни дава изключително разнообразие в откриването на нови и нестандартни решения и подходи. 

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    С годините съм установила, че от всеки може да се научи нещо ново. В този смисъл, не се опитвам да следвам конкретен ролеви модел, а по-скоро да се ръководя от ценностите, които родителите са ми дали, като си „крада“ добри практики от хората, с които се срещам ежедневно. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Все още битува разбирането, че ИТ индустрията е „мъжки свят” и жените трудно градят кариера в него. В същото време дигитализацията навлиза стремглаво във всяка сфера от живота, което открива все повече възможности и нужда от участието на жените в този процес.  Дамите имат различен подход като цяло и внасят някакъв баланс в мъжкия IT хаос.

    За щастие, в България това отдавна не е само мъжка професия, така че всички сме поставени пред еднакви предизвикателства. 

    Лично за мен да се справям с предизвикателствата е мотивиращо и удовлетворяващо. Всеки ден в Scalefocus е различен и това ми дава стимул да посрещам всяка сутрин с отворен ум. Често пъти комуникацията с много хора преобръща предварителните ми планове за деня, което ми помага да поддържам адаптивен подход в динамична среда. 

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    В ежедневието си работя с различни хора и не бих определила работната ми среда като изцяло мъжка. Колегите ми са страхотни професионалисти и това е важното за мен. В нашия бранш няма „мъжки“ и „женски“ роли и всеки допринася с личните си качества към екипа. 

    Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Че професията на Quality engineer е предимно женска. Може би защото жените са по-критични по природа.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Намирането на добър баланс между работа и личен живот е от изключително значение за мен. Обичам да прекарвам време с приятели, да пътувам, да гледам европейско кино, да пия хубаво вино. Със спорта все още експериментирам, пробвала съм доста различни неща – бокс, тенис, карам колело, но съм константна само в йогата, а напоследък се интересувам и от медитация.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих посъветвала всеки да се занимава с това, което му носи удовлетворение, и да се радва на постигнатите резултати. Смятам, че когато човек харесва това, с което се занимава, то го прави по-добър професионалист.

    В ИТ сферата има много възможности за професионално развитие – от „дълбока“ техническа специализация до ръководене на проекти/екипи. Повечето компании в IT сектора са мултинационални, с офиси в различни географски локации и това дава възможност да пътуваме, да се срещаме и общуваме с хора с различен мироглед и култура.

    По какви проекти работи Scalefocus в България вижте тук ТУК

    Видео за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Scalefocus в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Woman in IT: Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Women in IT: Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Women in IT: Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Women in IT: Александрина Яворова, ръководител екип, HPE Networking Aruba
    Women in IT: Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Women in IT: Елена Диамандиева, ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Women in IT: Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Women in IT: Добринка Йорданова, старши инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 15 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 15 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 21 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев